home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
A szerelem ünnepe
Szakáll Laura
2022.02.09.
LXXVII. évf. 6. szám
A szerelem ünnepe

Vörös rózsa, bonbon, plüssfigura és egyéb figyelmességek — ezek nélkül elképzelhetetlen a Bálint-nap. A romantikusabbak hangulatos vacsorával, esetleg egy kisebb utazással vagy különleges közös élménnyel lepik meg kedvesüket. A Bálint-naphoz fűződő ajándékvásárlási láz, az ünnephez köthető szokások az angolszász országokból honosodtak meg a világ minden táján. Február 14-én, Valentin (Bálint) napján a szerelmet ünnepeljük. Akárcsak Magyarországon, nálunk is az 1990-es évektől vált népszerűvé. Az ünnep egyházi eredete elhomályosul, ma már az ajándékozásé és a programoké a főszerep.

Szent Bálintot vagy Valentint (latinul Valentinus, mely erőset jelent) világszerte úgy ismerik, mint a szerelmesek, házasok védőszentjét, pedig a legendájában szó sincs szerelemről. Sőt, több Bálint nevű szent története is fennmaradt a III. századból. Egyikük a Bálint nevű római pap, akit II. Claudius császár sikertelenül próbált hittagadásra bírni, ezért átadta Aster főtisztnek, hogy végeztesse ki. Bálint meggyógyította Aster vak leányát, mire a főtiszt és a háza népe megtértek, de ez nem mentette meg a haláltól. (Más változat a börtönőr lányáról, egy bizonyos levélről és annak az aláírásáról szól.) De Bálint volt az itáliai Interamna (ma Terni) püspöke is, és imája hatására csodás gyógyulások történtek. Egyes források szerint a két mártír ugyanaz a személy lehetett.

Ahogyan a legtöbb ünnephez, Bálint napjához is kötődnek hiedelmek a Kárpát-medencében. Ha ezen a napon hideg, száraz idő van, akkor bőséges termésre lehet számítani. Több helyen úgy tartották, február 14-én választanak párt a verebek.

Molnár Pál újságíró kezdeményezésére 1997-től február 14-én adják át az általa alapított Balassi Bálint-emlékkardot Budán. A rangos irodalmi elismeréssel európai jelleget kívánt adni az egyre kommerszebbé váló amerikanizálódott ünnepnek. 

Vannak, akik nem tulajdonítanak különösebb jelentőséget a szerelmesek ünnepének, mások nagy elvárásokkal várják február 14-ét, és ha ezek nem teljesülnek, az ünneplés akár szakítással is végződhet. Pedig az egymásra figyelés, a kedveskedés az év minden napján egyaránt fontos. Bármikor meglephetjük párunkat, nem csak Valentin-napon.

És ne feledkezzünk meg a névnaposokról sem: Isten éltesse a Bálintokat!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..