home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
A szülőfalu emlékei
Tóth Lívia
2023.10.06.
LXXVIII. évf. 40. szám
A szülőfalu emlékei

Hosszú forró nyár Lakosban címmel Zentán, a kis zsinagógában megnyílt Herman László, muravidéki képzőművész kiállítása. A tárlat a belgrádi Magyar Nagykövetség és a Hungaricum Collegium közreműködésével jutott el Vajdaságba. A képanyagot, melyet a ljubljanai magyar külképviselet kulturális központja indított útjára, júniusban Belgrádban is bemutatták, korábban pedig Ljubljanában és Zágrábban tekinthették meg az érdeklődők. A zentai eseményen jelen volt Soós Mihály, a Szlovéniai Magyar Művelődési Intézet igazgatója is.

A megjelenteket Kormányos Katona Gyöngyi, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet megbízott igazgatója köszöntötte, majd bemutatta az alkotót, és szólt a munkásságáról is.  

Herman László Szlovéniában, a Lendva-községhez tartozó Felsőlakos nevű településen született. A kétnyelvű általános iskolát Gyertyánosban és Lendván végezte el, majd a ljubljanai formatervező középiskolában tanult. Főiskolai és egyetemi tanulmányait is a szlovén fővárosban fejezte be a tanárképző főiskola rajz és technika szakán, az egyetemi képzést pedig képzőművészeti szakon.


Soós Mihály, Kormányos Katona Gyöngyi, Gubik Korina, Herman László

Művészi pályája elején a fotóművészet volt rá nagy hatással, majd a festőművészet felé fordult az érdeklődése. Képzőművészeti kísérletezései nagyon széles témakört és motívumkincset ölelnek fel: a történelem, a tudományos-technikai forradalom, a kisebbségi létezés, a család történetének egy-egy fejezete, a kisember kilátástalan helyzete, az elembertelenedő világ és a globalizáció összefüggéseire való reflektálás.

A Zentán bemutatott alkotásai, melyek egy nagyobb sorozatba tartoznak, a kamaszkori éveit idézik vissza, vagyis a szülőfalujához kötődő emlékeibe enged betekintést, ugyanis lélekben sohasem szakadt el attól a vidéktől.

A művész az alkalmazott egyedi technikát fúziónak nevezte el. Megtudtuk tőle, hogy összedarálja az üvegdarabokat és a kapott üvegport használja fel a képeihez. Az alap pedig egy különleges, nagyon hőálló üveg. A stílust szürrealistának nevezné, a motívumait pedig főleg a természetből merítette, de megjelennek a lányok is, akikkel az otthon töltött nyári időszakban a patak partján ismerkedtek.  

A kiállítást Gubik Korina képzőművész nyitotta meg, közreműködött a Musica Tisiana kórus.  

A tárlat október 26-áig ingyenesen, bejelentkezés nélkül látogatható kedden, csütörtökön és pénteken 10–12 és 16–18 óra között.

Fényképezte: Tóth Lívia

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..