home 2024. május 08., Mihály napja
Online előfizetés
A sötétben látó tündér
(K. O.)
2011.11.02.
LXVI. évf. 44. szám

Az Amon Stúdió első bemutatója BácsfeketehegyenOktóber 15-én a színházteremben láthattuk a csodás lények világába elkalauzoló mesét Molnár Róbert és Raffai Ágnes színművészek előadásában. Igazából Pirinyó Minyó megtestesülésének lehettünk szemtanúi, Róbert ugyanis ,,bebábosodott'', és minden...

Az Amon Stúdió első bemutatója Bácsfeketehegyen
Október 15-én a színházteremben láthattuk a csodás lények világába elkalauzoló mesét Molnár Róbert és Raffai Ágnes színművészek előadásában. Igazából Pirinyó Minyó megtestesülésének lehettünk szemtanúi, Róbert ugyanis ,,bebábosodott'', és mindenféle alakváltozáson ment át.
A történet pedig úgy kezdődik, hogy megszületnek a tündérek. Apró, színes légbuborékokban pottyannak a földre - ha nem olyan ügyesek, hogy a talpukra essenek, mint a macska - mintegy háromszázan. És nekik is, mint minden gyermeknek, éjszakánként, elalvás előtt mesét mond tündéri anyukájuk. Ők, a piciny lények pedig eközben arról ábrándoznak, ha felnőnek, vajon milyen nevet kapnak - attól függően, hogy milyen képességekkel áldotték meg őket a Tündérvilág teremtői. Pirinyó Minyó egy pirinyót sem bízott abban, hogy őt valaha is megkeresztelik, mivel sem nagyot ugrani, sem szépen énekelni, sem patakot csobogtatni, se szitakötőkön lovagolni, se felhőket kergetni nem tudott. Ügyességben is, okosságban is lemaradt a testvérei mögött. Mi tagadás, szomorkodott is szörnyen. Aztán egy alkalommal, mikor édesanyja a nappali fényeket visszarendelte, majd bezárta csillogó ékköves gyűrűjébe, és mesélni kezdett, a 299 tündértestvér pillájára gyorsan rátelepedett az álom, csak Pirinyó Minyó pislogott nagyokat az elrettentő homályban. Aztán csodák csodájára egyszer csak látni kezdte a tündérmese alakjait mozogni a sötétben... És édesanyja, hogy a sötétben való látási tehetségéről végleg meggyőződjön, egy hosszú, kalandos útra csábította Pirinyó Minyót, aki végül is minden próbát hősiesen kiállt, és így kapta meg végül A sötétben látó tündér keresztnevét.
Az Amon Stúdió Molnár Róbert ötlete alapján 2010-ben alakult azzal a szándékkal, hogy minél több színvonalas bábelőadást készítsenek a magyar ajkú gyerekeknek (és felnőtteknek). Könnyen ,,dobozolható'' és utaztatható kis együttesre gondolt, amely majd minden óvodába, iskolába ellátogat.
- Egyelőre kéttagú a színházunk, de tervben van a létszámbővítés, hiszen a következő előadásunk egy báboperett lesz. Minden darabnak a szórakoztató jellegén kívül valamilyen oktató szándéka is van - színházi, drámapedagógiai eszközökkel. De egy-egy kiruccanás alkalmával az adott helyen sok más tevékenységet is előirányoztunk a gyermekeknek: kézműves-foglalkozást, mozgás- és beszédfejlesztő játékokat, bábkészítést agyagból stb. Jómagam a bábozás csodás világával Temesváron, Zalaegerszegen és Pécsett ismerkedtem meg közelebbről. Játszom is ezeken a helyeken - nyilatkozta ,,igazgatói'' komolysággal Róbert.
Raffai Ágnes - Gigi befejezte ugyan az újvidéki színművészeti egyetemet, de jelenleg a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársaként dolgozik. Amatőr színtársulatokat alapít vagy támaszt fel hamvaiból, s lát el szakmai jó tanácsokkal. Emellett természetesen játszik is, ha módja van rá. Most a Szabadkai Népszínház magyar társulatának készülő darabjában (Aska és a farkas) kapott szerepet. Pirinyó Minyó ruhájába bújva viszont igazán tündéri volt!
- Sokat gondolkodtam a jellemén, míg hosszas fejtörés után rá nem döbbentem, hogy csak magamat kell adnom. Pirinyó Minyó én vagyok. Az a gyerek, aki valamikor ugyanígy csüngött a meséken és félt a sötéttől. Ám felnőttem, s most már biztatni tudom, például az öcsémet, hogy nincs semmi rémséges a homályban. A sötétben látó tündér is azért született a földre, hogy bátorítsa azokat, akik félnek az éjszakától, akik félnek a semmit se tudástól, s akik félnek a meghalástól. A biztatáshoz nem kell semmi más, csak képzelet, szeretet és bátorság.
Hát mindháromból adott az élet jó sokat Giginek. Kísérje útját a szerencse, s az Amon Stúdió zászlaja is vígan lobogjon vállalt küldetésének teljesítése során.
A sötétben látó tündér színpadra varázslását nagyon sokan támogatták. Mindenkinek hálával tartoznak a szereplők - de külön köszönetet mondanak Kollár Ilonka néninek a bábkészítésben nyújtott segítségéért, valamint a Feketics Művelődési Egyesületnek a megmutatkozási lehetőségért.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..