home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A sport népszerűsítéséért
Tóth Tibor
2021.02.23.
LXXVI. évf. 7. szám
A sport népszerűsítéséért

A zentai sportéletre is rányomta bélyegét a koronavírus-járvány. A hagyományos Az év sportolója választás alkalmával szervezett ünnepséget nem rendezték meg, az országos bajnokságok kivételével a többi versenyt törölték, így a nemzetközi eredmények tavaly elmaradtak. Szegedinszki Igorral, a Zentai Községi Sportszövetség titkárával az elmúlt, meglehetősen csonka (sport)évet elemeztük, de az idei esztendőre vonatkozó tervekre is kitértünk.

— Valahogy átvészeltük a tavalyi nehéz időszakot. Sportolóink a szokásosnál sokkal kevesebb versenyen állhattak rajthoz. Egyéni sportágakban az országos bajnokságokat a vírushelyzet enyhülésével megtartották, a csapatsportágakban viszont az idény márciusban lezárult, és az akkori helyzet alapján hirdettek végeredményt. Kivétel ez alól a labdarúgás volt. A kiváló eredmények elsősorban azon versenyzők nevéhez fűződnek, akik az elmúlt években is meghatározó szerepet töltöttek be saját sportágukban. Kiemelném a kishegyesi, de zentai színekben versenyző Világos Adrianát, aki gerelyhajításban újra megnyerte az országos bajnokságot, valamint az isztambuli Balkán-bajnokságon az idősebb korosztályban a dobogó harmadik fokára állhatott. A többi sportágban sajnos nem igazán tartottak nemzetközi megmérettetést. Az országos birkózóbajnokságon a Zenta és a felsőhegyi Hercules kiválóságai is sok érmet hoztak a községbe, valamint a Tiszavirág kajakozói is szép számú érmet lapátoltak össze az országos megméretésen. A csapatsportágakat illetően a kézilabdázók a pontvadászat megszakításának pillanatában feljutó helyen álltak, így az ősztől magasabb rangfokozatban folytathatták a versengést. Labdarúgóink az elmúlt idényt a 3. helyen zárták a Szabadkai Körzeti Ligában, a 2020/21-es bajnokság őszi idénye után pedig a csapat a táblázat 1. helyén áll. Ugyanebben a rangfokozatban szerepel a Tornyos is, mely az őszi idényt a táblázat 8. helyén zárta. Az elmúlt évben egyesült a két zentai kosárlabdaklub. A felnőttcsapat amatőr játékosokkal elindult a megfelelő ligában, és a középmezőnyben foglal helyet. A sportág iránt sok fiú és lány érdeklődik, így van utánpótlás. Női vízilabdázóink évről évre a szerbiai élmezőnyben foglalnak helyet, a korosztályváltás ellenére próbálják tartani a korábbi színvonalat. A röplabdacsapatban szintén generációváltás történt, fiatal játékosaival az elmúlt idényben nem indult el a felnőttligában.


Szegedinszki Igor

* Mennyi sportegyesületet számlál jelenleg a sportszövetség?

— A Zentai Sportszövetség harmincegy klubot számlál. Tavaly egyetlen új egyesület, a Vitalis Sport Team alakult, mely mozgássérültek sportjával foglalkozik, tehát a fogyatékkal élőket próbálja bevonni a sportolásba. Reméljük, hamarosan versenyeken is láthatjuk.

* A tavalyi év végén az ismert helyzet miatt elmaradt a hagyományos Az év sportolója gála és a díjátadó ünnepség.

