home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A színjátszás és a természet találkozása
(T. T.)
2014.12.03.
LXIX. évf. 49. szám
A színjátszás és a természet találkozása

A noszai Hinga Művelődési Egyesület pályázatot nyert Színjátszás a természetben — természet a színjátszásban című projektumával, melynek harmadik állomására az elmúlt szombaton a Kispiaci Tájházban került sor. A művelődési egyesület tizennégy éves fennállása alatt sokféle előadást állított színpadra a mesefeldolgozásoktól a drámáig, a vásári komédiáktól a musicalig.

— Bizonyos darabokban a rendezők gazdag audiovizuális technikát alkalmaztak, mások minimális számú kellékkel csupán a szereplők mozgására, illetve hangjára építkeztek. Ilyen esetekben a szereplők az erdő hangjait, az állatokat, a szél susogását, az eső kopogását játszották el. Ebből született meg az ötlet, hogy a színjátszást és a természetet közelebb hozzuk egymáshoz. A hat találkozásból álló műhelymunka-sorozatot Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Család– és Szociálpolitikai Intézet támogatta. A projektumban harminchárman (a Hinga ME színjátszóin kívül az adai Cseh Károly Általános Iskola Barapart színjátszó csoportjának tagjai, a királyhalmi Ezerjó drámacsoport színjátszói és a zákányszéki Ezerarcú Természetvédelmi és Turisztikai Egyesület tagjai) vesznek részt — mondta Nagy Francsik Klementina.

A projektum első két állomása a noszai iskola volt, a negyedik helyszíne a hajdújárási Szúnyogcsárda környéke lesz, majd a noszai Hinga-dombot és környékét járják be a színjátszók, a hatodik állomás — január végén — pedig Királyhalom lesz.

A gyerekek a nap folyamán megismerkedtek a Tájház berendezési tárgyaival, a nap végén pedig jelenetet adtak elő egy képzeletbeli, száz évvel ezelőtti falusi család életéből.

— Főleg rögtönzések születtek ma, pici alapelemeket gyakoroltunk be, melyek a későbbi előadásunk építőkövei lesznek — emelte ki a projektumvezető.

A szakmai részért Drubina Orsolya szegedi rendező és Vas Ágnes, a Hinga tagja felelt. A rendező elmondta, hogy a foglalkozás elején leginkább a beszédtechnikára ügyelnek, a megnyilatkozásoknál ugyanis nagyon fontos a stresszoldás, a feszültség megszüntetése, ami különféle játékokkal érhető el.

Somogyi Natáliától, a Hinga ME elnökétől megtudtuk, hogy az év első harmadában tavalyi darabokkal tájoltak, ezután következett a noszai nyári tábor, a tiszasasi színjátszótábor, a jelenlegi projektummal egyidejűleg pedig már folynak az új darabok előkészületei.

— Tiszasasra tíz éve visszajárunk, a gyerekek nagyon élvezik, szívesen ismerkednek, barátkoznak és játszanak együtt a máshonnan érkezett kis színészekkel. Az utóbbi két évben az adai színjátszókkal együtt vettünk részt a táborban, és ezt az együttműködést szeretnénk folytatni. Az adai gyerekek részt vettek a nyári, noszai színjátszótáborban is. Egyelőre csak úgynevezett bejárós táborokat szervezünk, mert szállásról nem tudunk gondoskodni, és szeretnénk öt helyett hét-tíz naposra bővíteni. Három színjátszó csoportunk van: a kiscsoportban alsósok szerepelnek, a középsőben felsősök és néhány középiskolás, a nagycsoportban pedig középiskolások és egy egyetemista játszik, illetve vélhetően csak játszott, mivel a fiatalok szétszéledtek, és három színjátszóval nehéz színre vinni egy darabot. Jövőre tizenöt évesek leszünk. A készülődés ez egész évi munkánkra hatással van, hiszen a majdani szülinapi műsort szeretnénk nagyon látványossá tenni. Természetesen új darabok is várhatóak — mondta az elnök.

A noszai színjátszás gazdag múltra tekint vissza, és biztosak lehetünk benne, hogy a régi sikerek a jövőben is megismétlődnek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..