home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A szabadkai Vízművek hat évtizede
Szakáll Laura
2022.06.10.
LXXVII. évf. 23. szám
A szabadkai Vízművek hat évtizede

60 éves a szabadkai Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat, a városban azonban már 140 éves múltra tekint vissza a vízszolgáltatás, hiszen az első kutat 1882-ben fúrták ki a ferencesek templománál. Bár vannak hiányosságok az ivóvíz-, illetve a szennyvízhálózat terén, a fejlesztések folyamatosak — hangzott el a kommunális közvállalat ünnepségén, a városháza dísztermében.

— Évről évre nő a víz- és a szennyvízhálózatra való csatlakozások száma Szabadkán és környékén. A Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat folyamatosan azon dolgozik, hogy javítson a lakosság életkörülményein. A két vízgyár mellett az ország egyik legkorszerűbb szennyvíztisztítója is Szabadkán található — emelte ki Sugár György, a Vízművek vezérigazgatója. — Büszkék vagyunk arra, hogy a lakosság szolgálatában állhatunk. Sokat tettünk annak érdekében, hogy megtartsuk a bizalmat. Gondolok itt olyan nagyszabású projektumokra, mint a 2-es számú ivóvízkezelő. Van két ivóvízkezelőnk kiépítve, és több mint tíz éve rekonstruáltuk a városi szennyvíztisztító telepet. Ami a jövőbeli terveket illeti, van mit tenni. Gondolok a többi településre, ahol hiányzik a vízellátás. A lakosság inkább a csatornahálózatra nyújt be kérelmet, azt tartja fontosabbnak. Megemlíteném, hogy erre is vannak kilátásban fejlesztések. Két szennyvíztisztító telep is ki lesz építve Csantavéren és Bajmokon. Ahogyan eddig is, folyamatos bővítés van tervben. Ez a célunk.

— A jelenlegi városvezetőség fontosnak tartja a helyi közösségek és a városhoz tartozó települések kommunális fejlődését. A Vajdasági Magyar Szövetség programjában kiemelt helyen szerepel az épített örökség megóvása, a lakosság életkörülményeinek javítása és Palics fejlesztése. Tudjuk, mi a dolgunk, és cselekszünk — mondta dr. Pásztor Bálint. — Most első lépésben Hajdújárás, Nosza, Királyhalom, illetve Ludas esetében készül a tervdokumentáció, később Kelebián is szeretnénk bővíteni az ivóvízhálózatot. Emellett pedig folyamatos az ivóvízhálózat bővítése magában a városban és a városhoz tartozó helyi közösségekben is. Ugyanez mondható el a szennyvízhálózat bővítéséről is. A 60 éves Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat, azt gondolom, igazolta a létjogosultságát. Az I. és a II. vízgyár után az ország egyik legkorszerűbb szennyvíztisztítója is elkészült. Az Ecolacus projektum is megvalósult, mely elsősorban Palics számára fontos. Továbbra is hatalmasak a lemaradások a vízhálózat, illetve a szennyvízhálózat terén, joggal várják el a polgárok, hogy ez gyorsabban fejlődjön, mi mindent megteszünk ennek érdekében. A falvak esetében elképesztően nagy a lemaradás, de a városhoz tartozó helyi közösségek terén is hatalmas hiányosságok vannak. Elég csak a Vasutas, a Zorka vagy a Peščara helyi közösségre gondolni, de szinte bármelyiket mondhatnám. Tudjuk, mi a dolgunk, igyekszünk ezeket a lemaradásokat lefaragni. Hatalmas hitelterhek sújtják a Vízműveket, ennek ellenére folyamatosan bővül a hálózat. Amikor két év múlva megszabadulnak ettől a hiteltől, melyből egyébként a polgárok számára nagyon fontos projektumok valósultak meg, mint például a II. vízgyár, akkor még nagyobb lehetőség lesz a hálózat bővítésére, hiszen felszabadulnak az eszközök. Emellett a Tiszta Szerbia program keretében 110 km szennyvízhálózat kiépítése indul hamarosan Szabadkán, Palicson, Csantavéren és Bajmokon — tette hozzá a városi képviselő-testület elnöke.

— Amikor a szennyvízhálózatról beszélünk, egy hatalmas projektumhoz érünk, a Tiszta Szerbiához, mely mögött az elnök, Aleksandar Vučić és a kormány áll. Az értéke 20 millió euró. Ez az egyik legnagyobb beruházás ennek a városnak a történelmében kommunális téren — mondta Stevan Bakić, Szabadka polgármestere ünnepi köszöntőjében.

A közvállalat vezérigazgatója köszönőlevelet adományozott Stevan Bakićnak és dr. Pásztor Bálintnak az eddigi együttműködésért.

Fotók: Sanjin Mehić/Vajdasági RTV és Dinovizija

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..