home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
A tánc és az ének csodája
Tóth Lívia
2023.06.07.
LXXVIII. évf. 23. szám
A tánc és az ének csodája

Az LIX. Gyöngyösbokréta és a XLVI. Durindó kísérőrendezvényei – rajzpályázat, könyvbemutatók, kiállítások, programok és foglalkozások a gyermekeknek – már napokkal korábban megkezdődtek Magyarcsernyén, de a két fő esemény, a vajdasági magyar néptáncos és népzenei mozgalom legnagyobb és legtömegesebb találkozója a hétvégén zajlott.

Magyarcsernye település és az Ady Endre Művelődési Egyesület első alkalommal volt házigazdája a fesztiválnak. Amellett, hogy a rendezvény nemzeti összetartozásunk ünnepéhez kapcsolódott a gondoskodó nemzet és a Petőfi-bicentenárium évében, Lajta László népzenekutató halálának 60. és Bartuc Szilveszter moholi néprajzkutató halálának 15. évfordulójára is emlékeztünk. A magyarcsernyeieknek a 2023-as esztendő egyébként is fontos, hiszen 230 évvel ezelőtt zajlott az első jelentősebb telepítés, a Csekonics család 180 évvel ezelőtt adott megbízást a Szent Ágota vértanú szűz római katolikus templom építésére, a keskeny nyomtávú vasút 125 évvel ezelőtt érkezett meg, az Ady Endre Művelődési Egyesület pedig 75 éves.

A köszöntőkben is elhangzott, hogy a vajdasági magyarság szempontjából ez a fesztivál mérhetetlen jelentőségű, hiszen összefogásra ösztönöz, reményt ad és megtartó erőt sugároz. De valami hasonlót érzett a vendéglátó település is, ahova a két nap alatt több mint kétezer fellépő és nagyszámú érdeklődő érkezett. És minden zökkenőmentesen zajlott – ami a mintegy kétszáz önkéntesnek is köszönhető –, a falu központjában hatalmas volt a nyüzsgés, mégis családias hangulat uralkodott. Egy, a Hét Nap standjához odalépő idősebb hölgy ki is mondta: nagyon-nagyon sokat jelent nekünk, hogy nálunk van a Gyöngyösbokréta és a Durindó.

Szombaton a templomban ft. Csipak Csaba plébános úr megáldotta a fesztivál résztvevőit és a lobogóját, majd a 31 fellépő csoport színpompás, népviseletes, muzsikával kísért menete megérkezett a nagyszínpadhoz.

Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke, parlamenti képviselő ünnepi beszéde kezdetén arra a kérdésre kereste a választ: mi számunkra a zene és a tánc?

– A határokon átívelő összekötő kapocs, a feltétel nélküli szeretet, az önzetlenség, a szív csodája, az a csoda, amelyben élünk, amely élni tanít bennünket. Élni tanít, mert felszabadulttá teszi mindazokat, akik kéz a kézben művelik. Nyitott lélek kell hozzá, hiszen anélkül a múlt, a jelen és a jövő nem találkozhat soha, és nem csiszolják gyémánttá a bennünk rejlő közös vonásunkat, magyarságunkat. A népművelők olyan közösség, akiknek az elődei is csak hinni tudtak abban, hogy örökül hagyott magyarságuk, szeretettel és odaadással összegyűjtött kultúrájuk megmutatni kívánt magyar hagyományaink szellemében kitárható, a nagyvilág felé kikürtölhető. Ez a rendezvény a múltjával mesél, a jelenével tesz, hogy jövőt formáljon.

A házigazdák részéről Hódi Judit, az Ady Endre Művelődési Egyesület elnök asszonya szólt a jelenlévőkhöz, az LIX. Gyöngyösbokrétát, melyen a szervezők nagy örömére az idén újra felléptek a muzslyai, a hertelendyfalvi és a doroszlói néptáncosok, Tímár Gabriella, a Fesztiváltanács elnöke bocsátotta útjára.

Június 4-én, nemzeti összetartozásunk napján, Szentháromság vasárnapján a XLVI. Durindó ünnepi szentmisével kezdődött. Az esemény szónoka Rigó Pál Zsófia, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke volt, aki többek között kiemelte:

– A mi mintáink azok, amelyek egyebek mellett meghatározzák az örökített tartalmainkat és a gyerekeink attitűdjeit. És ehhez a folyamathoz, személyes meggyőződésem szerint, nem elegendő az, hogy azt látják, mi is műveljük az adott dolgot. Nekünk meg kell tanulnunk érdemben megmutatni, és meg kell tanítanunk őket szeretni az értékeinket, így a hagyományainkat, a népzenét, a néptáncot és minden egyebet, amit fontosnak tartunk. A népzene, a népdal, a néptánc a részünket képezi, a rítusainkkal és a hagyományainkkal együtt vagyunk egészek, és készek mindazokra a kulturális megmérettetésekre, amelyekkel a hétköznapjainkban találkozunk.

Az egybegyűlteket házigazdaként Tóth László, Magyarcsernye Helyi Közössége Tanácsának elnöke köszöntötte, a rendezvényt Sári Vastag Enikő, a Fesztiváltanács alelnöke nyitotta meg.


Kenderesi Vilmos felvétele

A népzenészek és énekesek szemléjén 80 egyesület 108 produkcióját két helyszínen, a színházteremben és a Szent Ágota-templomban láthatta a közönség.

A nemzeti összetartozás jegyében a két nap alatt bemutatkozott az erdélyi, Dózsa György községbeli Kalangya táncegyüttes, a nagyszénási Kurticsi citeraegyüttes, a Magos Együttes, a Magyar Állami Népi Együttes táncosai és a felvidéki Százdi citerazenekar.

A program a fesztivál lobogójának átadásával zárult, és egyben kiderült, hogy a 2024. évi LX. Gyöngyösbokréta és a XLVII. Durindó házigazdája Ada lesz.

Fényképezte: Apró József

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..