A szép és vad cigányszerelem

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

A szép és vad cigányszerelem

- Szabó Attila fotójaKigyúltak a fények, felzúgtak a harsonák, ismét megtelt a hatalmas nézőtér: Lehár Ferenc Cigányszerelem című operettjével indult az újabb évad a Szegedi Szabadtéri Játékokon. A Willner--Bodanzky-szövegkönyvére készült Cigányszerelem ősbemutatója 1910. január 8-án volt B...

- Szabó Attila fotója

Kigyúltak a fények, felzúgtak a harsonák, ismét megtelt a hatalmas nézőtér: Lehár Ferenc Cigányszerelem című operettjével indult az újabb évad a Szegedi Szabadtéri Játékokon. A Willner--Bodanzky-szövegkönyvére készült Cigányszerelem ősbemutatója 1910. január 8-án volt Bécsben, a Karl Theaterben, és még ugyanabban az évben, november 12-én megtartották a magyarországi premiert.
Az Eszenyi Enikő-féle Marica grófnő után az idén Béres Attila varázsolt a Dóm téri színpadra egy lenyűgöző előadást, amely ezúttal sem nélkülözi a show elemeit. A Budapesti Operettszínház főrendezője kijelentette, éppen a furcsasága miatt szereti ezt a darabot, amely nem a főhősök szerelmének a beteljesülésével ér véget. Zórika nem a gyermekkora óta imádott Józsihoz, a nyughatatlan, helyét sehol sem találó cigány hegedűshöz megy feleségül, hanem a szürke, csendes, de férjnek való Jonelt választja. Mivel Józsit Ilona, a primadonna is szeretné megszerezni, a két nő között hatalmas küzdelem játszódik le, a cigánylegény azonban egyedül megy a fővárosba szerencsét próbálni. Ennek ellenére sem kell szomorúan távoznunk, hiszen a női lélek titkairól, a szerelem szabadságáról szóló műben remek humoros jeleneteknek, olykor bravúros szópárbajoknak lehetünk a tanúi. A játéknak három helyszíne van: a Dragotin-birtok, a cigánytábor és az erdő, amelynek a fái a monumentális forgószínpadnak köszönhetően szinte életre kelnek. Az indulójelenet egy kis előadás az előadásban, hiszen a vidéki társulat Lehár utolsó operettjét, a Giudittát próbálja.
Daróczi Sándor díszlettervező színpadképe, a varázslatos színű fényekben tündöklő, több mint száz ezüstnyírfából álló erdő, csak a gazdag látványvilág egyik része. Van még régi autó és motorkerékpár -- mindkettőt használják is a színészek, de nem hagyhatóak ki a csodálatos ruhákban megjelenő tánckarok sem -- a színes cigány öltözékek mellett a gyönyörű kalotaszegi viseletet is elkápráztatja a nézőket. Silló István karmester nyolcvantagú kórust és szimfonikus zenekart dirigál, de a melódiák nemcsak zenekari árokból csendülnek fel, ugyanis a darabban fellép az Etnorom együttes is.
Az operettben jeles énekesek és neves színészek mutatkoznak be: a gyönyörű és gazdag lány, Zórika szerepét a fiatal szegedi operaénekes, Rácz Rita alakítja, Ilona, a vidéki primadonna Frankó Tünde, Paulette Kovács Patrícia, Berta, a nevelőnő Molnár Piroska, Józsi cigányprímás Kiss B. Attila, Dragotin Péter földbirtokos Bodrogi Gyula, Tivadar vidéki színész és álgróf Stohl András, Jonel Vadász Zsolt, Kutula cigányvajda Gesztesi Károly, Mosu Hollósi Frigyes.
A nagyszabású produkciót, amely 80 millió forintos költségvetéssel készült, július 10-én és 11-én is láthatja a közönség.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

A szép és vad cigányszerelem
Szabadkai Napló
A szép és vad cigányszerelem
Média
Facebook

Támogatóink