home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
A szoptatás nem csupán étkezés
Bíró Tímea
2023.03.02.
LXXVIII. évf. 9. szám
A szoptatás nem csupán étkezés

A szoptatással kapcsolatban számos tévhit él a köztudatban, és gyakran előfordul, hogy az újdonsült édesanyák ezek miatt szoronganak, félve vágnak bele a kisbabájuk anyatejes táplálásába, ha egyáltalán el mernek indulni ezen az úton. Március 1-jén van a szoptatási tanácsadók világnapja. Vajdaság jelenlegi egyetlen IBCLC laktációs szaktanácsadóját, Tomić Edinát kértem meg, hogy oszlasson el néhány, szoptatással kapcsolatos téves információt.

Háromóránként kell szoptatni

A csecsemő élettani szükségletei, valamint az anyatej összetétele és emésztési irama ennél gyakoribb szoptatásokat feltételez. A szoptatás rengeteg funkciója közül általában csak a táplálást, az éhség csillapítását emelik ki, de a szopás a gyermek számára nemcsak az evéssel egyenlő, hanem az érzelmi biztonságot is így kapja meg. Ez utóbbit pedig végképp lehetetlen órára beprogramozni. Felesleges azon gondolkodni, hogy mennyi idő eltelte után lesz jogos a mell követelése, a csecsemő ugyanis nemcsak akkor akar szopni, ha megéhezett. Sokszor megeshet, hogy „csak” komfortszopni szeretne, anélkül, hogy jelentő­sebb mennyiségű tejet venne magához, mert ez számos felmerülő szükségletére megoldás: a szopás vigasz, megnyugtatás, menedék, testközelség, biztonság, védelem, kémiai kommunikáció, kapcsolat, altató, fájdalomcsillapító, egészségügyi gondozás… Ha a szoptatást az érzelmi szükségletek kielégítésének is tekintjük, akkor soha nem fogunk órát nézni, hanem hallgatunk a gyermekünkre, és megadjuk neki, amit kér. Így segítjük a biztonságos kötődés kialakulását és a bizalom megerősödését.

Emellett a három- (vagy több-) óránkénti szoptatás sok anya esetében kevés a megfelelő mennyiségű tej termelődéséhez, így legtöbbször éppen az időhöz kötött etetés az oka a túl korai kiegészítésnek és elválasztásnak. Ha a kisbaba igény szerint szophat, megfelelő visszajelzést tud adni a mellnek az igényelt tej mennyiségét illetően.

 

Mérni kell, hogy mennyi ideig szopizik a baba, és mennyi tejet fogyaszt


Tomić Edina (Tomić Nenad felvétele)

A kisbabák — akárcsak mi, felnőttek — nem mindig pontosan meghatározott, egyforma táplálékadagokat vesznek magukhoz, és nem mindig ugyanannyi ideig tart annak elfogyasztása. Az igény szerint szopó babák a komfortszopási igényüket is a mellen elégítik ki, és ha például egy ilyen komfortot kielégítő alkalommal mérjük meg a szopást, nem biztos, hogy megnyugtató eredményt kapunk. Az anyatej összetétele a gyermek aktuális igényeihez alkalmazkodva folyamatosan és dinamikusan változik a nap folyamán, valamint a szoptatások során is. Hiába tudjuk tehát, hogy egy csecsemő mennyi tejet fogyasztott el egy konkrét alkalommal, azt nem tudjuk megmondani, hogy azt a mennyiséget milyen összetételű tejből nyerte. Nem az számít elsősorban, hogy mennyi anyatejet vesz magához egyszerre, hanem az, hogy attól hogyan fejlődik.

A mérésnél sokkal megbízhatóbb képet ad a baba tápláltságáról és arról, elég-e számára az édesanyja teje, az, ha a számok helyett a babára nézünk: mindennap van-e elegendő vizeletes és székletes pelenkája, nő-e a testhossza és a fejkörfogata, megfelelő-e a súlygyarapodása és a fejlődése, szemmel láthatóan egészséges-e.

 

A szoptatás olykor fájdalommal jár

Egyáltalán nem normális, ha a szoptatás fáj. A szülés utáni néhány napban előfordulhat kezdeti érzékenység, de a szoptatásnak nem szabad fájnia. Ha az édesanya ilyet tapasztal, javasolt, hogy mielőbb kérjen segítséget.

