home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A szecesszió csodás világa
(gyg)
2013.02.06.
LXVIII. évf. 6. szám
A szecesszió csodás világa

Több mint száz fotón mutatja be a Duna menti országok szecessziós építészeti műremekeit Peter Schubert osztrák fotóművész azon a kiállításon, amely január 30-án nyílt meg a Városi Múzeum földszinti kiállítótermében.

A szecesszió csodás világa — építészeti részletek a Duna menti országokból című tárlat a szabadkai Városi Múzeum és a belgrádi Osztrák Kulturális Fórum együttműködésének köszönhetően érkezett városunkba.
A fotósorozat az alkotóelemekre, a homlokzati díszítésekre, női alakokra és virágmotívumokra összpontosítva, művészi megközelítéssel mutatja be az európai szecessziós műremekeket.
A kiállítás annál inkább aktuális, mert Szabadka néhány héttel ezelőtt, január 25-én bekerült az Art Nouveau Networkbe, a nagy szecessziós városok 22 fős társaságába. Az összefogásnak köszönhetően fellendülhet a város turizmusa, de sikeresebb lehet a műemlékvédelemre irányuló munka is.
Köszöntőjében mgr. Hulló István múzeumigazgató elmondta, hogy a jelen kiállítás egy az Osztrák Kulturális Fórummal kibontakozóban levő partnerkapcsolat első eredménye, s a jövőben ennek folytatása is lesz.
A tárlatot Ninkov Kovacsev Olga, a szabadkai Városi Múzeum művészettörténésze méltatta. Emlékeztetett: az új tárlattal párhuzamosan a Városi Múzeum korábban megnyílt Szecesszió a szabadkai kincsestárakban című kiállítása is megtekinthető, így egyedülálló alkalom nyílik arra, hogy az érdeklődők felfedezzék a szabadkai és az európai szecesszió párhuzamait.
A tárlatot Nicolaus Keller, a belgrádi Osztrák Kulturális Fórum igazgatója nyitotta meg. Március 6-áig lehet megtekinteni, keddtől szombatig 10 és 18 óra között. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..