home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
A színek varázsa
Szilágyi Edit
2023.10.26.
LXXVIII. évf. 43. szám
A színek varázsa

Nem tudod, milyen színekben ragyogsz? Melyik ruhafazon illik hozzád? Tudok segíteni, lépj előre a magabiztos megjelenés felé!

Az óbecsei Than Emlékházban a Vi-Lo-Go Polgári Társulás szervezésében a Than Emlékház, valamint az önkormányzat támogatásával Színterápia címmel Dóczi Márta szín- és stílustanácsadó jóvoltából interaktív műhelymunka részesei lehettek az érdeklődők. Az előadót dr. Koncz Mónika, a társulás elnöke mutatta be.

A színeknek nagy hatásuk van. A színterápia harmóniát teremt a lelkünkben, nyugalmat ad, oldja a stresszt, élénkít, frissít és fiatalít — mondta Dóczi Márta.

A piros, illetve a vörös élénkít, de ha túl sok van belőle a környezetünkben, akár szívritmuszavart is okozhat. A kék a végtelen ég, a tenger szimbóluma. Megnyugtat, kihat az összpontosításra, hűt, enyhíti a fájdalmat. Nem véletlenül festik kékre a kórházak falait. A sárga felderít, erősít. Kínában például a szeretet színe, mely derűsebbé tesz. A zöld mély nyugalmat nyújt, a boldogság vagy a fiatalság jelölője. A lila szín gyulladásgátló, lelkileg megnyugtató, memóriajavító. A szürke az unalom, a semlegesség jelképe, de az is lehet, hogy a viselője éppen ezt a színt kedveli. Ezzel szemben a fehér a tisztaságé, a tökéletességé, az egyszerűségé. Bizonyos országokban a gyász színe. Az arany a megvilágosodás, a dicsőség jelképe, az ezüst utalhat a pénz hatalmára.

A színeknek természetesen az öltözködésünkben is van jelentőségük. A kiválasztott ruha sok esetben tükrözi a lelkiállapotunkat, visszahat a hangulatunkra, hiszen a színeknek rezgésük van, mely kölcsönhatásban áll a mi rezgéseinkkel. A színek üzennek, ezzel az önmagunkról kialakított kép is befolyásolható. Különösen fontos ez például álláskeresés alkalmával. Ismertek az évszakok színei, a hideg és a meleg színek. A színek keverése akkor a legjobb, ha a saját színtípusunknak felel meg. Hideg típusok a hideg színek közül választanak.

A jelenlévők példákat is láthattak. A hideg és a meleg színek világát, az évszakhoz, a testalkathoz, a bőr- és a hajszínhez illő sminkek megválasztásának módját. Jó, ha nincs rajtunk három színnél több — hallottuk a szakembertől. Figyelembe kell venni a bőr színét smink nélkül és a hajat festés nélkül. Sok esetben improvizálni is lehet. Egy sállal, kendővel, megfelelő ékszerrel igen jó hatás érhető el.

Ha stílustanácsadóhoz fordulunk, tőle megtanuljuk, mely színek a számunkra legmegfelelőbbek, milyen fazon illik hozzánk, milyen szabásvonalak emelik ki előnyös módon az alakunkat, és melyek azok, amelyeket feltétlenül kerülni kell. A megfelelő stílusnak a szakember segítségével való megválasztása talán költséges, de rövid időn belül megtérül, mert a ruháinkat tudatosan fogjuk megválogatni, mindig gondolva a már meglévő darabokra, elkerülve, hogy egy szebbnek tűnő ruha, nadrág, szoknya a szekrény mélyén marad, vagy ajándékként adunk túl rajta, mert nem illik a ruhatárunkban lévők közé.

A műhelymunkában a jelenlévők is részt vettek, így igen kellemes beszélgetés alakult ki.

Fényképezte: Szilágyi Edit

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..