 

A szoptató anyuka egyáltalán nem fogyaszthat alkoholos italt

Szoptatás alatt a legbiztonságosabb az alkoholfogyasztás teljes mellőzése, viszont általánosságban elmondható, hogy a szoptató anya gondosan megtervezett, mérsékelt alkoholfogyasztása nem káros a csecsemőre. Mérsékelt alkoholfogyasztáson egy standard adag elfogyasztását értjük. A szakirodalom 3,5 dl 5%-os sört, 1,5 dl 12%-os bort vagy például 0,4 dl 40%-os röviditalt tart egy standard adag alkoholos italnak. Ezek a mennyiségek kb. 14 g tiszta alkoholt tartalmaznak. Egy átlagos testalkatú szoptató nő egy standard adag italt körülbelül 2 óra alatt metabolizál. Ez alapján az általános szabály, illetve az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia, valamint a WHO ajánlása is az, hogy az édesanya 2 órán át kerülje a szoptatást egy standard adag alkoholos ital elfogyasztása után, illetve addig, amíg el nem kezdi neurológiailag is stabilnak érezni magát. Az anyatej lefejése nem gyorsítja fel az alkohol kiürülését a tejből, mert fejéssel a véráramból nem távolítható el az alkohol, és az anyatej alkoholszintje megegyezik a plazmában lévő alkoholszinttel.

A szoptatás gondos megtervezése és az alkohol teljes kiürülésének kivárása a feltétele annak, hogy a csecsemő ne legyen kitéve az anya által elfogyasztott alkoholnak.

 

Bizonyos ételeket kerülni kell a szoptatás alatt

Nincs olyan étel, amelyet a szoptatás miatt kerülni kellene. A tej az édesanya véréből termelődik, nem a gyomortartalmából. Nincs szükség semmilyen étel és ital tiltására addig, amíg a csecsemő tünet- és panaszmentes. A legtöbb babának nem számít, hogy az édesanyja mit eszik vagy iszik, esetenként azonban egyes gyermekek következetesen diszkomfortérzéssel reagálnak. Az anyai étrendben különösen a tejtermékek számítanak potenciális allergéneknek. Előfordulhat, hogy egy allergiára hajlamos baba az anyja által elfogyasztott tejtől, illetve annak bizonyos, az anyatejben megjelenő fehérjéitől allergiás tüneteket produkál. Ez azonban nem indokolja, hogy minden anya megelőzésként lemondjon a tejtermékekről. Ha az anya úgy látja, hogy bizonyos ételek allergiás reakciót idéznek elő a csecsemőjénél, meg kell próbálnia eliminálni őket az étrendjéből. A szoptatott gyermekek ételallergiája azonban korántsem annyira gyakori, ahogyan azt sokan gondolják. Egy kisbaba sok minden miatt sírhat, nyugtalanságának oka nem feltétlenül az édesanyja táplálkozásában keresendő.

Nem kell tökéletes étrendet követnie az anyának ahhoz, hogy minőségi tejet állítson elő a gyermeke számára. A kutatások azt mutatják, hogy az anya étrendjének minősége alig hat a tej minőségére. A szoptató nők tejének összetétele a nagyon különböző étrend ellenére is homogén és tökéletes. A természet nagyon elnéző: az anyatej úgy van kialakítva, hogy általa a baba kevésbé ideális helyzetben is mindent meg fog kapni, amire szüksége van a növekedéséhez, fejlődéséhez és az egészsége megőrzéséhez. A szoptató anyának a kiegyensúlyozott, szélsőségektől mentes táplálkozás javasolt, mely segíthet a saját egészsége és energiatartalékai optimalizálásában. Az egészséges táplálkozás elsősorban az édesanya érdekeit szolgálja.

Az általános ajánlás az, hogy a szoptató anya egyen bármit, amit szeretne, amikor szeretne, illetve amennyit szeretne, hacsak a babája nem mutat érzékenységet egy ételre.

 

Lázas anya nem szoptathat

A lázas állapot nem betegség, hanem a szervezet védekezőmechanizmusának fontos része. Egy lázzal járó, hétköznapi vírus vagy baktérium okozta fertőzés esetén nem kell felfüggeszteni a szoptatást, sőt, ajánlott a folytatása, hiszen az anyatejnek védőfunkciója is van: a benne található falósejtek elpusztítják a kórokozókat. A tej által a baba megkapja azokat az ellenanyagokat, amelyek segítik őt a betegséggel szembeni védekezésben. Ha az édesanya tejcsatorna-elzáródás vagy mellgyulladás következtében lázasodik be, szintén fontos a szoptatás folytatása, az anya állapota rosszabbodásának elkerülése érdekében.

 

A mellgyulladás alatt tilos a szoptatás

Mellgyulladás esetén mindenképp javasolt a szoptatás folytatása, mert nagyon fontos a mell rendszeres ürítése. Ha a mell nem ürül ki gyakran és hatékonyan, akkor nem szűnik meg a gyulladás, sőt, tályog is keletkezhet belőle. A szoptatás segíti a gyulladás vagy a fertőzés gyógyulását, és nem árt a csecsemőnek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..