home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
A sosem tétlenkedő nővérek
Bíró Tímea
2021.04.01.
LXXVI. évf. 13. szám
A sosem tétlenkedő nővérek

A Soroptimist Nemzetközi Szervezet 1921-ben alakult meg azzal a céllal, hogy a nők és a lányok támasza legyen, harcoljon a jogaikért, és javítson az életkörülményeiken. Szerbiában 2014-ben jelent meg a Nemzetközi Soroptimist Club, mely egyedülálló az országban. A helyi klub munkájáról az elnök, Kiss Zenóbia mesélt lapunknak.

A soroptimist szó jelentése legjobb nővér, a latin soror szó ugyanis lánytestvért, míg az optima legjobbat, derűlátást jelent. Az elszánt és a jogaikért kiállni nem félő nők közössége elképesztő energiákat mozgat meg világszerte. Szerbia 131. országként csatlakozott a Soroptimist International nevű szervezethez, mely immár egy 120 000 tagú egyesületté fejlődött.


Kiss Zenóbia

— Tudni kell, hogy ez a nők klubja, és ugyanolyan jellegű, mint a Rotary Club, mely 1921-ben alakult meg. Abban az időben a nők nem lehettek Rotary Club-tagok, de mivel már akkor is voltak nagyon aktív hölgyek, akik számtalan területen tevékenykedtek, és érezték, hogy többre képesek, mint amit elvárnak tőlük, így megalapították a Soroptimist Clubot, mely az idén tölti be a 100. életévét. A Rotary Club a férfiakkal és a családokkal is foglalkozik, mi pedig főként a nőket segítjük, de az olyan családokat is felkaroljuk, ahol az édesapa egyedül maradt a gyerekekkel. Úgy látjuk, hogy a nők esetében a munkanélküliség a legnagyobb gond, azok az édesanyák ugyanis, akiknek két-három gyermekük van, nem tudnak olyan munkahelyre szert tenni, amelyből megél a család. Rendkívül nehezen helyezkednek el, és tudjuk, hogy a mai háztartásokban mindkét szülő fizetésére szükség van — emelte ki Zenóbia.

A huszonhárom tagot számláló Soroptimist Club jótékonykodása megjelenik a kultúrában, az oktatásban, az egészségügyben, valamint adományokat gyűjt és oszt a rászorulóknak. Több család is megkeresi a szervezetet, hogy segítsen a nehéz helyzetben, és ezáltal élhetőbbé váljanak a mindennapok. A Soroptimist sok intézmény munkáját segíti, hiszen ezáltal a nőket is támogatja.

— A munkánk során iskolákat, kórházakat, egészségházakat is felkarolunk. Jelenleg éppen azon dolgozunk, hogy a Zentai Közkórház számára megérkezzen Budapestről a Farkas Bertalan által felajánlott inkubátor. Úgy gondoljuk, hogy nem csak az a fontos, hogy egyetlenegy embert karoljunk fel. A célunk, hogy az intézmények támogatásával a nők számára is megfelelőbb körülményeket teremtsünk. Követhetetlen, hogy mennyi nőnek segítettünk azzal, hogy sikerült megnyitni Horgoson a nőgyógyászati részleget. Szintén Horgoson az egészséges gyerekek részére kialakítottunk egy rendelőt, hogy ne kelljen a beteg gyerekekkel együtt várakozniuk, valamint beszereztünk egy ultrahanggépet, hogy ne kelljen a szülőknek Horgosról Magyarkanizsára vagy Zentára utazniuk a pici babákkal. Közös összefogással sikerült felújítani az oromi könyvtár állományát, ennek köszönhetően pedig új tagokkal bővült az intézmény — mesélte büszkén az egyesület elnöke.

A szerbiai Soroptimist Club hatékony munkáját az önkéntesek fáradhatatlansága és lelkesedése mellett az is segíti, hogy három szegedi tagjuk is van, aki mindent megtesz azért, hogy minél több adomány érkezzen a nehézségekkel küzdő intézményekhez, családokhoz. Sosem okoz nekik fejtörést, hogy mihez is kezdjenek a beérkező felajánlásokkal.

— Mi mindig célirányosan gyűjtünk, tehát mindig tudjuk előre, hogy a befolyt összeget mire fogjuk fordítani. Aktívan részt vettünk a Pál Gajódi Olivér gyógykezeléséhez szükséges pénzösszeg összegyűjtésében, és a licitálás sikerességét látva mi is elindítottuk a Facebook közösségi oldalon a licitálás lehetőségét, a befolyt összegből pedig a tiszaszentmiklósi Szarvák család számára vásárolunk egy családi házat, mert az édesanya, Krisztina és hét gyermeke borzasztó körülmények között élnek. Azt kell mondanom, hogy a Facebook rávilágít arra, hogy melyek azok a szervezetek, amelyek biztosan eljuttatják a felajánlott támogatást a rászorulókhoz, és persze arra is fény derül, hogy milyen sok emberen kellene segíteni.


A klubb néhány tagja

Kiss Zenóbiától azt is megtudtuk, hogy a járványhelyzet miatt nem tarthatták meg a már hagyománnyá vált jótékonysági bált, melynek bevételéből több területen is tudnak segíteni. A nyári sportnapok is elmaradtak, és a bizonytalan helyzetre való tekintettel nem tudni, mikor szervezhetnek ismét jótékonysági koncertet vagy könyvbemutatót, de tervek természetesen az idei évre vonatkozóan is vannak.

— Igyekszünk alkalmazkodni a járványhelyzethez, viszont szeretnénk, ha néhány programunk megvalósulhatna az idén, ezért egy nagyszabású szabadtéri sportnapot tartanánk augusztus végén vagy szeptember elején a Đorđević Tanyán. Mindig november 10-ére időzítjük a jótékonysági bálunkat, mert akkor van a klubunk megalakulásának az évfordulója, és ezt így tervezzük az idén is. A Soroptimist Nemzetközi Szervezet százéves jubileumát a zsinagógában szeretnénk megünnepelni egy hangulatos koncerttel, és nagyon bízunk benne, hogy addigra legalább annyira csillapodik a járványhelyzet, hogy ez megvalósulhasson. Még ebben a nehéz időszakban is örömmel tölt el és reményt ad, hogy azt látjuk, milyen sokan akarnak segíteni az embertársaikon.

Aki szeretne adományozni, az a következőképp tudja megtenni:

A Nemzetközi Soroptimist Club számlaszáma: 325-9500700033089-62

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..