home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A szálláshelyek is a lokálpatriotizmusról híresek
Fehér Márta
2023.02.28.
LXXVIII. évf. 8. szám
A szálláshelyek is a lokálpatriotizmusról híresek

Zentai vonatkozású képek a szobák falán, zentai mesterember kezét dicsérő bútor, Zentán készült tej- és hústermékeket is tartalmazó hidegtál reggelire, helyi kézművessör, csokoládé és mézeskalács üdvözlőajándékként. Egyre népszerűbbek és sokasodnak a zentai szálláshelyek, és mindegyik vendégre talál.

Ha Zenta, akkor a gyönyörű Tisza és a híres-neves zentai csata jut a legtöbb ember eszébe. Ha fiatalabb, akkor a Green Future fesztivál. Ha külföldön élő és dolgozó, akkor az otthon. És megannyi más, ahány ember, annyiféle turista és vágy. A Papuli étterem híre-íze külföldön is fogalom. A hosszú tradícióval büszkélkedő családi vállalkozás kínálata tíz négycsillagos 4U szobával bővült.


Az étterem színvonalát nyújtják a 4U szobák (Fajka Levente felvétele)

— Éttermünk több mint ötvenéves múltra tekint vissza, édesanyám 1971 novemberében, tizenhét éves korában érkezett Zentára Hódegyházáról, és itt kezdett el dolgozni pincérként, ezzel a momentummal indul a mi időszámításunk. Édesapámat itt ismerte meg, és együtt tették-fejlesztették azzá a színvonallá, amellyel ma büszkélkedhetünk. Én 2008-ban vettem át tőlük az éttermet — meséli Gere Zsíros Elvira tulajdonos, aki férjével kéz a kézben vezeti a vállalkozást. — A szálláshely ötlete régre nyúlik vissza, talán nem túlzok, ha azt mondom, húszéves álom valósult meg. A vendégeink részéről örök kérdés volt, hogy van-e szálláshelyünk. Mindaddig „pihentettük” az elképzelést, amíg eladóvá nem vált az étteremmel szemközti épület. Szerencsénk volt, mert a megvásárlást követő évben a Prosperitati Alapítvány kiírta a turizmusfejlesztési pályázatát. Pályáztunk, nyertünk, és onnantól kezdve nem volt visszaút. A koronavírus-járvány miatt nehéz időszak köszöntött ránk, ám annyira akartuk ezt a helyet, hogy nem tántorodtunk el, a folyamatosan fellépő problémákat sorra megoldottuk. 2022. szeptember 8-án érkeztek az első északmacedón vendégeink. Boldogan és büszkén mondhatom, hogy természetesen a zentaiak mellett a vendégkörünk Budapesttől Belgrádig, sőt Svájcig, Romániáig terjed, és jelentős részét az üzletemberek teszik ki. A 4U szobák beváltották a hozzájuk fűzött reményeinket, hiszen a nemzetközi üzleti világ igényeinek megfelelően alakítottuk ki őket, számunkra fontos elvárás volt, hogy a szülők által az étteremmel létrehozott színvonalat a szálláshelyünk is tükrözze.

Gere Zsíros Elvira

Kosiczky Kata 2021-ben nyitotta meg Zenta szívében az Apartman Ady 6-ot, melyben három apartman kapott helyet.

— Már évekkel a vállalkozás realizálása előtt elkezdtem játszani a szálláshelynyitás gondolatával. Úgy láttuk, lenne rá igény, hiszen egyre több az elvándorló, aki hazalátogatása alkalmával igénybe veszi a szolgáltatást, egyre többen jönnek munkaügyben, valamint a különféle turisztikai programok alkalmával is jelentős számú vendég jelenik meg Zentán. Példaként mondhatnám a hőlégballonozást, melyet édesapám éveken át szervezett Zentán, és rendszeresen küzdött a résztvevők elhelyezésével. Vannak, akik határozottan Zenta és a környék turisztikai értékei végett érkeznek, gyakran motorral vagy kerékpárral jönnek, vagy igénybe veszik a zentai kerékpárkölcsönzőt, feltérképezik a környéket, a tiszai strandot, kipróbálják az éttermek kínálatát, felmennek a városháza tornyában levő kilátóba. Érdekes meghallgatni az élménybeszámolójukat, és egy kicsit az ő szemükkel nézni településünkre, melyben nagyszerű turisztikai potenciál rejlik. Számunkra fontos volt, hogy minőségi, időtálló bútoraink legyenek, így egy zentai mester készítette el őket, és egyértelmű, hogy ez jó döntés volt. Kényelmesek, strapabíróak, zentaiak és szépek. A falakat zentai vonatkozású képekkel dekoráltuk, és ezt a vonalat a továbbiakban erősíteni kívánjuk. Büszkék vagyunk a napkollektorainkra, melyek a környezeti terhelésünket hivatottak csökkenteni. Vendégeink gyakran megdicsérik bútorainkat, a ropogós, fehér ágyneműket, a fürdőszobák, valamint a kert kialakítását. Nagy gonddal rendezzük, a melegebb időszakban tele van növénnyel, igazán barátságos és kellemes környezetet kínál a vendégeknek. Előfordult olyan is, hogy egy vendég szeretett volna egy rózsatövet elvinni magával, annyira tetszett neki!

