home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
A sportok városának sikereiről
Tóth Tibor
2023.03.10.
LXXVIII. évf. 10. szám
A sportok városának sikereiről

Dejan Vuković 2018. december 1-jétől tölti be a Szabadkai Sportszövetség főtitkári tisztségét. Nem csöppent ismeretlen világba, hiszen korábban hét évig jégkorongozott, majd fotóriporterként és sportújságíróként látogatta a szabadkai csapatok mérkőzéseit. Kedvenc sportága nincs, számára az a fontos, hogy a szabadkai sportolók és egyesületek minél jobb eredményeket érjenek el, bármely sportágban küzdjenek is ellenfeleikkel.

* Mennyire volt sikeres az elmúlt év a szabadkai sport számára?

— Az elért eredmények igazolják, hogy Szabadka továbbra is a sportok városa. A Spartacus színeiben birkózó Nagy Szebasztián megnyerte a világbajnokságot a kötöttfogású birkózók 67 kilogrammos súlycsoportjában, az iráni származású, honosított Ali Arszalan pedig a belgrádi világbajnoki cím mellett Budapesten bronzérmet nyert az Európa-bajnokságon. A Spartacus teniszezője, Lana Virc pályafutása eddigi legsikeresebb idényét zárta, hiszen a tartományi bajnokságon 1., az országos és az Európa-bajnokságon 2., a 16 éven aluliak világbajnokságán pedig a 4. helyen végzett a tizennégy éves, tehetséges versenyző, emellett pedig két nemzetközi tornát is megnyert. Mellettük több egyéni sportágban születtek kiváló eredmények, és olyan sportágak is úgyszólván felszínre törnek, amelyek a korábbi években nem annyira jeleskedtek. A csapatsportágakat illetően elsőként a Spartacus labdarúgónőit említeném, akik a bajnoki aranyérem mellé az országos kupát is megnyerték, és szerepeltek a Bajnokok Ligája selejtezőjében is. Óriási sikert értek el a Spartacus férfi röplabdázói, hiszen bejutottak a bajnoki döntőbe, ahol négy mérkőzést vívtak az újvidéki Vojvodina együttesével. A bajnokságot a székvárosi együttes nyerte, de az egész ország láthatta, hogy Szabadkán milyen szép röplabdát játszanak. Nem feledkezhetünk meg az országos csapatbajnoki ezüstérmes Spartacus Birkózóklubról és a szintén országos második súlyemelőklubról sem.


Dejan Vuković

* Több jelentős eseményt szerveztek évről évre, melynek legfőbb célja a szabadkai polgárok megmozgatása. Az idén is számíthatunk szabadidősport-eseményekre?

— A Szerbiai és a Szabadkai Sportszövetség együttműködése alapján létrejött, Edz velünk, maradj egészséges! elnevezésű, nőknek, hölgyeknek szóló fitneszedzések tovább folytatódnak. Az ingyenes edzésekre minden szerdán és szombaton látogathatnak el a mozogni vágyók. Huszonhat csapat részvételével zajlott a Mini-maxi labdarúgóliga, melyben különböző korosztályhoz tartozó gyerekek léptek pályára. A mérkőzések decembertől március elejéig zajlottak a sétaerdei ballonban. Élvezet volt nézni, milyen lelkesen játszottak a gyerekek, mennyire csillogott a szemük egy-egy győzelem után, és azt is megtanulták, hogyan kell elfogadni a vereséget. Először községi, majd tartományi szinten megszerveztük a Sport a rendőröknek elnevezésű versenyt, majd a szép idő beköszöntével a városháza előtt sportkiállítást és vásárt tartottunk. A Szabadkán és környékén működő sportegyesületek bemutatkoztak a főleg gyerekekből álló érdeklődőknek, akik ki is próbálhatták ezeket a sportágakat. Sportfelszerelést és sportruházatot osztottunk a városi és peremvárosi települések klubjainak, a gyerekek pedig labdákat, pólókat, hátizsákokat kaptak. A Harcosok sorakozója lakótelepen lévő medencében ingyenes úszóiskolát indítottunk az általános iskolák második osztályos tanulói számára. Ősszel újra megrendeztük a Stevan Vilotić — Ćele nemzetközi labdarúgó-emlékversenyt, melyen a szerb, a finn, a portugál és a francia 19 éven aluli válogatott szerepelt.

* Mely sportágak a legtömegesebbek, és mi a helyzet a falvakban, ott mennyire tudnak sportolni a fiatalok?

— Legtöbb a labdarúgóklub, így a legtöbben fociznak, viszont nagyon sok kislány röplabdázik, nagy tömegeket mozgat meg az úszás, és újra kezd visszatérni a kosárlabda népszerűsége. A falvakban folyamatosan javulnak a sportolási lehetőségek. Bajmokon kézilabdázni, röplabdázni, focizni és cselgáncsozni lehet, Hajdújáráson több mint százan tagjai a fennállásának 75. évfordulóját a nyáron ünnepelt Vinogradar Labdarúgóklubnak, Csantavéren és Zentaörsön pedig a foci mellett újra megjelent a női kosárlabda. A falvakban is egyre többen foglalkoznak a gyerekekkel, és egyre több gyerek választja a sportot.

