home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
A sport kiemelt szerepe
Tóth Tibor
2022.04.07.
LXXVII. évf. 14. szám
A sport kiemelt szerepe

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelyén, a 116 000 fős Nyíregyházán rendezték meg a Magyar Sportújságírók Szövetségének hagyományos éves kongresszusát, melyen Vajdaságból a Hét Nap, valamint a Magyar Szó munkatársai vettek részt. Az első napon tartották meg a közgyűlést, melyen különféle szakmai díjakat osztottak ki, a második napon pedig a sportolásé volt a főszerep.

A polgármesteri hivatal Krúdy Gyula-dísztermében megtartott közgyűlésen a résztvevők egyperces néma csenddel adóztak az életének 95. évében elhunyt volt válogatott labdarúgó, Raduly József emlékének, majd dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, a Magyar Röplabdaszövetség elnöke megnyitotta a kétnapos eseményt. Szavai szerint indokolt, hogy az MSÚSZ a városban tartja meg idei kongresszusát, hiszen Nyíregyháza egy igazán sportos város.


Vajdaságot a Hét Nap és a Magyar Szó csapata képviselte Nyíregyházán (fotó forrása: MSÚSZ/Cseh Péter)

— Nyíregyházán jelentős változás történt a sport terén, amihez a sportinfrastruktúra fejlesztése is hozzájárult. Kezdtük a Continental Arénával, majd a városi uszodával és a fedett pályás országos bajnokságnak otthont adott, teljesen új atlétikai centrummal folytattuk. Már megkezdődött az új labdarúgó-stadion építése, hamarosan elkészül egy tornacsarnok, és a teniszcentrum is megújul. Az elmúlt időszakban tizenhét iskolai tornatermet újítottunk fel, de az iskolai sport mellett nagy hangsúlyt helyezünk a szabadidősportra is, hiszen a többi közt kiépített kerékpárút-hálózatunk van — mondta a polgármester.


Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere (a szerző felvétele)

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy Magyarországon minden idők legnagyobb sportlétesítmény-fejlesztése zajlott az elmúlt években, a magyar kormány a jövőben is nemzetstratégiai ágazatként kezeli a sportot és megtartja az eddigi támogatásokat.

— Magyarország Kormánya 2010 óta kiemelten támogatja a sportot. Ennek eredményeként háromszor több magyar ember sportol, és több mint duplájára nőtt az igazolt sportolók száma. A 2010 után megvalósult infrastrukturális fejlesztések lehetővé tették, hogy Magyarország házigazdája lehessen akár a világ legjelentősebb sporteseményeinek is. A kormány 2010 óta 372 rangos, hazai rendezésű sporteseményt támogatott, 61 világbajnokságot, 64 Európa-bajnokságot, 110 világkupát és 137 egyéb sporteseményt. Bevezettük az iskolákba a mindennapos testnevelést. 2014 óta az elmúlt harminc év legjelentősebb iskolai fejlesztési programja indult el. A fiatal sporttehetségek felkészülését diák- és utánpótlásprogramok segítik. A Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Programnak köszönhetően országszerte 97 településen csaknem 40 milliárd forintból jön létre iskolai tornaterem vagy tanuszoda, a TESI 2020 stratégiának megfelelően pedig mintegy 15 000 testnevelő vehetett részt ingyenes módszertani továbbképzéseken 2013 óta. A fejlesztések célja, hogy minden magyar gyermek a napi testmozgás mellett megtanuljon úszni. A kormány folyamatosan finanszírozza a Diákolimpiát, mely ma már országos tanulmányi versenynek minősül, és az országos szinten dobogós helyezést elérők többletpontokat is kapnak a felsőoktatási felvételi eljárásban. A társasági adó felajánlása nem csupán a sportélet számára nyújtott segítséget. A megvalósult fejlesztések hozzájárultak a gazdasági növekedéshez, és sok új munkahelyet teremtettek az országban. 2010 óta összehangoltan fejlesztik a hazánkban népszerű sportágakat, ez több területen is kimutatható előrelépéssel jár. A látványcsapatsportágak, a hat legnépszerűbb hazai sportág, mint amilyen a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda, a labdarúgás, a jégkorong, a röplabda, jelentős támogatást kaptak. Hiánypótló intézkedés volt a Felzárkóztatási Alap létrehozása, a kormány ezekből az eszközökből a kiemelt sportágak listájáról lemaradt, de sportszakmai szempontból jelentős sportágak fejlesztéseit támogatja. E körbe 2016-ban 20 sportág tartozott: búvárúszás, curling, golf, gyeplabda, íjászat, karate, kick-box, lovassport, műugrás, rögbi, sí, hódeszka, súlyemelés, szinkronúszás, szörf, taekwondo, táncsport, tollaslabda, triatlon, vitorlázás. A NOB döntése értelmében a lista az olimpiai sportágak közé besorolt további négy sportággal, a sportmászással, a hullámlovaglással, a gördeszkával és a baseball/softball-lal bővült, a karate pedig kiemelt sportág lett — hangzott el Szabó Tünde előadásában.


Szabó Tünde bemutatta a Hajrá, magyarok! című kiadványt (MSÚSZ/Cseh Péter)

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság vezetője videós bejelentkezésében jelentette be, hogy a szervezet idei díjainak egyikét az MSÚSZ kapja a fogyatékkal élő sportolókra fordított kiemelt figyelem elismeréséül. A hagyományoknak megfelelően kitüntetéseket adtak át a szakma legjobbjainak. Az MSÚSZ életműdíját Salánki Miklós és Lovas Albert érdemelte ki. Feleki László-díjban Székely Dávid és Csillag Péter részesült. Az MSÚSZ nívódíját Derencsényi Istvánnak, Magyar Dávidnak, Szigeti Csabának, Szekeres Istvánnak, Szép Zoltánnak és Vincze Szabolcsnak ítélték oda. A Farkas József-díjat Budai Csaba és Farkas Tibor, a Boskovics Jenő-díjat Vályi Bence vette át, míg a Gyulay Istvánról elnevezett díjjal Bodnár Tibor, Kolozsi-Lázár Ildikó, Dunda György, Csoba Péter, Vásárhelyi Tamás (ő közvetítette az első és a második magyar aranyérmet a téli olimpiák történetében), Kovács Erika és Izsányi Szabolcs munkásságát ismerték el. Az év legjobb sportszakkommentátorának járó elismeréssel, a Lázár Bence-díjjal Kovács Sándort jutalmazták.

A kongresszus második napján a korábbi nagyszerű szövetségi kapitányról, Hoffer Józsefről, akinek március 20-án volt születése 100. évfordulója, elnevezett Hoffer-kupa kispályás labdarúgótornát rendezték meg, de a sportújságírók tollaslabdában és atlétikában is összemérhették ügyességüket. A következő kongresszust jövőre a baranyai megyeszékhelyen, Pécsett rendezik meg.

A díjazottak Szöllősi Györggyel, az MSÚSZ elnökével a városháza erkélyén (MSÚSZ/Cseh Péter)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..