home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A szabadkai járványhelyzetről
Hét Nap Online
2020.04.07.
LXXV. évf. 14. szám
A szabadkai járványhelyzetről

Mindent a szabadkaiak életéért és egészségéért vívott harcnak rendelünk alá — mondta Bogdan Laban, Szabadka polgármestere

— A szabadkai járványhelyzetet illetően a mai nappal összesen 30-ra nőtt az igazoltan új koronavírussal fertőzöttek száma, viszont nagyon fontos, hogy a betegek között nincsenek egészségügyi dolgozók. Azoknak a fertőzött katonáknak és rendőröknek, akik a külföldről érkezettek fogadására voltak beosztva, enyhébb tüneteik vannak és állapotuk stabil — mondta Szabadka Város Válságkezelő Törzskarának parancsnoka és Szabadka város polgármestere, Bogdan Laban.

Emlékeztetett arra, hogy a tegnapi naptól a Szabadkai Egészségház tüdőgondozó ambulanciáin végzik a mintavételezést azoknál a betegeknél, kiknél fennáll a koronavírussal való fertőzöttség gyanúja és csak enyhe tüneteket mutatnak, mert jelenleg ők a legfontosabb láncszem a fertőzés további terjedésének megfékezésében.

— Az azonosított esetek számának növekedése nem váratlan, hiszen már a járvány ötödik hetében járunk. A kormány utasításának megfelelően, és az igazoltan új koronavírussal fertőzött betegek gyógykezelésére elfogadott protokoll szerint ezek a páciensek már nem gyógykezelhetők házi elszigeteltségben. Az aktuális protokoll szerint azok a betegek, kiknek tesztje pozitív lett, kizárólag a területileg illetékes korona-kórházakba szállíthatók, vagyis a mi esetünkben Újvidékre, illetve az Újvidéki Vásár területén kialakított ideiglenes kórházba — mondta a polgármester. — Városunkban rendszeresen elvégezzük a közterületek fertőtlenítését, mert a fertőtlenítés egyike azoknak az eljárásoknak, melyekkel a járvány terjedése ellen védekezünk, de emellett számos más módon is védekezhetünk a fertőzés ellen, ami sokban függ attól, mekkora felelőséggel viszonyulunk saját magunk és hozzátartozóink egészégéhez.

A polgármester elmondta azt is, hogy az önkormányzat külön számlákat nyitott, melyekre a cégek és magánszemélyek pénzt adományozhatnak a koronavírus-járvány elleni harc támogatására, és még egyszer felkérte a lakosságot, hogy aki teheti, tegyen tanúbizonyságot társadalmi felelősségvállalásáról, és ilyen módon is segítse a járvány megfékezéséért vívott harcot országunkban és Szabadka városban.

— A Városi Tanács tegnapi ülésén, mint arról volt alkalmuk tájékozódni, arról a döntésről van szó, amely értelmében Szabadka város tulajdonában lévő üzlethelyiségek bérlői, akiknek a Szabadka Város Válságkezelő Városi Törzskarának parancsa, illetve a Szerb Köztársaság kormányrendelet értelmében, a rendkívüli helyzet idején tilos tevékenységük végzése, azok felmentést kapnak az üzlethelyiséek bérleti díjainak fizetése alól, mégpedig áprilistól kezdve, bezárólag azzal a hónappal, amikor végetér a rendkívüli helyzet. Megjegyzem, hogy azoknak a bérlőknek, akik ezen döntéssel felmentést kaptak a bérleti díj fizetésének kötelezettsége alól, rendszeresen kell fizetniük a rezsiköltségeket — mondta Laban polgármester. — Az üzlethelyiségek bérlői, akik ezen döntés értelmében nem mentesülnek a bérleti díj fizetése alól, kötelezettségeiket a bérleti díjra vonatkozó számla alapján az április 1-jétől — annak a hónapnak a végéig, ameddig tart a rendkívüli helyzet időszakra vonatkozóan — folyó év december 31-éig törleszthetik, és erre az időszakra nem számolunk fel nekik büntetőkamatot.

— Kiosztottuk a segélycsomagokat a rászorulóknak, a hét végéig pedig a legalacsonyabb nyugdíjjal rendelkező nyugdíjasoknak kezdjük meg a csomagok kiosztását. Szabadka város a rendkívüli helyzet idején biztosítja a házi segítségnyújtást a felhasználóknak. Állandó kapcsolatban vagyunk a szociális védelmet nyújtó intézményekkel és a civil szervezetekkel, ugyanakkor azokkal a polgárokkal is, akik jelentkeznek, hogy folyamatosan segítenének a azoknak, akik nem tudnak önmagukról gondoskodni, hogy megoldjuk a mozgásukat a kijárási tilalom idejére — hangsúlyozta Laban polgármester.

A polgármester felkérte azokat a 65 évnél idősebb polgárokat, akiknek nincs aki élelmet és gyógyszert vásároljon, és akik Szabadka város Közigazgatási Hivatalának hívóközpontján keresztül kérik a beszerzésben szükséges segítséget, hogy időben jelentkezzenek a hívóközponton keresztül, hogy megszervezhessék a beszerzést az ünnepi munkaszüneti napokon.

— A város gondoskodik a rászoruló polgárairól, és még egyszer felkérem őket, maradjanak otthonaikban, hogy tartsák be a koronavírus elleni küzdelemre vonatkozó rendelkezéseket, és egyben tájékoztatom őket, hogy a város részéről elkészített segélycsomagok a lakcímükre érkeznek — üzente Bogdan Laban polgármester.



Fotó: Roncsák Alexander/Hét Nap Online


Honlapunkon hétfőn, április 6-án már hírül adtuk a szabadkai hívóközpont munkaidejének megváltozását, melyet ezúttal megismételünk, hogy minél több emberhez eljusson ez az információ: 

Szabadka Város Önkormányzata tájékoztatja a nyilvánosságot, hogy a Vöröskereszttel való koordináció érdekében, valamint azért, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentse alkalmazottainak otthonaikon kívül való tartózkodását, a legidősebb polgárok gyógyszerekkel és élelmiszerekkel történő ellátására létrehozott hívóközpont
a 024/636-136-os számon
keddtől, április 7-étől 08:00 és 14:00 óra között fogadja a hívásokat.

Úgyszintén tájékoztatjuk a polgárokat, hogy a hívóközpont péntektől, április 10-étől keddig, április 14-éig, valamint ugyancsak péntektől, április 17-étől keddig, április 21-éig nem üzemel a katolikus és a pravoszláv húsvéti ünnepek miatt. Kedd lesz az első munkanap mindkét ünnepi héten.

Kérünk minden 65 évesnél idősebb polgárt, akiknek nincs senkijük az élelmiszerek és gyógyszerek beszerzésére, hogy a hívóközponton keresztül forduljanak a Vöröskereszthez, és jelentsék be azokat a beszerzéseket, amelyekkel kielégíthetik szükségleteiket az ünnepi munkaszüneti napok idejére.

A Vöröskereszt az ünnepi munkaszüneti napok idején megfelelő ügyeletet tart a sürgős esetekre, amiről tájékoztatni fogja a nyilvánosságot.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..