home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A tálibok győztek
Kartali Róbert
2021.08.19.
LXXVI. évf. 33. szám
A tálibok győztek

Pánik és káosz Afganisztánban — Nő a feszültség Észak- és Dél-Korea között — Földrengés sújtotta Haitit

Pánik és káosz Afganisztánban

Teljes a káosz Afganisztánban, a tálib lázadók vasárnap bevonultak az afgán fővárosba, és elfoglalták az afgán kormányerők által elhagyott kormányzati intézményeket. Asraf Gáni afgán elnök vasárnap elmenekült az országból, lépését azzal indokolta, hogy így akarta elkerülni a vérfürdőt. Mint fogalmazott, meggyőződése, hogy ha Kabulban marad, akkor számtalan hazafi veszítette volna életét, Kabult pedig lerombolták volna. A tálib felkelők később behatoltak az elnöki palotába, és elfoglalták az épületet. A tálibok üzentek: a háborúnak vége Afganisztánban, az uralom típusa és a rendszer formája hamarosan tisztázódik. A tálibok a főváros valamennyi területét ellenőrzésük alá vonták. Azt ígérik, hogy békés lesz a hatalomátvétel. Kabulban pánik tört ki, az emberek megrohanták a bankokat és az üzleteket. Aki teheti, menekül az afgán fővárosból. A világ aggódva figyeli az eseményeket, Európában pedig attól tartanak, hogy újabb menekülthullám indul el Afganisztánból. A német hadsereg az ott maradt németek, helyi segítőik és családtagjaik kimentésére készül, az Egyesült Államok pedig evakuálja a kabuli amerikai nagykövetség személyzetét, állampolgárai kimenekítésére a francia kormány is lépéseket tett. Hétfőn több száz, Afganisztánból menekülni akaró civil hatolt be a kabuli nemzetközi repülőtérre, az ott lévő amerikai csapatok a levegőbe lőttek a tömeg oszlatására. A katonák azért használtak fegyvert, hogy úrrá legyenek a kifutón kialakult káoszon, az emberek ugyanis egy amerikai katonai repülőgépre szerettek volna feljutni.


Fotó: Beta.rs

 

Nő a feszültség Észak- és Dél-Korea között

Észak-Korea határozott tiltakozása ellenére hétfőn megkezdődött a minden évben megtartott amerikai—dél-koreai hadgyakorlat. A kilencnapos művelet védelmi jellegű, jobbára számítógépes szimulációval, azaz nem terepi feladatok végrehajtásával zajlik. A jelentések szerint a Dél-Koreában állomásozó ENSZ-parancsnokság nem tájékoztatta előre Észak-Koreát a kezdődő hadgyakorlatról, pedig ezt rendszerint meg szokta tenni. Phenjan elítélte Dél-Korea és az Egyesült Államok szándékát, arra figyelmeztetve, hogy a hadgyakorlattal súlyosbítani fogják a térségbeli feszültséget, ami óriási biztonsági válság kibontakozásával fenyeget. Észak-Korea „árulásnak” tartja Szöul részéről a műveletet, álláspontja szerint addig nem születhet tartós béke a Koreai-félszigeten, ameddig az Egyesült Államok ki nem vonja csapatait és fegyvereit Dél-Koreából. Washington jelenleg mintegy 28 000 katonát állomásoztat az országban.

 

Földrengés sújtotta Haitit

A Richter-skála szerinti 7,2-es erősségű földrengés rázta meg Haiti délnyugati részét a múlt héten. Legalább 1300 ember vesztette életét, sokan eltűntek, és mintegy 6000 személy sérülhetett meg. A mentőcsapatok és az önkéntesek gőzerővel dolgoznak az épületek romjai alatt rekedtek kiszabadításán. Több utórengés is volt, és a helyzetet nehezíti, hogy a Grace nevű trópusi vihar közeleg a sziget felé. A karibi országot gyakran sújtják erős földmozgások, egy 2010-beli rengés szinte teljesen elpusztította Haitit. Epicentruma akkor a sűrűn lakott főváros, Port-au-Prince volt, és 222 000 halálos áldozatot követelt, illetve több mint 1 millióan váltak hajléktalanná.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..