home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A szórványban minden beruházás fontos
Zséli Ágnes
2017.04.11.
LXXII. évf. 14. szám
A szórványban minden beruházás fontos

A Mária-kegyhelyként ismert, 118 éves töröktopolyai templom udvara a Vajdasági Magyar Szövetség jóvoltából 30 méternyi betonjárdával, a Magyar Püspöki Konferencia támogatásával pedig új hittanteremmel gazdagodott.

A Mária-kegyhelyként ismert, 118 éves töröktopolyai templom udvara a Vajdasági Magyar Szövetség jóvoltából 30 méternyi betonjárdával, a Magyar Püspöki Konferencia támogatásával pedig új hittanteremmel gazdagodott.

Az átadási ünnepségen a bánsági település hangulata az augusztus 14-ei búcsúnapra emlékeztetett, amikor több ezren zarándokolnak a faluba Vajdaság számos helységéből, sőt, a határon túlról is. A szorgos bánsági háziasszonyok ezúttal is hagyományos kalácsokkal várták a vendégeket. Mint mondták, a 350 katolikus hívőt számláló magyar közösségnek ez a „megújulás” is nagyon fontos, minden segítséget, mely a megmaradásukhoz járul hozzá, szívesen fogadnak. 

A Nagyboldogasszony-templom 1899-ben készült el, tornyát 1915-ben építették. Később számos tatarozást végeztek az épületen, a leglátványosabb a mennyezete felújítása volt. A kazettás mennyezetű templomok mintájára felhasznált kalotaszegi díszítőelemekben 1991 óta gyönyörködhetnek a hívők. A hatszáz fős településnek a XX. században sem volt helyben élő plébánosa, hét éve a törökbecsei plébános celebrálja a szentmiséket.

— A leendő hittanteremben a gyermekek ismereteket szerezhetnek Istenről. Egy új utat is felavattunk, mely sokkal fontosabb, mint elsőre gondolnánk. Általa könnyebben megközelíthető a hittanterem, ám azt a hasonlatot is használhatnám, hogy maga Jézus az út, az igazság és az élet. Bízunk benne, hogy a gyermekek megtalálják a Jézushoz vezető utat. Ilyen gondolatokkal avatjuk fel, illetve nyitjuk meg ezt az új járdát és a főbejáratot a templomudvarba — emelte ki Mellár József plébános úr.

— Töröktopolya kis település, a szórványmagyarság érvényesülése céljából a környező falvak minden alkalommal segítő kezet nyújtanak — mondta Dobai János tartományi segédtitkár. — Most, amikor a vajdasági magyarság egyre csak fogy, egy ilyen kis közösség számára minden beruházás fontos. Bármi épüljön is, különösen itt, a szórványban, az mind a mi fennmaradásunkat segíti. Töröktopolya zarándokhely, vagyis az építkezés nemcsak a helybeliek számára fontos, hanem azoknak is, akik idelátogatnak. Bízom benne, hogy a jövőben is sor kerül majd felújításokra Töröktopolyán, ehhez minden segítséget megadunk.

Az új hittanteremben tizenhét töröktopolyai gyermek hallgatja a hitoktatást, akik közül az idén hárman elsőáldozók, öten pedig bérmálkozók lesznek. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..