home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A szőlő és a bor ünnepe
Tóth Tibor
2021.09.08.
LXXVI. évf. 36. szám
A szőlő és a bor ünnepe

A hétvége Bácskossuthfalván a Szüreti Napok jegyében telt. A háromnapos ünnepségsorozat péntek este a Ringó bölcső című népművészeti kiállítás megnyitójával kezdődött, majd Besnyi Károly és Papp László Fénnyel írt történelem című könyvének bemutatójával folytatódott.

A szombati napot a Bácskossuthfalvi Ifjúsági Fúvószenekar fülbemászó dallamai nyitották a Koplalón, majd Rácz Túrkevei Lajos, az MTVA Erdei utakon című műsorának séfje, mesterszakács, a zsűri elnöke megnyitotta a főzőversenyt, melyen 206 csapat versengett. A helyszínen felállított jurtában a Gördülő Zöldítő — Vajdasági Projekt keretében a gyermekek előadáson vehettek részt, majd a falu központjából szüreti felvonulás indult. A néptáncosok, a borlovagrend tagjai és a zenészek feldíszített traktorokon, lovas kocsikon érkeztek a Koplalóra, ahol az ünnepség Papp Lászlónak, Bácskossuthfalva Helyi Közössége tanácselnökének köszöntőjével kezdődött, aki örömének adott hangot a Szüreti Napok tömegessége láttán, és mindenkinek jó szórakozást kívánt. A bácskossuthfalviakhoz és vendégeikhez Szepesi Tibor, Bácskossuthfalva testvértelepülésének, Karcagnak a polgármestere is szólt. Kiemelte, hogy a két település közötti viszony sokkal több a testvértelepülési kapcsolatnál.

— Több száz éves történelem és múlt köt össze bennünket. Nem szakítottak szét a háborúk, a forradalmak, a mesterségesen rajzolt határok és a legújabb világjárvány sem. Összeköt a közös múlt, a történelem, a hagyományaink — mondta Szepesi Tibor.


Szüreti felvonulás

Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes beszédében kiemelte, a tartományi mezőgazdasági titkárság odafigyel a gazdákra és a kis közösségekre.

— Minden évben magas támogatási intenzitású pályázatot írunk ki a borászoknak és a szőlészeknek. Az idei évben 50 millió dináros keretösszeggel hirdettük meg, vagyis több gazda tudott ezzel a fejlesztési móddal élni. A fiatalok előtt is ott a lehetőség, hogy szőlőskertet telepítsenek, és elinduljanak a bortermelés útján — emelte ki Ótott Róbert, majd abbéli reményét fejezte ki, hogy 2022-ben az ilyen hagyományőrző rendezvényeket is tudják majd támogatni.

A hagyományos terményszentelőt Tóth József plébános és Harangozó László református lelkész mutatta be, majd művelődési műsor következett, melyben a helyi Ady Endre MK Pántlika és Kalamajka néptánccsoportja, Csicsergő énekcsoportja és Rezeda asszonykórusa, továbbá a helyi általános iskola diákjai, a zentagunarasi Gracza János IME Gézengúz néptánccsoportja, a topolyai Kodály Zoltán MMK Csiripiszli néptáncegyüttese és a szabadkai Talentum Tehetséggondozó ME tagjai léptek közönség elé. A főzőverseny eredményének kihirdetése után az Eridanus együttes lépett színpadra, majd este lemezlovasok gondoskodtak a jó hangulatról. A szombati napon terménykiállítás, kézművesvásár, mobil múzeum — látványjurta, bazárutca, vidámpark, fánkkóstoló és habparti is várta az érdeklődőket.

A szüreti napok programja vasárnap motorostalálkozóval ért véget. Az eseményt bemutató képgaléria weboldalunkon látható: bit.ly/szuretinapok2021

Benépesült a Koplaló 

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..