* Hány klubot számlál a Szabadkai Sportszövetség? A város költségvetéséből az idén mennyi jut a sportra?

— A sportszövetség listáján 156 klub szerepel, az elmúlt évben öt új sportegyesületet vettünk fel. A sportegyesületek és a sportszövetség az idén 150 millió dinárból gazdálkodhat. A város évről évre egyre nagyobb összeget különít el sportra, hiszen ez az összeg három éve 70, két éve 100, tavaly 120, az idén pedig, ahogy említettem, 150 millió dinár. Tudjuk, pénzből sosem elég, de mi örülünk a folyamatos emelkedésnek, és ezúton köszönném meg a városnak, hogy gondot visel a sportra.

* Az év sportolója választáson hallottunk először az új sportcsarnokról, 2020 elején pedig kis híján megkezdődött a városi stadion felújítása, újjáépítése.

— Az akkor kitörő koronavírus-járvány miatt az újjáépítés nem kezdődhetett el, azóta mi is nagyon várjuk, hiszen a városnak szüksége lenne egy korszerű, a mai körülményeknek megfelelő létesítményre. A sétaerdei, 1967-ben épült sportcsarnok túlterhelt, hiszen nagyon sok egyesület ebben az objektumban tartja edzéseit és játssza mérkőzéseit. A Palicsra vezető út mentén hamarosan új sportcsarnok épül, az előmunkálatok már megkezdődtek. A 4000 személy befogadására alkalmas létesítmény alkalmas lesz válogatott mérkőzések megrendezésére kosárlabdában, röplabdában, kézilabdában, futsalban. A sétaerdei sportcsarnokot természetesen továbbra is használhatják az egyesületek edzésekre és mérkőzésekre egyaránt.

* Mely sportolóktól és csapatoktól számíthatunk az idén kimagasló eredményekre?

— Bízom benne, hogy a Spartacus súlyemelője, Kajdocsi Tamás ott lesz a párizsi nyári olimpiai játékokon. Tamásra áprilisban Európa-bajnokság vár, és egy jó szereplés esetén meglehet a párizsi norma. A teniszező Lana Virctől, az evezős Csipak Szergejtől és a tornász Nina Šabićtól is jó eredményeket várunk az idén, mind a hazai, mind a nemzetközi színtéren. A férfi röplabdázóknak nehéz lesz megismételniük tavalyi sikerüket, de remélem, az idén is minél messzebb jutnak. A női labdarúgók elsőségéhez nem férhet kétség, ők veretlenül vezetik a Szuperligát, és minden bizonnyal a kettős korona újra a fejükre kerül. A női röplabda az idén nem a kiesés elkerüléséért küzd. Nem valószínű, hogy bejutnak a bajnoki döntőbe, de az első hatban helyezkednek el, ami nagyon jó eredmény. A férfi kosárlabdázók nagyon jól teljesítenek, és az első négy között helyezkednek el. A csapat célja a Szuperligába jutás, mellyel az ország legjobb klubjai, a Partizan, a Crvena zvezda, a Borac, a Mega és az FMP csapatai látogatnának a sportcsarnokba. A kézilabdázók szeretnének visszakerülni a legerősebb rangfokozatba, az Arkus Ligába.

* Milyen terveitek vannak 2023-ra?

— Folytatódnak az ingyenes fitneszedzések a hölgyek számára, a község legjobb rendőrei újra vetélkednek egymással, megszervezzük a sportkiállítást és vásárt, illetve folytatjuk az ingyenes úszásoktatást is. A sportot szeretnénk az óvodákban is népszerűsíteni, az óvodások számára különféle játékos sporteseményeket szervezni. Úgy vélem, a sportot nem lehet elég korán elkezdeni. Emellett lehetőségeinkhez mérten sportolóinkat és klubjainkat továbbra is igyekszünk támogatni.

* A szabadkai közönség milyen jelentősebb sporteseményeken szurkolhat kedvenceinek?

— Az Ivan Sarić Műszaki Iskola tornatermében rendezik a kick-boksz országos bajnokságot low-kick kategóriában, ami még sosem volt Szabadkán. A közelmúltban harminc év elteltével a vívóknak tartottak országos bajnokságot a sportcsarnokban, hamarosan pedig a legjobb kick-boksz versenyzők adnak egymásnak találkát városunkban, ami azt mutatja, hogy a sportpaletta egyre szélesebb. Az úgynevezett kevésbé ismert sportágak is mindinkább törekednek felfelé a ranglétrán, ami nemcsak a versenyek szervezésében, hanem eredményességben is megmutatkozik. Emellett újra lesz Refik Memišević-birkózóemlékverseny, nyílt vajdasági evezősbajnokság, Vilotić-emléktorna és Ifjúsági Aranykesztyű elnevezésű nemzetközi ökölvívótorna is. A bajnoki küzdelmek még minden sportágban zajlanak, így hétről hétre izgalmas találkozókat élvezhetnek a sportkedvelők.

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..