home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A szomszédba járnak verekedni?
Kókai Zsolt
2014.02.20.
LXIX. évf. 8. szám
A szomszédba járnak verekedni?

A zentai rendőrség munkájáról és eredményeinek ismertetéséről szóló összefoglalót háttérbe szorította az, ami február első hétvégéjén történt a Tisza-parti városban. Mint arról a sajtó is beszámolt, az éjszakai órákban egy adai fiatalokból álló csoport — közöttük egy rendőr fia — minden előzmény nélkül megvert több zentai fiatalt, akik a szórakozóhelyről tartottak hazafelé.

Dragan Todorović, a zentai rendőrállomás parancsnoka sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az esetet kivizsgálták, pontosan tudják, kik az elkövetők, és megtették a szükséges lépéseket:

— Az adaiak előbb a városban vertek meg egy személyt, majd később a buszállomásnál támadtak rá három fiatalra. Mi a törvénnyel összhangban jártunk el, a rendőrség elvégezte munkáját, a továbbiak a bíróságra tartoznak. Kihallgattuk az érintetteket, majd a törvény 6. szakaszának 4. bekezdése alapján az elkövetők ellen csoportos verekedésért szabálysértési eljárást indítottunk, amiért akár börtönbüntetés is kiróható. Azt bizton állíthatom, a sajnálatos incidens hátterében nem áll nemzeti indíttatás.

A rendőrállomás vezetőjének utóbbi mondatát a bántalmazott gyerekek szülei is megerősítették, valamint Ceglédi Rudolf polgármester is hangsúlyozta. A községi elnök úr arra kérte a polgárokat, hogy ilyen esetekben mindenki őrizze meg a hidegvérét, a rendőrség végezze a dolgát, a vétkeseket pedig minél előbb állítsák bíróság elé. Egyben javasolta a közélet szereplőinek, hogy sem ezt, sem a hasonló eseteket ne próbálják félremagyarázni és politikai poénszerzésre használni.

Az ügy jelentőségére való tekintettel az összejövetelen Pék Zoltán zentai parlamenti képviselő is részt vett, és az előidéző okok megszüntetésének fontosságára hívta fel a figyelmet. Szerinte az ilyen történések nagy mértékben csökkennének, ha a fiatalkorúak alkohollal való kiszolgálását nemcsak elméletben, hanem a gyakorlatban is korlátoznák, valamint átgondolnák és módosítanák a szórakozóhelyek hétvégi nyitva tartásának idejét is.

    — 2009-ben egyszer már sor került erre, akkor statisztikailag is ki lehetett mutatni, hogy az erőszakos cselekedetek száma mintegy a felére csökkent. A környéken Zentán tartanak legtovább nyitva a szórakozóhelyek, ami lehetőséget ad az ilyen kilengésekre — tette hozzá.

Todorović úr elmondta, hogy az elmúlt évben több bűncselekményt követtek el Zenta község területén, mint 2012-ben. Ebben szerepet játszott az is, hogy megszigorították a büntető törvényt, és az ötezer dinár érték feletti lopás már bűncselekménynek számít.

A vizsgált időszakban a község területén 947 bűncselekményt követtek el. Ada, Csóka és Törökkanizsa községben viszont együttesen sem volt ennyi. Biztató viszont, hogy a rendőrség ezeknek több mint 48%-át sikeresen megoldotta, és ez nagyon jó eredmény. Nem volt egy olyan súlyos bűncselekmény sem, amelynek ne fogták volna el a tettesét. Az idén egyébként megalakul egy új munkacsoport is, mely a korábban elkövetett gyilkosságokkal foglalkozik.

A közrend elleni szabálysértések közül 110-et vettek nyilvántartásba, vagyis 12-vel kevesebbet, mint tavalyelőtt. A közlekedésbiztonság többnyire kielégítő, kevesebb bírságot szabtak ki, és csökkent a balesetek száma is. Többször is előfordult, hogy ittas vezetésért 12 órára bent kellett tartani az illetőt, hogy kijózanodjon.

A rendőrparancsnok emlékeztetett arra, hogy június 1-jéig le kell cserélni a vezetői engedélyeket. Nem gond az sem, ha valaki külföldön él, az ügyintézés ugyanis délután, sőt hétvégén is elvégezhető.

Tervezik Zenta város térfigyelő rendszerének kialakítását is. Ezt a projektumot a tartományi és a községi szervek, valamint a cégek támogatják. A kamerák helyét már meghatározták, és remélik, hogy segítségükkel a közlekedési szabálysértések és rendbontások elkövetőit is könnyebben kézre kerítik. Az elképzelés alapján a község falvait is összekötik ezzel a rendszerrel.

A zentai rendőrállomás parancsnoka szerint a Tisza-parti község közbiztonsága az elmúlt években rendkívül sokat javult, éppen ezért mostanság már nem csupán kielégítőnek, hanem más településekhez viszonyítva jónak nevezhető.

(Horváth Zsolt felvételén Ceglédi Rudolf, Dragan Todorović és Pék Zoltán)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..