home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A szórvány is a nemzetpolitika része
Tóth Lívia és Bacsik Lőrinc Natália
2022.03.17.
LXXVII. évf. 11. szám
A szórvány is a nemzetpolitika része

Észak- és Közép-Bánát néhány településén járt Pásztor István, ahol olyan helyszíneket tekintett meg, amelyeket — mint mondta — elsősorban a helyiek tartottak fontosnak arra, hogy beillesszék a programba, mert az elvégzett munkát láttatják, illetve az elkövetkező időszak terveiről szólnak. A VMSZ elnökét a kampánykörútra mások mellett elkísérte Nacsa Lőrinc, a Magyar Országgyűlés képviselője, frakciószóvivő, Hajnal Jenő, az MNT elnöke, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, Deli Andor, az Európai Parlament képviselője, Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár, Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke.

A küldöttség elsőként a nagykikindai Egység Művelődési Egyesület székházába látogatott. Tóth Ramóna elnök hangsúlyozta, az egyesület, mely tavalyelőtt volt hetvenöt éves, fontos pont a helyi, egyre fogyatkozó magyarság számára, amit az is bizonyít, hogy maguk között magyar otthonnak hívják. A járványhelyzet okozta szünetet kihasználva tavaly nagyobb beruházások történtek a székházban, a tetőszerkezet felújítása, a nyílászárók cseréje, amit a Magyar Nemzeti Tanácsnak, a Bethlen Gábor Alapnak és Nagykikinda Önkormányzatának köszönhetnek. Mivel az épület süllyed, a továbbiakban szeretnék az udvart betonozni, a színháztermet és azt a teret is felújítani, ahol a húsz évvel ezelőtt felavatott Kossuth-tábla található.

A következő helyszín a Fejős Klára Általános Iskola volt, ahol Csömöre Hermina igazgató fogadta a vendégeket. Nagykikindán ez az egyetlen oktatási intézmény, melyben magyar nyelven is folyik tanítás, ezért a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű intézményként kezeli. Pásztor István és Hajnal Jenő a beszélgetés során bejelentette, megteremtődött annak a feltétele, hogy kidolgozzák a tervdokumentációt az általános iskola teljes körű felújítására.

A körút folytatásaként Kisorosz volt az úti cél, a Torontál Magyar Oktatási, Művelődési és Ifjúsági Központ leendő vendégháza alapkövének az ünnepélyes elhelyezésén vettek részt. A megjelenteket Talpai Sándor, a szórványközpont vezetője köszöntötte, majd Nacsa Lőrinc és Pásztor István mondott beszédet.

A Kormányos Erzsébet fazekasmester által megformázott időkapszulát, melyet ft. Koncz Tibor esperesplébános a szentmisén megáldott és megszentelt, Nacsa Lőrinc, Pásztor István, Hajnal Jenő és Talpai Sándor helyezte el. A műsorban közreműködött a nagykikindai Egység Művelődési Egyesület József Attila színjátszó csoportjának két tagja, Király Annamária és Fazekas Vivien.

Magyarcsernyén Pásztor István, a VMSZ elnöke és a küldöttség először a nemrégen megvásárolt, ifjúsági klubnak készülő házhoz látogatott el. A ház helyiségeinek felújítása elkezdődött, de még sok a tennivaló. A munkafolyamatokról Bicók Lilla, a VMSZ Magyarcsernyei Ifjúsági Szervezetének elnöke mesélt.

A következő állomás a novemberben felszentelt és átadott, Szent Őrangyalokról elnevezett kápolna és ravatalozó megtekintése volt, majd a Roham futballpályához mentek a vendégek és a helyi képviselők. A fociklub az idén ünnepli fennállásának 100. évfordulóját. A készülő ünnepségről, rendezvényekről Tanók Tamás klubelnök számolt be. Elmondta, tervben van az idén egy focitábor, melyen nemcsak a csernyei gyerekek vesznek részt, hanem a falu két testvértelepüléséről (az erdélyi Dózsa György és a magyarországi Bakonycsernye) is érkeznek fiatalok. Vastag Attila jelenlegi edző, egykori gólkirály a sikerekre és a focival kapcsolatos élményeire emlékezett vissza.

A helyi közösség termében lakossági fórumot tartottak, melyen a megjelenteket Juhász Attila, a VMSZ Magyarcsernyei Községi Szervezetének elnöke, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára köszöntötte. Az egybegyűltekhez szólt Nacsa Lőrinc országgyűlési képviselő, Deli Andor európai parlamenti képviselő és Pásztor István, a VMSZ elnöke. 

Az utolsó magyarcsernyei helyszínen, az Ady Endre Művelődési Egyesületben, az egyik táncpróbára kukkanthattak be a vendégek. Hódi Judit elnök a felújított színházterem bemutatása mellett az egyesület alosztályainak munkájáról is beszámolt.

Tóbán, a tűzoltóotthonban szintén lakossági fórumon találkoztak a bánáti kampánykörút résztvevői a helybeliekkel, majd a tartalmas program Tordán ért véget. 

Fotók: Tóth Lívia és Ótos András

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..