home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A szerb miniszterelnök előre hozott parlamenti választásokat akar
MTI, Beta
2016.01.17.
LXXI. évf. 2. szám
A szerb miniszterelnök előre hozott parlamenti választásokat akar

Előre hozott parlamenti választást kezdeményez Aleksandar Vučić szerb kormányfő, aki vasárnap Belgrádban arra kérte pártja, a jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS) vezetőségét, hogy támogassa ebben. A két éve megválasztott miniszterelnök az SNS közgyűlésének ülésén kiemelte: kormánya megkezdte a változtatásokat Szerbiában, az ország most politikailag és gazdaságilag is stabil, a szorgalmas munkának köszönhetően pedig a nagyhatalmak partnerévé is vált.

A politikus szerint azért van szükség új választásokra a mandátum közepén, mert meg kell oldani azokat a „társadalmi összetűzéseket”, amelyek akadályozzák a reformokat az országban. Emellett mostantól számítva teljes, négyéves mandátum kell ahhoz, hogy az uniós tagjelölt Szerbia végre „eljusson az EU kapujához”.

A legnagyobb szerb párt a közvélemény-kutatások szerint több mint 50 százalékos támogatottsággal rendelkezik. Ugyanakkor Aleksandar Vučić szerint a választások nehezek lesznek, és butaság lenne alábecsülni a vetélytársakat. Felmérések szerint míg a Szerb Haladó Párt támogatottsága stabil, illetve növekszik, a legnagyobb ellenzéki párt, a Demokrata Párt (DS) folyamatosan veszít szavazótáborából.

Aleksandar Vučić 2012-ben, kormányfőhelyettesként hirdetett harcot a korrupció ellen, és azóta számos vállalkozó és politikus ellen emeltek vádat. Szerinte ez az egyik oka annak, hogy az ellenzék — amelynek soraiból a legtöbb gyanúsított és vádlott kikerült — folyamatosan támadja munkáját. Az ellenzéki pártok viszont a leggyakrabban azt róják fel a kormánynak, hogy a bevezetett gazdasági megszorító intézkedések nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, és a fizetés-, valamint nyugdíjcsökkentés csak még nagyobb szegénységbe taszította a lakosságot.

A parlamenti választást várhatóan április végén, az önkormányzati és a vajdasági tartományi választással egy időben tartják majd.


Nyitókép: Aleksandar Vučić (Betaphoto/Vlada Srbije/Slobodan Miljević)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..