home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A szeszélyes tavasz hatása a mezőgazdaságra
Zséli Ágnes
2020.04.18.
LXXV. évf. 15. szám
A szeszélyes tavasz hatása a mezőgazdaságra

A törökbecsei gazdáknak is fejtörést okozott a szokatlanul későn érkezett márciusi havazás, mely 3 cm-es vastagságban takarta be a szárba szökkenés előtt álló búzát. A bánáti község határában mintegy 38 000 hektár termőföldet művelnek, melynek 30%-át búzával vetették be, emellett pedig a gabonaféléhez szükséges tápanyagellátást is elvégezték.

A termelők és a szakemberek véleménye, hogy a csapadék növelte a föld nedvességtartalmát, de a reggeli fagyok a haszonnövényekre és a gyümölcsösökre káros hatással voltak. 

— Törökbecse vizekkel övezett terület, hiszen itt van a Tisza, valamint a Duna—Tisza—Duna-csatorna is — jegyezte meg Milan Stojšin, Törökbecse Önkormányzatának mezőgazdasággal és rendkívüli helyzetekkel megbízott tanácsosa —, ami nagymértékben kihat a kultúrnövények fejlődésére, beérésére. A termés mennyisége attól is függ, hogy egy-egy szántóföld hol van. A nedvességre szüksége van a gabonának és a termőföldnek is, hiszen köztudomású, hogy a bánáti földek szikesebbek, terméketlenebbek a bácskaiaknál. Törökbecse község határában a 37 600 hektárnyi termőtalaj 1/3-a első osztályú, 1/3-a homokos, míg ugyanekkora arányban található réti föld, és ez úgyszintén befolyásolja a terméshozamot. A gabona a fejlődésének ebben a fázisában jól tűri a hideget, de ha megindul a felmelegedés, figyelnünk kell a gombás betegségek megjelenésére, mely ellen permetezéssel védekezhetünk. Mindez az elkövetkező hónapok időjárásától függ a legjobban. A gyümölcsfákat illetően a kajszibarack virágzásnak indult, és félő, hogy a reggeli fagyok ennek akár a 90%-át is megsemmisítették. Ha az időjárás is rászolgál, mindaz, ami ezután virágzik, jó termést ígér. A jelenlegi meteorológiai helyzet nem késlelteti a tavaszi kapásnövények vetését, mert arra az optimális időszak április első napjaiban kezdődik. A csapadék jókor érkezett a mélyebb talajrétegek nedvességháztartásának feltöltéséhez. Törökbecsén a legtöbben kukoricát termesztenek, melyet a búza, majd pedig a napraforgó követ — összegezte a szakember.


Fotók: Törökbecse Helyi Közössége

A bánáti falu helyi közösségében sem feledkeztek meg a mezőgazdaságról, hiszen márciusban egy nagyobb akció keretében a törökbecsei kaszálókra, rétekre mintegy 13 tonna műtrágyát szórtak szét.

Miroslav Macura titkár megjegyezte, 2000 hektár földterület a helyi közösség tulajdonában van, ebből mintegy 1500 hektárt a bánáti falu állattenyésztői bérelnek.

— A többi közt a mérgespusztai, a mátéi, valamint a szigeti legelőkre szórtunk mesterséges tápanyagot. Az akcióban a helyi földművesek önkéntesei segédkeztek, akiknek csak az üzemanyagköltségét kellett megtérítenünk. A bérleti díj a terület minőségétől függően változik. A legalacsonyabb összeg egy évre 5000, a legmagasabb 21 000 dinár. Tavaly nem szórtunk műtrágyát, de az idén a helyi közösség tanácsa úgy döntött, hogy ezt meg kell tenni annak érdekében, hogy segítsünk az érintetteknek. Célunk, hogy a mezőgazdaságból befolyt összeget újra ebbe az ágazatba fektessük be, mivel a tapasztalatok azt mutatják, hogy Törökbecsén a földművelés mellett az utóbbi években mind többen foglalkoznak állattenyésztéssel is.

A legelőkre 12 870 kg műtrágyát szórtak szét, amire a helyi közösség félmillió dinárt költött.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..