home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A szülőföld mindenki otthona
Tóth Lívia
2009.04.22.
LXIV. évf. 16. szám
A szülőföld mindenki otthona

Dr. Korhecz Tamás és Dragan Babić törökkanizsai polgármesterTörökkanizsára látogatott és találkozott az önkormányzat vezetőivel dr. Korhecz Tamás tartományi jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi titkár. A megbeszélés fő témája a nyelvhasználati törvény helyi alkalmazásának a...

Dr. Korhecz Tamás és Dragan Babić törökkanizsai polgármester

Törökkanizsára látogatott és találkozott az önkormányzat vezetőivel dr. Korhecz Tamás tartományi jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi titkár. A megbeszélés fő témája a nyelvhasználati törvény helyi alkalmazásának a lehetősége volt, beleértve a település nevének magyar nyelven való feltüntetését is.
Mint ismeretes, a legutóbbi helyhatósági választásokon a Magyar Koalíció és a Demokrata Párt szerzett többséget, és koalícióban irányítják a község ügyeit. Az MK egyik feltétele az volt, hogy a Törökkanizsa elnevezést, a kisebbségi nyelvhasználati törvénnyel összhangban, minden hivatalos dokumentumban, középületen és a helységnévtáblán is alkalmazzák, de ez az elmúlt időszakban nem valósult meg.
Az összejövetel után dr. Korhecz Tamás a következőket nyilatkozta:
- 2002 óta a tartományi titkárság gyakorlatilag Vajdaság legtöbb magyarlakta helységében kieszközölte, hogy a hagyományos magyar, történelmi helységnevek a szerb elnevezés mellett elnyerjék méltó rangjukat, és a települések bejáratánál lévő táblákon is szerepeljenek. Ezeknek a tábláknak a legnagyobb részét gond nélkül helyezték el, a legtöbbet azóta át sem festettek. Ez azt jelenti, hogy ma teljesen más kép fogadja a tartományunkon átutazó turistát vagy polgárt, mint pár évvel ezelőtt. Ugyanakkor néhány önkormányzat területén valamiféle irracionális ellenszegülés tapasztalható a törvény érvényesítése és alkalmazása során. Ez leginkább a különböző nem formális csoportok, huligánok tevékenységében mutatkozik meg, akik megrongálják a kétnyelvű helységnévtáblákat, de kivételes esetben az önkormányzatok választott képviselői részéről is van ellenállás. Talán sokan emlékeznek még arra, hogy Szenttamás polgármestere és akkori vezetése nagyon élesen kifogásolta, hogy a helységnévtáblákon a település történelmi magyar nevét szabályosan feltüntessék. Mi ezt annak idején önigazgatási eszközökkel kikényszerítettük, de később a helyi vezetés is jobb belátásra tért. Törökkanizsa is egy ilyen neuralgikus pont volt, ahol a helyi önkormányzat szintén az elmúlt egypártrendszer gyakorlatával összhangban viselkedett. Természetesen a törvénynek itt is érvényt kell szerezni! Ami biztató, hogy erről a témáról az utóbbi időben már hideg fejjel, gyakorlatiasan tudunk beszélgetni. Szerettem volna ezzel a látogatással az i-re feltenni a pontot, azaz véglegesíteni, mikor és milyen formában helyezik el a magyar elnevezést is tartalmazó helységnévtáblákat. Egyébként a községben már jó néhány hivatalos szervnek a tábláján szerepel a Törökkanizsa elnevezés is, csak az önkormányzatiakon és a helységnévtáblákon nem. Ez a megbeszélés egybeesett annak a pályázatnak a megjelentetésével, amelyen keresztül a tartományi költségvetésből a többnyelvűség érvényesítését finanszírozzuk. Nagyon sokszor ugyanis kifogásként használják helyi szinten, hogy azért nem érvényesítik ezeket a jogokat, mert nincs rá pénz. Megígértem, hogy a tartomány saját eszközeiből támogatja a törökkanizsai önkormányzatot a táblacserében, és végre pontot tehetünk ennek a problémának a végére. Ha józanul közelítünk ehhez a kérdéshez, és nem próbálunk belőle politikai és nemzetiségi konfliktust gerjeszteni, akkor világos, hogy ezek a táblák a magyarok számára sokat jelentenek, mert otthonosabbá teszik a szülőföldjüket, az itt élő szerbeknek pedig semmilyen joguk sem sérül, hiszen a szerb elnevezés továbbra is hivatalos, szerb nyelven a település neve nem változik. Ha nem korbácsoljuk mesterségesen az indulatokat, akkor ebben az esetben egy olyan vajdasági és európai hagyomány érvényesül, amelyet az utóbbi évtizedben értékként próbálunk ápolni.
Újhelyi Nándor, a törökkanizsai községi képviselő-testület elnöke úgy véli, az elmúlt években a politikai pártok szándékosan vagy nem, de tévesen kezelték a községben a települések magyar elnevezésének a használatát.
- A szerb pártok folyamatosan az sugallták, hogy ez rossz dolog és a gyakorlatban nem valósítható meg. Amikor a VMSZ helyet kapott az új községi hatalomban, ennek a kérdésnek a tisztázása volt az egyik legfőbb követelése. Az évek során elég nevetséges helyzet alakult ki, hiszen azokon az intézményeken, amelyeket a tartomány alapított, már új táblák vannak, szerepel rajtuk a Törökkanizsa elnevezés, de a községhez tartozó közvállalatok esetében ez a csere még nem történt meg. Elegendő csak megnézni a községházánk bejáratát, ahol az egyik táblán Törökkanizsa, a másikon Novi Kneževac látható a magyar szövegben.
A koalíciós megállapodás alapján június 21-éig, vagyis a község napjáig, ezt a problémát meg kell oldani. Ha minden jól megy, akkorra már városunk hivatalos magyar elnevezése Törökkanizsa lesz, és elkészülnek az új, kétnyelvű helységnévtáblák is. Természetesen ez vonatkozik a többi településére is. A következő lépésünk a község alapszabályzatának a módosítása. Az okmányban pontosan meghatározzuk majd a magyar elnevezéseket. Amitől az egyik közösség jól érzi magát, az a másiknak sem jelenthet rosszat, hiszen Törökkanizsán, Oroszlámoson, Majdányon, Rábén egyaránt otthon vagyunk - mondta bizakodva Újhelyi Nándor.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..