home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A sziget szellemei
Brasnyó Zoltán
2023.02.02.
LXXVIII. évf. 4. szám
A sziget szellemei

A zaj és a szellem harca egy kietlen ír szigeten, valamikor az ír polgárháború végén. A sziget szellemei Martin McDonagh írországi (ál)folklór-trilógiájának befejező része, melyről nem azért érdemes beszélni, mert a rendező-drámaíró filmje már majdnem száz díjat zsebelt be a világon, vagy mert köztük van három Golden Globe is, hanem mert szíve és lelke van.

Mese valahol a civilizációtól távol, a kietlen és gyönyörű smaragdszínű világban, egyszerű és emberi dolgokról. Meg persze azért is kihagyhatatlan, mert Colin Farrell és Brendan Gleeson eszméletlenül jók benne.


Kép forrása: imdb.com

Az együgyű, de szeretni való Pádraic Súilleabháin egyetlen barátja a muzsikus Colm Doherty, akivel évek óta mindennap sörözgetnek és adomázgatnak a helyi kocsmában, mígnem egyik nap Colm már nem akar barátkozni vele többé. Pádraic nem érti, hogy mi ütött öreg barátjába, aki nem igazán hajlandó tisztázni a helyzetet. A férfi értetlenkedik, majd vagdalózik, mert hirtelen teljesen egyedül marad. Gyász és fájdalom lesz rajta úrrá, épkézláb tanácsot pedig még nővére, Siobhán (Kerry Condon) sem képes adni. Persze Colm a döntésére előbb-utóbb magyarázatot ad, ami csak további zavarodottsághoz vezet a férfiban. Nem tudjuk nem sajnálni ezt a szerencsétlen flótást, aki csak tartozni akar valakihez. Pádraic viszont lassacskán a teljes identitásválság szélére sodródik, egzisztenciális kérdések gyötrik, és csakhamar rájön, hogy személyiségét a Colmmal ápolt barátsága határozta meg. Az sem könnyíti meg a helyzetet, hogy az idősebb férfi már-már törzsi módon próbálja meg távol tartani magától Pádraicet, kegyetlen és félelmetes eszközökkel — ami igen meghökkentő lesz a néző számára is. Kettejük barátsága néhány nap alatt háborúvá változik, melynek helyszíne a festői Inisherin. A sziget szellemei viszont nem csak az ő történetük.

Siobhánt az álmodozás és a könyvek éltetik, amíg lehetőséget nem kap arra, hogy könyvtárosként dolgozzon a szárazföldön — de akkor neki is el kellene hagynia Pádraicet. A féleszű Dominic (Barry Keoghan) pedig rendőr apja folyamatos terrorizálásának és veréseinek van kitéve.

Külön szót érdemelnek Inisherin állatai is: Pádraic csacsijához és lovához már-már emberként közeledik, igazából talán ők a legjobb barátai. Colm kutyájáról pedig a maga egyszerű módján a film egyik legerősebb pillanatában megállapítja, hogy talán ez az állat az egyetlen dolog, ami jó Colmban.

Ben Davis vezető operatőr képei gyönyörűek erről az érintetlennek ható, smaragdzöld, sziklás szigetről. De vajon a valóságban is létezik Inisherin? Nem, mivel ez egy kitalált hely Írország nyugati partján. A helyszínnek már csak azért is fontos szerepe van, mert távol van a szárazföldön dúló polgárháborútól. A harcok hőseink különös magánháborújának metaforái.

McDonagh filmje egyszerre táncol az egzisztencializmus és a nihilizmus mezsgyéjén, miközben társadalmunk mai gondjaira reflektál. A restség, a butaság és az üresség megakadályozza a szellem és a tudás kibontakozását. A sziget szellemei lassú, elnyújtott snittjei ellenére sem unalmas film. Műfaját tekintve tragikomédia. Több pontján megmosolyogjuk a szereplők bárgyú, furcsa mondatait és világmegváltó gondolatait, de talán mégis több az olyan momentum, amikor el fogunk érzékenyülni. Mert Pádraic őszintén, zokogva gyászolja a barátját, hiszen nem képes felfogni, hogy miért nincs már rá szüksége. Ezek olyan emberi, átélhető és közeli élmények, amelyekkel a nézők nagy része közvetlenül is azonosulni tud. Persze kell hozzá egy olyan kaliberű színész is, mint Colin Farrell.

Egy nehéz, önvizsgálatra késztető film, melyet színpadon is el tudunk képzelni. Ilyen A sziget szellemei, melyről hamarosan minden bizonnyal az Oscar-gálán is újra hallunk majd.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..