A szabad sajtónak nincs ára

A szabad sajtónak nincs ára

Több mint húsz rangos újságíró, szerkesztő és médiaszakember nyolc órán át vitatkozott Belgrádban azokról a kérdésekről, amelyekre, a modern idők kihívásait követve, az újságírói hivatásnak meg kellene találnia a megfelelő választ.

Kiderült, hogy az újságírókat az egész világban ugyanazok a gondok gyötrik. És ez nyilván nem a pénz, vagyis az alacsony fizetés — mert ebben nem hasonlíthatunk egymásra —, hanem a hatalmon lévők nyomásgyakorlása, mely még a demokratikusnak tartott Nyugat-Európa országaiban is kifejezett. A példányszámért vívott harcban pedig a szenzációhajhász hírek, írások győzedelmeskednek, azoknak a legmagasabb a piaci értékük. Az újságírók feladata azonban ennek ellenére sem változott, továbbra is az a dolguk, hogy a köz szolgálatában és érdekében tevékenykedjenek.

Az eseményen, melyet a Newsweek Szerbia szervezett, az is elhangzott, hogy mióta az információk könnyen kiszivárogtathatóak, és a titkok sokkal egyszerűbben jutnak el a nyilvánossághoz, még a szabadság fellegvárának számító Amerikában is léteznek a sajtóra vonatkozó szigorító intézkedések. Ha ez vicc volna, akkor tréfásan azt mondhatnánk, hogy az újságíróknak még azt is megtiltották, hogy elmondják, valami meg van nekik tiltva.

A konferencián azonban nemcsak azokról a gátakról beszéltek, amelyeket az újságíróknak le kell küzdeniük, hanem azokról a határokról is, amelyeket az újságíróknak maguknak kell meghúzniuk. Például: etikus, de legfőképpen emberséges-e megjelentetni egy halott gyermek fotóját? Némelyek azt mondták, mérlegelni kell, hogy az ilyen fényképeknek van-e üzenetük, mert ha van, akkor helyet kaphatnak az újságokban.

Az összejövetelről szóló beszámolót az egyik szerb napilapban olvastam, mely ugyanebben a számában egy nagyobb fényképet közöl az említett halott szír kisfiúról a török tengerpart strandján, és a fájdalomtól megtört édesapjáról. Igaz, a felcímben ezt azzal magyarázza, hogy ez a fénykép megváltoztatja a világot. Továbblapozva a következő címekkel találkoztam: A fiatal horvát szerb újfasiszta volt; Megöltem, és bedobtam a kútba, mert 20 000 euróval tartozott; Az apa téglával akarta megölni a lányát; Orbán: A menekültek megsemmisítik a kereszténységet. Mindez az újság úgynevezett közéleti részében található, a sztárhírek vagy a bulvártartalmak még csak ezután következnek. Ezeket az oldalakat mostanában a szerb politikusok szexbotrányaival töltik meg, vagy úgynevezett celebek üzengetnek egymásnak: Mira, ronda vagy, műttesd már meg egy kicsit magad!

De azt azért meg kell állapítanom, hogy a független újságírással foglalkozó nemzetközi konferenciáról szóló beszámoló korrekt volt.


Az alábbi képre kattintva olvassa el a szerző adatlapját is:
Tóth Lívia

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Heti Jegyzet rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

A szabad sajtónak nincs ára
Heti Jegyzet
  • Dudás Viktor
  • 2020.05.27.
  • LXXV. évfolyam 22. szám
Facebook

Támogatóink