home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A sport ünnepe
Tóth Tibor
2021.01.11.
LXXVI. évf. 1. szám
A sport ünnepe

A Nove Subotičke novine hetilap, Szabadka Önkormányzata és a sportszövetség szervezésében választották meg az év legsikeresebb szabadkai sportolóit és csapatait. 1961-ben Speár Miklós teniszező volt az első, aki kiérdemelte Az év sportolója címet. A város legjobb csapatait 1969-től választják meg, s a cím ötvenegy évvel ezelőtt a Spartacus Ökölvívóklubhoz került. 1970-től a juniorok — az első díjazott Ivan Vojnić tornász volt —, 1976-tól pedig a pionírok — az első díjazott Rézmány Tibor úszó — is felkerültek a dicső listára.

A szabadkai városháza nagytermében ezúttal, a járványügyi intézkedéseket szigorúan betartva, a kategóriánkénti első három helyezett foglalhatott helyet, a kategóriánkénti negyediktől tizedik helyezett sportolók későbbi időpontban vehetik át az elismerést. A sportolóknak először Nataša Aleksić, a városi tanács sporttal és ifjúsági ügyekkel megbízott tagja gratulált a 2020., meglehetősen csonka sportévben elért sikereikhez, majd a megjelenteket dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke és Stevan Bakić, Szabadka polgármestere is köszöntötte.


A díjazottak

A bírálóbizottság, melyet a korábbi években díjazott sportolók alkottak, 2020 legjobb pionírversenyzőjének a tavalyi egyik győztest, Filip Kulićot (Partizan-Železničar Szertornaklub) választotta, a második helyen a cselgáncsozó Mateja Borojević, a harmadikon pedig a vitorlázó Nenad Zakić végzett. A további sorrend: Jana Mut (úszás), Aleksandra Saulić (súlyemelés), Csipak Szergej (evezés), Mateja Pižurica (ökölvívás), Nikolina Perčić (kerékpár), Nebojša Obradović (birkózás), Marija Rajić (labdarúgás).

A juniorok mezőnyében a pionír kategória másik tavalyi nyertese, Nina Šabić (Spartacus Szertornaklub) diadalmaskodott, Nikolina Đorđević (Palics Evezősklub) és Perčić Márk (Spartacus Kerékpárklub) előtt. A negyediktől a tizedik helyig a következő sportolók végeztek: Lazar Milićević (tenisz), Boja Krisztina (vitorlázás), Bognár Nóra (sportmászás), Hődör Patrik (súlyemelés), Marko Kopunović (birkózás), Csajkás Petra (úszás), Aleksa Đurasović (labdarúgás), Maksim Puškar (atlétika).


A legjobb felnőtt sportolók

— Korosztályomban országos bajnok vagyok, emellett a felnőttek között abszolút kategóriában a második helyen végeztem. Rendkívül büszke vagyok arra, hogy a juniorok között is a legjobb sportoló lettem. A következő évben szeretném megvédeni az országos bajnoki címem, és remélem, egy év múlva újra itt állhatok majd — mondta Nina Šabić.

2020 legjobb felnőtt sportolójává a pályafutását befejező, olimpiai és világbajnok birkózót, Davor Štefaneket választották, aki az országos egyéni és csapatbajnoki aranyat nyert teniszezőt, Juhász Krisztiánt, illetve a csapat- és egyéni országos bajnok súlyemelőt, Kajdocsi Tamást utasította maga mögé. A további sorrend: Lazar Tufegdžić (labdarúgás), Violeta Slović (labdarúgás), Stefan Kostadinović (asztalitenisz), Leona Rogić (műkorcsolya), Nikolina Radaković (súlyemelés), Jovica Spajić (ultramaraton), Nagy Szebasztián (birkózás).

— A legfontosabb versenyeim az országos bajnokság és a Gála Kupa voltak, melyeken az első helyen végeztem. Készültünk az Európa-bajnokságra is, de a járványhelyzet miatt elmaradt. Bízom benne, hogy májusban megtartják az Eb-t, ahol kivívhatom az olimpiai indulás jogát — mondta Kajdocsi Tamás.


A külön elismerésben részesültek

A sportegyesületek közül az országos csapatbajnok, illetve a több egyéni országos és tartományi titulussal büszkélkedő Spartacus Teniszklub bizonyult a legjobbnak.

— Büszke vagyok, hogy ezúttal mi érdemeltük ki ezt a rangos elismerést. Néhány napja megkaptuk a Spartak-díjat, mint a legjobb vajdasági sportegyesület, ma pedig saját városunkban bizonyultunk a legjobbnak. Már több éve kiváló eredményeket érünk el, 2020-ban azonban sokkal nehezebb volt mindezeket megismételni. A járvány miatt világszerte több rangos torna elmaradt, az ország legjobb teniszezői Szerbiában tartózkodtak, és más-más klubok színeiben indultak az országos csapatbajnokságon. A felnőtt-csapatbajnokságban az ifjúsági csapatunkkal indultunk, és megvédtük címünket. Egyéniben Juhász Krisztián a felnőttek, Lazar Milićević pedig az ifik között nyerte meg az országos bajnokságot. Női csapatunk harmadik lett, ifjúsági leány- és fiúcsapatunk pedig egyaránt a második helyen végzett. Öt erős nemzetközi tornát szerveztünk, 2021-ben hat nemzetközi torna szerepel a tervek között — mondta Milan Vučković, a Spartacus Teniszklub elnöke.

A második helyen a zsinórban tíz alkalommal országos bajnoki címet szerzett Spartacus Női Labdarúgóklub, a harmadikon pedig a sokszoros országos csapatbajnok, illetve a számtalan egyéni bajnoki címet nyert Spartacus Súlyemelőklub végzett.


A pionírok kategóriájának első három helyezettje

Külön elismerésben részesült a Palics Evezősklub (fennállásának 100. évfordulója), a Spartacus Női Labdarúgóklub (fennállásának 50. évfordulója), a Spartacus Férfiröplabdaklub (fennállásának 75. évfordulója), a Spartacus Asztaliteniszklub (a saját nevelésű játékosokkal és a mozgássérült asztaliteniszezőkkel való foglalkozás elismeréséül), Kirbus Edvárd (1977 óta rengeteget tett a vitorlázás népszerűsítéséért), Priboj István (a szabadkai sportért végzett munkájáért és a veterán úszók mezőnyében elért kiváló eredményeiért), Barna Andrej (a 2020-ban elért eredményeiért) és Veljko Gligorić (ökölvívó, a 2020-ban a belgrádi Radnički színeiben elért kimagasló eredményeiért).

— Boldog vagyok, hogy megkaptam ezt a díjat, mert a koromat figyelembe véve — hetvenkilenc éves vagyok —, megtörténhetett volna, hogy már csak posztumusz elismerésben részesülök. Ha továbbra is ilyen jól szolgál az egészségem, fognak még rólam hallani, mert a sportot illetően még nem akarok nyugdíjba vonulni. Jövőre a veterán úszók között újra első szeretnék lenni a saját kategóriámban — mondta Priboj István.

Az év abszolút győzteseinek járó vándorserleget Davor Štefanek (helyette édesapja, Damir Štefanek vette át az elismerést) és a Spartacus Teniszklub érdemelte ki.

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..