— A kluboknak e-mailben elküldtük az űrlapokat, ők kitöltötték és visszaküldték, ami alapján, az eredményeket figyelembe véve, a sportszövetség igazgatóbizottsága állította össze a sorrendet. A legtöbb sportágban csak országos bajnokságot tartottak, így főleg a fiatalabb korosztályoknál megosztott helyezéseket, azaz holtversenyt hirdettünk. A fiatalabb lányoknál Mikes Emese kajakozó, a fiúknál Smit Ármin kajakozó és Mihajlo Mitrović birkózó bizonyult a legjobbnak. A pionír lányok kategóriájában Bácsi Virág (atlétika) és Gere Katalin (kajakozó) a két győztes, a fiúknál pedig hármas holtverseny alakult ki, és három birkózó, Pék Zalán, Vámos Antal és Berkec Dejan végzett az 1. helyen. A serdülők között Világos Adriana (atlétika) és Zónai Zsolt (birkózás) diadalmaskodott, az ifjúsági mezőnyben Nagy Mélykúti Elizabetta (kajak) és Vuković Mario (birkózás) a győztes, a fiatalabb felnőtteknél pedig Fenyvesi Janka (kajak) és Pintér Áron (birkózás) vitte el a pálmát. A felnőttek versengéséből Barta Éva és Subotić Marko (mindketten kajak) került ki győztesen. A nem olimpiai sportágak kategóriájában taroltak a kick-box-versenyzők. A pioníroknál Lénárd Zoé és Sarnyai Dominik, a serdülőknél Blaskó Zsanett, az ifiknél Sarnyai Dániel, a felnőtteknél pedig Zemankó Edvárd diadalmaskodott. A legjobb csapatnak a Zenta Labdarúgóklubot választottuk, a legjobb egyesület a Budo Klub, a legjobb kis létszámú csapat a fiatalabb pionírok kajak négyese, a legjobb edző pedig Fehér Csaba, a Tiszavirág Kajakklub edzője lett. Különdíjban a sok gyermeket foglalkoztató és több, C kategóriás országos éremmel büszkélkedő Linea Szertornaklub, valamint Szabó Szebasztián úszó részesült.

* Történtek-e jelentősebb beruházások a sportobjektumok terén az elmúlt évben?

— Az elmúlt esztendőben a járványhelyzet miatt sajnos nem voltak nagyobb beruházások. Az önkormányzat költségvetése is csökkent valamelyest, így erre már nem jutottak eszközök. Csak a Petőfi Sándor Általános Iskola udvarában lévő műfüves labdarúgópálya köré kerültek reflektorok, így az iskola tanulói és a szabadidő-sportolók, különösen a nyári időszakban, az esti órákban is rúghatják a bőrt.

* A községi költségvetésből az idén mennyi jut sportra?

— Az összeg nem változott a tavalyi évhez képest, a sportra az idén is 27,1 millió dinár lett elkülönítve. A sportszövetség igazgatóbizottságának javaslatára az önkormányzat a klubok rangsorolásakor az elmúlt három év eredményeinek átlagát vette figyelembe. A tavalyi évet áthidalva próbálunk minél jobb döntést hozni. A javaslatot a sportszövetség átadta az önkormányzatnak, mely majd kiírja az erre vonatkozó pályázatot, és a végleges döntés minden bizonnyal február végén, március elején születik meg. A sportolók ösztöndíjazása is szerepel javaslatunkban. Az idén kevesebb sportoló részesül ösztöndíjban, hiszen ez a pályázat főleg a nemzetközi eredményekre fókuszál, viszont ezek a versenyek tavaly szinte teljesen elmaradtak. Országos bajnokainkat, a korábbi években nemzetközi porondon is szerepelt sportolóinkat javasoljuk ösztöndíjazásra.

* Milyen tervei vannak a sportszövetségnek az idei évre vonatkozóan?

— Az atlétikai pálya felújítása már évek óta téma, tavaly a járványhelyzet is közrejátszott abban, hogy ez ügyben semmilyen előrelépés sem történt. Reméljük, az idén már aktuális lesz. A tekepálya tetőszerkezetének felújítása is évek óta levegőben lógó téma. A fűtés miatt is fontos lenne, ha a felújítás minél hamarabb megtörténne. A medencével kapcsolatban elkészültek a tervdokumentációk, de a döntéshozóktól függ, mikor indulhat el itt is valami. A sportszövetség folytatná a sport népszerűsítését. A korábban megszervezett sportválasztó nap mintájára a nyár elejére egy nagyobb horderejű, hasonló jellegű napot szerveznénk, mely több helyszínen, a sportcsarnokban és a városháza előtti téren zajlana. Szeretnénk minél több gyermeket megmozgatni, minél több fiatallal megszerettetni a sportot. A korábbi években kedvező fogadtatásban részesült ez a kezdeményezés, reméljük, ez az idén is így lesz, és minél több gyereket sikerül becsábítani valamelyik sportklubba.

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..