A szabadságért hozott áldozat

A szabadságért hozott áldozat

Törökbecsén a tizenhárom aradi vértanúra emlékeztek. A rendezvény az Assisi Szent Klára római katolikus templomban megtartott szentmisével kezdődött, majd a templomkertben gróf Leiningen-Westerburg Károly vértanú szobrának a megkoszorúzásával folytatódott.

A szentmisét Mellár József törökbecsei plébános celebrálta. A koszorúk megszentelését követően a szertartás a templomudvarban,  a törökbecsei szálakkal rendelkező gróf Leiningen-Westerburg Károly aradi vértanú emlékére felállított szobornál folytatódott. A megemlékezésen kegyeletét rótta le a helyi Jókai Mór Magyar Magyar Művelődési Egyesület, a Rákóczi Szövetség törökbecsei Ifjúsági Szervezete, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács.

— Emlékezünk arra a hősiességre, az áldozatkészségre, amit gróf Leiningen- Westerburg Károly aradi vértanúnk tanúsított, aki idegen származásától eltekintve — Hessen nagyhercegségben született —, a mi magyar szabadságharcunkért és szabadságunkért hozott áldozatot — mondta Mellár József, a törökbecsei Assisi Szent Klára valamint az aracsi Szent István király templom plébánosa.

A törökbecseiek soha sem feledkeznek meg elődeink hőstetteiről, a magyar nemzet céltudatos nagyjairól. Ilia László, a törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület titkára hangsúlyozta, a megemlékezés napjának csupán a helyszíne változott, felbecsülhetetlen értéke azonban mindmáig töretlen, sőt évről- évre erősödik.

Báló Tibor, a törökbecsei Rákóczi Szövetség helyi szervezetének elnöke kiemelte, a megemlékezés napja nem más, mint egy nyitott történelem óra és nagyon fontos, hogy a fiatalok részesei legyenek ezeknek az eseményeknek, amelyek a múlttiszteletére tanítanak és erősítik a nemzeti öntudatot.


A szerző felvételei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Nemzetpolitika rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink