home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A szabadon alkotás öröme
Lajkó Szilvia
2016.08.20.
LXXI. évf. 33. szám
A szabadon alkotás öröme

Pap Katalinnak, az ADART — Adai Képzőművészeti Alkotók Közössége tagjának önálló kiállítása a visszatérő alkotási vágy beteljesedését igazolja az élet őszelőjén. Katalin elmondása szerint életének minden pillanatában igyekezett kreatív lenni.

A végtelenség megértésén és elképzelésén kívül mindig is foglalkoztatta, hogyan lehet a halottból élőt teremteni. Műveit és technikáit színvilágukban, illetve alapanyagukban is az improvizáció jellemzi. A pillanatnyi benyomás ihlette szabad alkotásfolyamatok során az akvarell, akril vagy diófapác, háttéranyagként a frottír, farostlemez (lezonit) és a karton is előfordul. Az alkotásokat változatosság jellemzi. Általuk megnyugvást talált, menedéket és kellemes, önfeledt időtöltést nyújtanak neki.

— Gyermekkoromban az volt az álmom, hogy művész legyek. Szüleim féltettek, és nem egyeztek bele, hogy tizenöt évesen a tőlünk messze levő művészeti iskolába iratkozzak. Rajztanárnőm, Vrábel Rozália látta bennem a tehetséget, és próbálta ugyan meggyőzni őket, sőt, azt is felajánlotta, hogy segít a felvételire való felkészülésben, de sajnos kérlelhetetlenek voltak. Így alakult, hogy a közelben választottam szakközépiskolát, és vegyészetre iratkoztam be. Nem értettem a kémiát, ezért rengeteg energiámba került, hogy felkészüljek a felelésekre vagy a felmérőkre. Volt azonban egy tanárnő, aki nagyon jól át tudta adni az anyagot, érthető volt, ahogy magyarázott, így általa közelebb kerültem a vegytanhoz, és megkönnyítette további tanulmányaimat is. A középiskola után újra elöntött a vágy a művészeti iskola iránt. Bíztam benne, hogy mivel már néhány évvel idősebb voltam, a szüleim megengedik, hogy egyetemi tanulmányaim az álmaim felé vezessenek. Ők azonban azt mondták, hogy járjam körbe a községet, és amelyik szakra ösztöndíjat ígérnek, ott folytathatom tanulmányaimat. Abban az időben az adai Potisje szerszámgépgyár írt ki pályázatot kölcsönre egyetemistáknak, így kaptam az alkalmon, és miután végeztem a kohászat szakon, várt a munkahely. Nőként egy kicsit furcsa érzés volt a nagy csarnokokban dolgozni, de mivel én választottam ezt a szakmát, úgy gondoltam, végigcsinálom. Lassan, de folyamatosan fejlődtem, és fokozatosan haladtam felfelé a ranglétrán. Térben kellett elképzelni egy-egy öntvényt, hogy le tudjam adni a technológiát a modellezőknek, formázóknak. Ebben az irányban fejlődtem tovább. Eleinte kisebb méretű dolgok megalkotását kaptam feladatként, de az évek múltával egyre nagyobbak lettek a kihívások. A nyugdíjaztatásom előtti utolsó munkám egy 40 tonnás darab volt, és sikeres lett, amire nagyon büszke vagyok. Végül is alkottam, ha nem is úgy, ahogy szerettem volna.

* Mindeközben engedett művészi tehetségének?

— Valami megtört bennem, amikor nem engedtek el a művészeti iskolába, és nem rajzoltam, nem alkottam. Valami belülről nem engedett. A későbbiekben a lányom a művészi pálya felé fordult, és én támogattam, hiszen tudtam, milyen érzés és vágyakozás ez. Segítettem neki, biztattam, és egyszer azt mondta nekem, ha már én buzdítom őt, kezdjek hozzá újra az alkotáshoz. Az unszolására tehát ismét hozzáláttam. Kezdetben remegve festettem, de lassan megnyugodtam, és a MIRK-rendezvényeken mutatkoztam be műveimmel. Első és második helyezéseket érdemeltem ki, ami lendületet adott a további munkához. Időközben gyűjteni kezdtem a terméseket, virágokat, ágakat, magvakat, mohát meg sok mást, és hozzáláttam egy kollázs készítéséhez. A halottból élőt csinálok, vagyis a lehullott falevélnek, terméseknek, magvaknak, szárított növényeknek egy kompozíció erejéig újra életet adok. Azóta is bármerre sétálok, mindig találok valami felhasználhatót. A kollázsaim vagy inkább a kompozícióim alapja a farostlemez rapancsos felülete. Szeretem a textúrás felületeket, többnyire ilyeneket választok.

* Az újrakezdés előtt csak festményeket készített?

— Igen, kezdetben csak festményeket, de később kompozíciókat is a begyűjtött növényrészekből. Tíz évvel ezelőtt ezeket a kompozíciókat mutattam be az első kiállításomon, melynek megszervezésére Barna Kolozsi Valéria, a könyvtár akkori igazgatónője biztatott, illetve segített is a megvalósításban. Akkor negyven alkotásomat mutattam be a nagyközönségnek. Amikor újra festegetni kezdtem, sikertelennek éreztem a próbálkozást, és abbahagytam. Később azonban áztatott papírból és ragasztóból vagy gipszből alakítottam ki valamilyen formát a felületre, és azt festegettem, alakítgattam. Vászonra is festek, meg kenderzsákra, újabban pedig frottírra. Szabad mozdulatokkal alkotok. Ezt szeretem. Mindeközben belekezdtem a csempemozaikok készítésébe is. A férjem kőműves volt, és csempézés után mindig hazahozta a megmaradt hulladékot. Kezdetben haragudtam emiatt, de később ezt a hasznomra fordítottam, hiszen a csempedarabkákat felhasználtam az alkotásaimhoz, méghozzá annyira sikeresen, hogy már rendelésre is készítettem csempemozaikokat. Mostanában a szobrászkodás keltette fel az érdeklődésem.

* Mi ön számára az alkotás?

— Az alkotás számomra a szabadság. Szabadnak érzem magam, nem gondolok semmi rosszra, jól érzem magam, és várom, hogy elkészüljön a művem. Megesett már, hogy egy félkész alkotást egy időre mellőztem, majd később ismét kézbe vettem, alakítgattam, és végül csak elkészült. Főleg a természet ragad meg. Mindaz, ami körülvesz bennünket, izgalmas, és ihletet ad. Alkotásommal azt üzenem, hogy érdemes élni. Köszönöm a Szarvas Gábor Könyvtár dolgozóinak, Morvai Nagybali Tamarának és Szécsényi Csabának a tárlat megszervezésében és megnyitójában való közreműködést, illetve köszönöm Varga Lillának, hogy felkészítette a Vadvirág Hagyományápoló Kör Bíborka furulyacsoportját, mely a műsorával ünnepivé tette a kiállítás megnyitóját.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..