A szórványban is magyarul
Tóth Tibor
2021.11.24.
LXXVI. évf. 47. szám
A szórványban is magyarul

A Magyar Nemzeti Tanács az elmúlt évek folyamán nagy hangsúlyt helyezett a magyarul is oktató általános iskolák állapotának, műszaki felszereltségének javítására és a korszerű informatikai eszközök beszerzésére. Ma már nincs Vajdaságban olyan magyarul is oktató általános iskola, amely ne részesült volna a Magyar Nemzeti Tanács fejlesztési és/vagy eszközbeszerzési támogatásában. Ezzel a törekvéssel összhangban Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke Kúlán okostelevíziót és laptopot, Verbászon pedig okostelevíziót adott át a Petőfi Brigád Általános Iskolában, illetve a magyar napközit működtető Szirmai Károly Művelődési Egyesületben.

A Petőfi Brigád Általános Iskolában elsőtől nyolcadik osztályig 70 diák tanul magyar nyelven. Az oktatási intézményben évente több jelentős beruházás valósul meg. A mazutot felváltotta a gázüzemű fűtési mód. Először a tornateremben cserélték le a fűtést, majd egy teljesen új gázkazánrendszert építettek be, így az iskola teljes egészében áttér a gázfűtésre. A munkálatok a befejezéshez közelednek, az új módnak köszönhetően a költségek 50%-kal csökkennek. Az előbbi projektumot a tartományi kormány és Kúla Önkormányzata, az utóbbit pedig az oktatási minisztérium támogatta. A projektum részeként az épület egyik szárnyán elvégezték a nyílászárók cseréjét, melyet a tartományi oktatási titkárság 3 millió dinárral támogatott. Az elmúlt évben a Magyar Nemzeti Tanácstól és a tartományi oktatási titkárságtól is projektort, illetve laptopot kapott az iskola.


Az okostelevíziót és a laptopot a kúlai nyolcadikosok is szívesen használják majd (

— Iskolánk már több éve a legkorszerűbb informatikai eszközökkel szereli fel a tantermeket. Az elmúlt évben modern informatikai termet létesítettünk, melyet megfelelő eszközökkel szereltünk fel. Az okostelevízió és a laptop a magyar nyelv és irodalom tanteremben kap helyet — mondta Pozsár Csaba, a Petőfi Brigád Általános Iskola igazgatója, majd megköszönte az MNT ajándékát.

Az oktatási intézmény már korábban is több alkalommal sikerrel járt az MNT pályázatain, így az eszköztára évről évre bővült.

— Az MNT az elmúlt időszakban is nagy hangsúlyt fektetett az oktatási intézmények felszerelésének a bővítésére, gondolok itt a didaktikai, a módszertani és az informatikai eszközökre egyaránt. A ma átadott laptop és okostelevízió az oktatás minőségének javítását szolgálja. A tanulók érdeklődését fenntartani, a figyelmüket lekötni, bekapcsolni őket a tanulásba leginkább interaktív órákkal lehet. A vizuális élményeket nélkülöző tanórák a múlt, a tanulást érdekesebbé és hatékonyabbá tévő eszközöknek egyre nagyobb a jelentőségük, így mi is arra törekszünk, hogy az oktatási intézményeket minél több korszerű eszközzel ruházzuk fel. A Petőfi Brigád Általános Iskola az MNT egyik kiemelt jelentőségű intézménye. A szórványban lévő általános iskolák és a szórványban magyar nyelven tanuló gyermekek is ugyanolyan fontosak számunkra, mint a tömbben lévő iskolákban tanuló diákok — mondta Jerasz Anikó, majd hozzátette, az ajándék értéke mintegy 200 000 dinár, melyet az MNT a magyar kormánynak, a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek köszönhetően adott át az oktatási intézménynek.

Az eseményen jelen volt Valka Károly, Kúla alpolgármestere is, és leszögezte, hogy a hasonló jellegű eszközök nagyon fontosak az iskola és a községben élő magyarság számára is, hiszen a Petőfi az egyetlen olyan általános iskola a községben, ahol a tanulók elsőtől nyolcadik osztályig magyar nyelven is tanulhatnak. Megköszönte az MNT, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a magyar kormány támogatását, majd hozzátette, hogy lehetőségeihez mérten az önkormányzat is támogatja az intézményt. A közeljövőben tartományi és önkormányzati eszközökből a régi iskolaszárny tetőszerkezetét szeretnék felújítani, illetve a nyílászárók cseréjét is folytatják.

