home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A szórványtelepüléseken is élnének a lehetőséggel
M. A., Pannon RTV
2016.02.19.
A szórványtelepüléseken is élnének a lehetőséggel

A Prosperitati Alapítvány lakossági fórumára Nezsényben a vártnál is többen voltak kíváncsiak.

A bánáti Nezsény lakosságának egyharmada magyar, közülük azonban nem mindenki beszél már az anyanyelvén. A faluban alig van munkalehetőség, a korábban 130 dolgozót foglalkoztató szövetkezet felszámolása óta a helyiek csakis földművelésből élnek. A környező településen már megszűnt a magyar oktatás, de a nezsényi kisdiákok az általános iskola alsó osztályaiban még az anyanyelvükön tanulhatnak. Igaz, csak egy összevont tagozat van, öt diákkal. A Prosperitati Alapítvány lakossági fórumára Nezsényben a vártnál is többen voltak kíváncsiak.
A pályázatokat ismertették a nagykikindai községhez tartozó Töröktopolyán is. Az összejövetel vendégei mindenkit a pályázaton való részvételre biztattak, hiszen így lehetőséget teremthetnek maguknak az itthon maradásra. A jelenlévők legtöbb kérdése a kettős állampolgárságra és az előszámla beszerzésére vonatkozott. 
A nagykikindai községbeli termelők és vállalkozók a Prosperitati Alapítvány magyarkanizsai területi irodájához tartoznak, így március 1-je és 31-e között kizárólag ebben az irodában adhatják majd át a pályázati dokumentációjukat.
A nemrégiben megjelent pályázati lehetőségekről Magyarmajdányon és Törökkanizsán is értesülhettek az érdeklődők. Mint ismeretes, az első körben a mezőgazdaság területén fóliasátras növénytermesztéshez szükséges felszerelés beszerzésére, tenyészállatok és méhek vásárlására, jégvédelmi hálókra, mezőgazdasági gépekre és kapcsolható eszközökre, mezőgazdasági kultúrák öntözésére és öntözőrendszerekbe való beruházásra, valamint többéves ültetvények telepítésére lehet pályázni. A mikro- és a kisvállalkozók eszközbeszerzésre, szabványok bevezetésére és működtetésére, valamint turisztikai fejlesztésekre igényelhetnek támogatást, emellett pedig egy külön projektum kedvez azoknak, akik falun szeretnének házat vásárolni.
A pályázatokat a törökkanizsai lakossági fórumon Fejsztámer Róbert, az alapítvány gazdasági szakértője ismertette, aki elmondta, az érdeklődők kérdéseik 80%-ára választ kaphatnak a www.prosperitati.rs honlapon, de ha további kétségek merülnek fel bennük, bizalommal fordulhatnak a magyarkanizsai Prosperitati-iroda munkatársaihoz is. Hozzátette, a honlapon minden pályázat részletes leírása (pályázati felhívás) mellett megtalálhatóak a pályázatokhoz szükséges űrlapok, valamint a hozzájuk kapcsolódó szabályzatok.
Az összejövetelen elhangzott kérdések nagy része a házvásárlásra, illetve a mezőgazdasági gépek és kapcsolható eszközök beszerzésére vonatkozott.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..