home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
A támogatási lehetőségek megismerése
(Tha)
2013.05.29.
LXVIII. évf. 22. szám
A támogatási lehetőségek megismerése

Felkészülés az Európai Uniós tagságra a mezőgazdaság területén címmel többnapos konferenciát szervezett Zentán a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége.

Az előadássorozat, illetve tanácskozás célja az volt, hogy a termelők, valamint a mezőgazdasági és agráregyesületek vezetői jobban megismerjék az Európai Unió gazdasági helyzetét és annak működését.

A megnyitón Fremond Árpád, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője, a mezőgazdasági bizottság tagja és Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere üdvözölte a Royal Szálló nagytermében egybegyűlteket, majd dr. Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára tartott bevezető előadást.

— Magyarország az EU-hoz való 2004-es csatlakozása óta jelentős tapasztalatokat szerzett a nehézségekről és a kihívásokról, ezért a magyar kormány a nemzeti vidékstratégia keretében a Kárpát-medencei magyar gazdálkodók részére olyan intenzív képzést szeretne nyújtani, amelynek révén sikeresen elháríthatják a felmerülő akadályokat — nyilatkozta dr. Feldman Zsolt, s elmondta azt is, hogy a találkozón a támogatási rendszereket, az igénylések módjait, illetve az EU működését mutatják be. Véleménye szerint ez nagyon lényeges, mivel jól kell működnie annak az intézményrendszernek, amely ezeket a támogatásokat kifizeti, de az igényléshez a gazdálkodóknak is felkészültnek kell lenniük, és ismerniük kell a megfelelő szabályozást.

A csatlakozással bizonyára piaci lehetőség nyílik a Vajdaságban termelt áru értékesítésére, mások pedig betörhetnek erre a területre. A megelőzés érdekében a helyi termelőknek össze kell fogniuk, működő gazdasági szövetkezeteket kell létrehozniuk, hiszen együttesen könnyebb eleget tenni a várható piaci változásoknak.

Fontos a vajdasági termelők informálása arról, hogy mi vár rájuk az Európai Unióban, illetve hogyan működik a közös agrárpolitikai rendszer — emelte ki Fremond Árpád, szintén a támogatási lehetőségek megismerését és felhasználásának fontosságát hangsúlyozva. Egyben bejelentette azt is, hogy a bácskossuthfalvi és a zentai konferencián kívül még egyet terveznek a bánáti és a dél-bácskai termelők számára. A szervezők egyben remélik, hogy az érdekeltek olyan tudással gazdagodnak, amelyet a későbbiekben kamatoztatni tudnak.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..