Verbászon a magyar napközit működtető Szirmai Károly ME székházában adták át az okostelevíziót. A gyerekek nagy érdeklődéssel lapozgatták az MNT által korábban kapott könyveket, az okostelevízió láttán pedig szinte szóhoz sem jutottak. A településen — ahol a magyarság létszáma mintegy 400-500-ra tehető — több mint két évtized után, 2015-ben újraindult a magyar nyelvű foglalkozás az óvodában. Az MNT iskolabuszprogramjának köszönhetően a magyarul tanuló gyerekek az óvoda után a kúlai Petőfi Brigád Általános Iskolában kezdik meg diákéveiket.

— Nagy örömünkre szolgál, hogy a Szirmai Károly ME székházában heti két alkalommal műhelymunka folyik magyar nyelven, nyelvtanulás és nyelvápolás céljából. A gyerekek a műhelymunkák segítségével világosabban fejezik ki magukat, bővítik szókincsüket és fejlesztik kommunikációs készségüket. Az okos-tv átadásával a nyelvtanulást szeretnénk segíteni, valamint könyveket is adtunk, melyek által az órák érdekesebbé válnak — emelte ki Jerasz Anikó.


Verbászon is jó helyre került az MNT támogatása

A magyar nyelv iránt érdeklődő gyerekekkel a verbászi származású Kaszás Éva foglalkozik, aki harmadik éve vezeti a csoportot.

— 11-12 gyermek tanul nálunk magyarul, főleg óvodások és kisiskolások, de a létszám az utóbbi időben a koronavírus következtében gyakran változik. Olyan szerb anyanyelvű diákjaink is vannak, akik Verbászon szerb nyelven tanulnak, viszont a magyart is szeretnék elsajátítani. A magyar nyelv tanulása és ápolása mellett a gyerekekkel kiállításokra, játszótérre és sportolni járunk, a mindennapi életre minél több magyar beszélgetéssel próbálom felkészíteni őket — mondta Kaszás Éva.

Bógáncs Andrijašević Líviának, a VMSZ verbászi helyi szervezete elnökének a kislánya 2015-ben a magyar óvodai csoportba járt, ma már Kúlán az ötödik osztály padját koptatja. Az elnök asszony elmondta, hogy a szülő számára a legnagyobb boldogság, hogy a gyermeke beszél magyarul, majd kiemelte az MNT-nek a verbászi magyarság érdekében tett tevékenységeit. Andrijašević Anetta mindkét nyelvet elsajátította, hiszen otthon édesapjával szerbül, édesanyjával pedig magyarul beszélnek. Szívesen tanul magyarul verseket, olvas meséket.

A Szirmai Károly ME 25-30 tagot számlál. A szakosztályai közül az Aranykalász kézimunkacsoport a legnépesebb, ezenkívül a magyarul tanuló gyermekcsoport és az énekcsoport is aktív, viszont utóbbiban már csak 3-an maradtak. Paróczi Mária, a művelődési egyesület elnöke elmondta, hogy a kézimunkacsoport igyekszik az országban és külföldön is minél több eseményen megjelenni, képviselni az egyesület színeit. Verbász testvértelepülése, a magyarországi Gödre a városnak egy kisbuszt ajándékozott, melyet hamarosan az egyesület is használhat.

— Az MNT mindenben segít, támogat bennünket. Egyesületünk immár tizenöt éve megtartja az újkenyérünnepet, kézimunkacsoportunk pedig január végén teadélutánt szervez, melyen 35 vajdasági csoport vesz részt. Januárban huszadik alkalommal találkozunk — mondta az elnök.

Az egyesület székházának bővítése nem valószínű, viszont egy másik épületbe költöznének, ahol rendezvényeiket tágasabb és megfelelőbb körülmények között tarthatnák meg

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Oktatás rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..