home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A sport és a zene házassága
Zvekán Péter
2018.06.27.
LXXIII. évf. 25. szám
A sport és a zene házassága

A sport egy hatalmas biznisz, melyet rengetegen követnek. A zene is egy óriási üzlet, és ezt is sokan kedvelik.

Nos, mivel mindkét iparág eléggé profitabilis, a szakemberek jogosan döntöttek úgy, hogy amikor csak lehet, összekapcsolják őket. Az ilyen alkalmak közül kiemelkedik a Super Bowl Halftime Show, valamint a foci-Eb és -vb alkalmából készült szerzemények.

 

Super Bowl Halftime Show

Ezt a rendezvényt mindig a Super Bowl döntőjében, félidőben tartják meg. Ilyenkor általában fellép egy világhírű előadó, aki persze hozhat magával sztárvendégeket is. A sportesemény és a zene tehát kölcsönösen kihasználják egymást. Vegyük példának az idei show-t.

Már 2017. október 22-én meghatározták, hogy a 2018. február 4-ei döntőben Justin Timberlake lesz a fellépő. Zenei oldalról ez azért jó — nemcsak Timberlake, hanem a többi színpadra lepő esetében is —, mert ezek az előadók akkora sztárok, hogy egy ilyen hír hallatán hónapokig foglalkozik velük a sajtó. És mivel a kapcsolat, azaz a megírt cikkek apropója a Super Bowl Halftime Show, magát a sporteseményt is folyamatosan reklámozzák. Természetesen ez csak egyetlen csatorna, viszont kár volna kihagyni.

A másik oldalról nézve a fellépőknek is jó biznisz, mert egyrészt hónapokon át jelentős médiafigyelmet kapnak, másrészt tudják, hogy az év legnézettebb sporteseményén több mint 100 millió ember fogja őket látni. Persze ez óriási felelősséggel is jár, itt nem szabad hibázni. Egy jól sikerült fellépéssel viszont mindenki nyer. Annyira, hogy Európában sokan meg sem nézik a Super Bowlt, viszont ezeket a show-műsorokat igen — az online platformoknak köszönhetően. Így azok, akik nem kedvelik a sportot, előbb-utóbb rákényszerülnek arra, hogy legalább belelessenek magába a Super Bowlba is.

 

Foci-Eb és -vb

Ez szintén nagy biznisz. Sokan nem is tudják, hogy ezeknek a bajnokságoknak nemcsak egyetlen hivatalos zeneszámuk van, hanem egy egész albumuk. Az idei címe The Official Album of the 2018 FIFA World Cup, és összesen hat dalt tartalmaz. Ezek a következők:

  1. Nicky Jam featuring Will Smith and Era Istrefi: Live It Up
  2. Jason Derulo: Colors
  3. J Balvin featuring Michael Brun: Positivo
  4. Natalia Oreiro: United By Love
  5. Polina Gagarina featuring Egor Kreed and Smash: Komanda
  6. RedOne featuring Adelina and Now United: One World

A napokban többen kérdezték tőlem, hogy az idén a Live It Up vagy a Colors-e a hivatalos vb-dal. Elsőre valóban zavaros a helyzet, hiszen a Live It Up a hivatalos zeneszám, viszont a vb-vel kapcsolatban a Colors is sokszor jelenik meg. Ez utóbbi azonban nem a hivatalos dal, hanem a Coca-Cola által megrendelt idei foci-vb-himnusz.

És itt érkeztünk meg a biznisz új szintjéhez. Itt már nem csak az történik, hogy a világbajnokság összeköti magát néhány jó előadóval, és együttesen kihasználják egymás csatornáit. Ez már egy következő lépcsőfok, amikor is belép a harmadik fél, mely ez esetben a világ egyik legnagyobb italgyártó cége, és a pénzével meg a befolyásával eléri, hogy egy általa megrendelt dal kerüljön fel a hivatalos vb-lemezre, hogy terméke a zene és a sportesemény által pillanatok alatt eljusson több millió emberhez. A hab a tortán pedig az, amikor az ilyen dal világslágerként is megállja a helyét — márpedig általában megállja, hiszen szakemberek dolgoznak az efféle projektumokon.

Dióhéjban tehát így kapcsolódik össze a zene és a sport. Egészen jól kitalálták ezt a koncepciót. A zenerajongók tudomást szereznek a sporteseményről, a szurkolók pedig kapnak egy új slágert, melyet akár közösen üvöltve is énekelhetnek. És ezek a dalok szinte mindig nagyot ütnek, gondoljunk csak a The Cup of Life-ra Ricky Martintól, a Waka Wakára Shakirától vagy az idei Live It Upra!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..