home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A szeretet éltető ereje
(P. M.)
2013.07.10.
LXVIII. évf. 28. szám

Hosszú perceken át beszélgettünk Balog Évával. Egy igen erős jellemet véltem felfedezni személyében. Határozott, magabiztos és erős volt akkor. Sajnos, azóta nagyot fordult a helyzete, és most az a nő, akire felnézek, szenved, és könnyekkel küszködve meséli el a maga és szülei történetét.

Haldokló szülőket ápolva

— Abban az időben rengeteget jártam az orvosokhoz. A szüleimet ápoltam, és megtettem mindent, hogy elégedettek legyenek velem. Éreztem a szeretetüket és az örömüket, hogy velük vagyok, és nem hagyom el őket a bajban. Édesanyám szívbeteg, de asztma és cukorbetegség is gyötri. Rengeteg gyógyszert szed, amelyek mellékhatása miatt sokszor vannak izomgörcsei. Ezek váratlanul, ijesztően törnek rá. Mégis édesapám egészségi állapota a súlyosabb. Légúti panaszokkal került kórházba, majd miután jobban érezte magát, hazaengedték. Sajnos, nem sokáig lehetett idehaza, mivel jött egy rosszullét, és már nyelni sem tudott kellőképpen.
Az orvosok a gyomortükrözés során egy daganatot diagnosztizáltak nála. Azonnal utalták a Belgrádi Központi Klinikára azzal a céllal, hogy megműtsék. Ott derült ki, hogy tüdőtágulata is van, és emellett folyadék gyülemlett fel a tüdőszárnyain. A műtétet képtelenség lett volna elvégezni, szervezete nem bírta volna el a mélyaltatást. Kemoterápiával próbálkoztak, és sugarazták is, de nem viselte jól. Szenvedett. Csakis pépes táplálékot tudunk a szervezetébe juttatni, mert időközben beépítettek neki egy gyomorszondát, és azon keresztül tápláljuk. Gyógyszereit kávédarálóval őröljük és adagoljuk. Néha úgy éreztem, összeroppanok. Szörnyű volt tudomásul venni azt a tényt, hogy a szüleim haldoklanak mellettem, és nem tudok segíteni rajtuk. Mindvégig Istent kértem, hogy enyhítse a fájdalmukat, engem pedig erősítsen meg, hogy el tudjam látni őket, ahogyan megérdemlik.

Ráment az egészsége

Éva, amíg a szüleit ápolta, saját egészségét elhanyagolta, és rövid időn belül szörnyű dolgokra derült fény.
— Női panaszok léptek fel nálam. Nem tűrt halasztást a dolog, és Topolyára mentem segítséget kérni. A doktornő készséggel állt rendelkezésemre, és próbált megfelelően ellátni. Ezúton is köszönök neki mindent, amit értem tett. A méhemből szövetmintát vettek, és analízisre küldték. Várni kellett. Sokat gondolkodtam a napok múlásával. Töprengtem, vajon mi várhat rám. Legbelül tudtam, mégis az orvosomtól akartam hallani, hogy igazam van, rákos vagyok, áttétes.
Amikor közölte velem a rossz hírt, mélyen a szemébe nézve beismertem, hogy sejtettem előre. Higgadt voltam a helyzethez képest. Mondtam, hogy én küzdeni szeretnék az életemért, és megkértem, lásson el tanácsokkal, hogyan vigyem ezt véghez.
— Rengeteget sírtam, de csak ott és akkor, ahol és amikor senki sem láthatta. Sokszor az erőtlen szüleim próbáltak lelket önteni belém. Látták rajtam, hogy iszonyúan fáj a lét. A fiam és a párom is mindig mellettem voltak és vannak a mai napig is. Az ő szeretetük tart életben.
Évára kezelések sora várt. Egy négyórás műtétet végeztek el rajta a szabadkai kórház nőgyógyászati osztályán. Eltávolították a méhét, a petefészkeit, a petevezetékeket, de a szövetminták eredményei egyértelműen kimutatták, hogy maradtak még rosszindulatú sejtek a szervezetében...
— Kemoterápiás, valamint külső és belső sugarazást is javasoltak az orvosok.  A sugarazás alkalmával borzasztó fájdalmakat éltem meg. Néha arra ébredtem, mintha farkasok serege szaggatná a húst a csontjaimról. Szörnyű időszak volt az a pár hét. De most itt vagyok. Sokat szenvedtem, de megérte küzdeni. Éppen ezért mindenkinek azt javaslom, hogy vegyen részt a szűrővizsgálatokon! Nem szabad elhanyagolni magunkat. Fontos a problémák megelőzése, nem pedig a már fellépett gond kezelése! És ha most azt mondanák, kívánhatnék valamit az élettől, nem kívánnék mást, csak hogy egészségesen élhessek a családommal. Hiszen az anyagi javak semmit sem érnek, az egészségnél nincs nagyobb kincs a világon!
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..