home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A tábortűzhöz vezető út!
Zvekán Péter
2021.05.21.
LXXVI. évf. 18. szám
A tábortűzhöz vezető út!

Érdekes, hogy mennyire vonzó tinikorban az, hogy valaki a tábortűz mellett gitározzon — jutott eszembe a majálisozás kapcsán. Sokan úgy gondolják, hogy ezzel jól lehet csajozni, pedig a valóság az, hogy mások tudnak nagyon jót csajozni addig, amíg te játszol, de hát ilyen a zenész élete… Ahhoz azonban, hogy valaki ezt a tevékenységet jól tudja művelni, elengedhetetlen egy gitár és némi tudás. Az ehhez vezető út pedig alapjában kétféleképp járható be.

Zeneiskola

A zeneiskola jó ötletnek tűnhet, hiszen hol máshol tanulná meg az ember az alapokat, mint ott. A baj csak az, hogy például amikor én jártam oda, ezelőtt sok-sok évvel, nem igazán volt sok mindenre lehetőség. Konkrétan csak klasszikus zenét lehetett tanulni. Persze egyetértek én azzal, hogy az alapokat így is nagyon jól el lehet sajátítani, csak az ember fiatalon nem prelűdöket szeretne játszani, hanem ismert dalokat. Nos, itt kezdődnek a bajok. Jómagam zeneiskolásként örökké hálás leszek az elsajátított technikáért, de az én tanárom, meglátásom szerint, egy kicsit merev volt. Azért írom ezt, mert annak idején többször is hangoztattam neki, hogy ezek a klasszikus zenék senkinek nem érdekesek. Elmondtam, hogy én akkordokat szeretnék tanulni, és a tábortűz mellett én akarok lenni a menő arc! Erre persze mindig az volt a válasz, hogy: NEM! Nem lehet. Ide ugyanis klasszikus zenét jön tanulni az ember. Oké, értem én a logikát, de miért nem lehetett a sok kötelező anyag mellett odacsúsztatni néhány akkordot, hogy örüljön az a gyerek? Ezt a mai napig sem értem. Nos, esetemben ez odáig vezetett, hogy kiiratkoztam, és autodidakta módon folytattam a muzsikálást. Persze van, aki nálam kitartóbb, ügyesebb, és azok a klasszikus zene révén olyan tudásra tehetnek szert, hogy konkrétan szétzúzzák a gitárt. Ilyenből azonban kevés van.

 

Autodidakta mód

Nos, egy teljesen másik irányzat az, amikor az ember maga vagy egy ismerős segítségével kezd el tanulgatni. Itt az az előny, hogy a tanulni vágyó olyan zenét és formát választ, amely igazán érdekli. Nyilván motiváltabb is, hiszen magáért próbálkozik, azért, mert érdekli a dolog. Az első sikerélmény pedig gyorsan eljön, hiszen reálisan csupán négy akkord elsajátításával már lehet dalt játszani — valaki meg úgyis dúdolni fogja a dallamot. Legjobb esetben maga a gitáros. A sikerélmény pedig még több tudásszomjat okoz, és így lehet lépésről lépésre haladni.

 

Előnyök és hátrányok

A két lehetőségnek vannak előnyei és hátrányai. A zeneiskolában szélesebb körű elméleti és gyakorlati tudást szerez az ember, mint amikor maga tanul. Otthon ugyanis senki sem fogja megmutatni a helyes testtartást, ujjtechnikát stb. Saját tapasztalatom a zenesulival kapcsolatban viszont az, hogy ott nem túl érdekes az anyag, melyet kötelező tanulni. Mindezek után eljutunk ahhoz a fontos kérdéshez, amelyre személy szerint a mai napig nem kaptam választ: miért nem adott a tanár sutyiban nekem egy lapot, melyről elsajátíthattam volna az alapakkordokat? El kell mondani, hogy ez még az internetvilág kezdetén volt, amikor nem volt minden egy kattintásra. Ez azért fontos, mert akkor lesz valaki igazán jó, tábortűz melletti gitáros, ha zeneiskolában is tanult, és autodidakta módon is. Na ugye, nem is olyan egyszerű a dolog…

Kepek: c.stocksy.com, cf.ltkcdn.net, thestringcrew.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..