home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A szőrtelenítésről
(Összeállította: re)
2014.07.09.
LXIX. évf. 28. szám
A szőrtelenítésről

A test bizonyos részein növő szőrzet igen sok embernek okoz gondot, főként a hölgyeknek. Éppen ezért számos olyan módszer áll rendelkezésre, amellyel megszabadulhatunk e kellemetlenségtől.

Igaz, a legtöbbjük csak ideig-óráig teszi simává, szőrmentessé a bőrfelületet, de már alávethetjük magunkat akár a lézeres szőrtelenítésnek is, amely végleges megoldást nyújt(hat).

A szőrszálak otthoni eltávolítására sokféle módszer létezik. Választáskor az a legfontosabb szempont, hogy mennyire tartós a szőrtelenítés eredménye. 

Csipesz. Ezzel a módszerrel minden szőrszálat egyesével kell kihúzni, ezért használata ritka szőrzet esetén ajánlatos. A szőrszálat — növekedési irányának megfelelően — a tövénél ragadjuk meg, és határozott mozdulattal tépjük ki. Kis területen jól alkalmazható, sima felületet ad, hatása három-négy hétig is eltart, de igen lassú és fájdalmas eljárás.

Borotva. A legegyszerűbb és a leggyorsabb ideiglenes eljárás. A bőr felszínénél metszi el a szőrszálakat, így azok már néhány nap után ismét tapinthatók és láthatók lesznek. A szőrszál növekedési irányával ellentétesen húzzuk végig a borotvát. A penge csupán a bőrfelületről távolítja el a szőrt. A művelet előtt és után is érdemes fertőtleníteni mind a kezelt felületet, mind az eszközt. Gyors, egyszerű, olcsó és fájdalommentes megoldás.

Szőrtelenítőkrém. Kényelmes, aránylag gyors és teljesen fájdalommentes eljárás. A krémben, zselében vagy spray-ben levő vegyi anyagok a bőr felszíne alá is bejutnak, majd kémhatásukkal feloldják a szőrszálak keratinját, így azok leválnak a bőrfelszínről. A krémet a hatóideje után kell lemosni, hatása nagyjából egy-két hétig tart. A nem megfelelő használat, illetve érzékenység esetén viszont allergiás reakció léphet fel.

Epiláló készülék. Csipeszként működő tárcsák forognak benne, így a szőrszálak nagyobb részét tövestül tépi ki. Sok gyártó forgalmaz ilyen készüléket, a legmodernebb masszírozó görgőket, illetve hűsítő anyagot tartalmaz a fájdalom csökkentésére. Könnyen, egyszerűen kezelhető, és csak egyszeri befektetést igényel. Ha a megfelelően kinőtt szőrszálakon alkalmazzuk, hatása három-négy hétig is eltarthat.

Gyantázás. Ez az egyik legrégibb szőrtelenítő eljárás. Gyors, de nem fájdalommentes. Megkülönböztetünk meleg és hideg gyantás eljárást. A gyantát a felkenés után a szőr növekedésével ellenkező irányban távolítják el gyantapapír segítségével, hirtelen mozdulattal. Eredménye látványos és tartós. Rendszeres használata a szőrt ritkítja, növekedését lassítja. Egyszerre nagy felületet lehet vele kezelni, de fájdalmas eljárás. Nem megfelelő használat esetén égési sérülés, bevérzés is előfordulhat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..