home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
A szép mozgás a szem muzsikája (Anatole France)
Koncz Erzsébet
2011.06.01.
LXVI. évf. 22. szám
A szép mozgás a szem muzsikája (Anatole France)

Az arany minősítéssel jutalmazott KiscimboraSzemet gyönyörködtető élményben volt részük azoknak, aki eljöttek szombaton, május 21-én az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörbe. A 15. alkalommal megszervezett Kőketáncra, az énekes népigyermekjáték- és népitánc-vetélkedőre Vajdaság egész t...

Az arany minősítéssel jutalmazott Kiscimbora

Szemet gyönyörködtető élményben volt részük azoknak, aki eljöttek szombaton, május 21-én az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörbe. A 15. alkalommal megszervezett Kőketáncra, az énekes népigyermekjáték- és népitánc-vetélkedőre Vajdaság egész területéről érkeztek táncosok.
A rendezvényt a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének népzenei szakosztálya és az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör szervezte. Az idén mintegy ezerháromszáz résztvevő mutatkozott be, és összesen ötvenkilenc versenyszámot láthatott a közönség.
A közönség nemcsak a táncokat, hanem a szép ruhákat, a zenekarok muzsikáját is élvezhette. De nincs verseny bírálóbizottság nélkül, és Taba Csaba, Lázár Katalin és Szerda András a következő döntést hozta:
A népi játékok kategóriájában a zsűri kiemelt arany minősítéssel jutalmazta a szenttamási Csintekerintő gyermekcsoportot (Vajdasági Népek és Nemzetiségek Hagyományápoló Klubja) és a hajdújárási Pitypang tánccsoportot (Lifka Sándor M. E.).
Ezüst oklevélben részesült a zentagunarasi Pimpimpálé csoport (Gracza János Színjátszó és Irodalmi Egyesület), az óbecsei Kenderkóc gyermekcsoport (Petőfi Sándor M. K.), az adai Füzike óvodáscsoport (Vadvirág H. K.) és a gunarasi Dózsa György Általános Iskola és József Attila M. E. csoportja.
Bronz oklevelet a martonosi Pitypang népi táncegyüttes (Testvériség M. E.), a bácskossuthfalvi Bokréta tánccsoport (Ady Endre M. K.), illetve az óbecsei Samu Mihály iskola Iglice gyermekcsoportja kapott.
Az alsós népi tánccsoportok mezőnyében a zsűri nem osztott ki arany minősítést, ezüst minősítést az óbecsei Csiperke táncegyüttes (Petőfi Sándor M. K.) és az adai Apróka néptánccsoport (Aranykapu M. E.) kapott, a szabadkai Pulyák táncegyüttes (Népkör M. M. K.), az újvidéki Mitugrász gyermek-néptánccsoport (Vajdasági Magyar Népművészeti és Közművelődési Központ) és a ludasi Koppantó tánccsoport (Ludas Matyi M. E.) pedig bronz oklevelet érdemelt ki.
A felsős néptánccsoportok között a zsűri hét díjat osztott ki. Az óbecsei Kiscimbora táncegyüttes (Petőfi Sándor M. K.), a kishegyesi Garagulya táncegyüttes (Petőfi Sándor M. E.) és a péterrévei Kabóca népi tánccsoport (Dr. Kiss Imre M. K.) arany minősítést kapott, ezüst oklevélben részesült a topolyai Cickom táncegyüttes (Kodály Zoltán M. M. K.), bronz oklevelet kapott a Jártatós táncegyüttes Szabadkáról (Népkör M. M. K.), a nyékincai Csicsóka táncegyüttes (Petőfi Sándor M. E.) és a törökbecsei Kópé táncegyüttes (Jókai Mór M. M. E.). A vegyes korcsoport mezőnyében arany minősítésben részesült a magyarkanizsai Tisza Néptáncegyesület, a bácskossuthfalvi Cimborák néptánccsoport (Ady Endre M. K.) és az óbecsei Bekecs táncegyüttes (Petőfi Sándor M. K.). Ezüst oklevélben részesült a Topogós táncegyüttes Szabadkáról (Népkör M. M. K.), a horgosi Cibere táncegyüttes (Bartók Béla M. M. K.), három csoport pedig bronz minősítést kapott: Kőris és Pitypang tánccsoport (Lifka Sándor M. E., Hajdújárás és Petőfi Sándor M. E., Királyhalom), a péterrévei Tisza Mente Közművelődési Egyesület utánpótlás csoportja és a szenttamási Pitypang táncegyüttes (Vajdasági Népek és Nemzetiségek Hagyományápoló Klubja).
A szólótánc kategóriában kiemelt arany minősítést kapott az óbecsei Petőfi Sándor M. K. párosa, Szerda Ákos és Pásztor Tímea. Arany minősítésben részesült az óbecsei Kovács Jónás és Tóbiás Vivien (Petőfi Sándor M. K.), ezüst oklevelet kapott az óbecsei Brasnyó Mihály--Brasnyó Emese és Csernyák Hunor--Molnár Kinga páros (a Petőfi Sándor M. K. tagjai), bronz oklevelet pedig a szabadkai Szakács Tamás és Varga Petra párosa (Népkör M. M. K.) kapott.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..