Kosiczky Kata

Akárcsak Kata, a Woolf Apartman, illetve a Centrum Apartment Senta tulajdonosai is pozitív tapasztalatokról számolnak be. Beszélgetőtársaim mind a Zenta-központú szálláskialakítást preferálják. 

— Tősgyökeres zentai lakos vagyok, szakmámat tekintve építőmérnök, másodállásban foglalkozunk a férjemmel közösen szállásadással. 2020 novemberében nyitottuk meg a három személy elszállásolására alkalmas, idilli, kisvárosi apartmanunkat, Centrum Apartment Senta néven — mondja Rúzsa Tuza Laura, s máris hozzáteszi, éppen akkor köszöntött be a COVID, melynek viszont nem érezték a hátrányát. — A járvánnyal egy időben ugyan bezárultak a határok, viszont az emberek elkezdtek belföldön utazni, és olyan helyeket is felfedeztek, amelyek nem feltétlenül rejtenek közismert turisztikai potenciált. Zenta egy aranybánya: van történelmünk, folyónk a városban gyönyörű sétánnyal, vannak sportklubjaink, híres sportolóink, amire szintén lehetne építeni, s a város multikulturális jellegét is jobban ki lehetne aknázni, illetve van egy termálkutunk, melyet remélem, előbb-utóbb használni is tudunk majd.


Rúzsa Tuza Laura

A nagycsaládos Farkas András és felesége két hónapja nyitotta meg az Apartman Woolfot.

— Miután megörököltem nagyapám házát, először irodává, majd némi befektetéssel apartmanná alakítottuk, és közben azt tartottuk szem előtt, amit mi is keresünk, amikor megszállunk valahol: ez pedig nem más, mint a nyugalom. A Zentán egyedülálló nyugodt környezet, mely az apartmanunkat jellemzi, elvarázsolja a családdal érkezőket, de az egyedül utazókat is. Feleségemnek és nekem is van munkahelyünk, inkább azért nyitottuk, hogy a ház ne álljon kihasználatlanul. Meglepődtünk, milyen nagy igény van a szálláshelyekre! A külföldön élő és dolgozó hazalátogatók mellett itteni gyökerekkel, kötődéssel nem bíró vendégeink érkeztek, miután ránk találtak a legismertebb szállásfoglaló platformon. A Booking mindent visz: miután regisztráltunk, már másnap volt foglalás. Már ezen rövid idő alatt is több visszatérő vendégre tettünk szert. Máris vannak bővítési terveink, a portához tartozik egy hatalmas műhely, melyet játszóházzá alakítottunk, ez heteken belül elérhető lesz, hogy a gyerekekkel érkezők is jól érezzék magukat.


Zentai üdvözlőajándék az Apartman Woolfban (Farkas András felvétele)

Laura arról is beszélt, nagy bummnak bizonyult, hogy a 2013-ban a zentai Népkertben útjára indított Green Future fesztivál tavaly visszatért a Tisza-parti kisvárosba, így a fesztiválozni vágyók már novemberben lefoglalták az augusztusi hétvégét. Telt házat hoz a zentai szállásadóknak a nemzetközi sakkverseny is. A gyengébb téli hónapok után a nyár közeledtével jelentkeznek a visszatérő vendégek, ezért nem árt időben szállást foglalnia annak, aki Zentára tervez utazni. Laura hozza szóba, hogy a „kicsiknek” érdemes összefogniuk, akár egymást is ajánlva, segítve annak érdekében, hogy pozitív élményt nyújtsanak az idelátogatóknak, akik így örömmel térnek majd vissza második, harmadik vagy sokadik alkalommal. András veszi át a szót, és kifejti, hogy a városka egy turistabarát szabadidőtevékenység-kínálattal nagymértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy a vendégek visszatérjenek, és ne csak egy éjszakát töltsenek itt, ezzel Zenta hírnevét is öregbítenék. Jó lenne időnként összeülni, közösen ötletelni, nem eget rengető dolgokat tervezni, csak nyitott szemmel kell járni a világban, és a sok kis, apró dolgot, praktikát átvenni, saját gyakorlattá tenni, ez mindenkinek a javát szolgálná — fogalmaz.


Farkas András


Zentai mester kezét dicséri az Apartman Ady 6 berendezése (Herédi Krisztián elvétele)


Zentai kisvárosi idill a Centrum Apartment Sentában (Herédi Krisztián felvétele)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..