home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
A sokszínű rendezvény
Mihók Anikó
2015.05.06.
LXX. évf. 18. szám
A sokszínű rendezvény

Törökkanizsán megtartották a VII. Észak-bánáti Néptánctalálkozót. A hagyományossá vált rendezvénynek minden évben a helyi Tiszagyöngye Művelődési Egyesület a házigazdája. A Tisza-parti városka lakói nagyon büszkék az eseményre, hiszen évről évre egy napra a tánckultúra világába lépnek, mely varázslatként hat azzal, hogy összeköti a különböző kultúrákat.

A Magyar Nemzeti Tanács által kiemelt jelentőségűnek nyilvánított kistérségi rendezvénynek az idén még színesebb volt a programja, mint máskor, hiszen most is számos magyar, szerb, román, ruszin, szlovák, bunyevác és roma néptánccsoport vett részt a találkozón. Az esemény, mint eddig minden alkalommal, most is a helyi óvodások fellépésével, valamint kézműves-kirakodóvásárral nyitotta meg képzeletbeli kapuit. A déli órákban fellépett a Tiszagyöngye ME leánykara, valamint a helyi általános iskola magyar tagozatos diákjai. A kora délutáni órákban népdalok csendültek fel a Törökkanizsa központjában felállított színpadon a Tisza Menti Tamburások és a Sarkantyú zenekar előadásában.

Maga a találkozó 16 órakor kezdődött, amikor a részvevők felvonultak a város főutcáján. Üdvözlőbeszédet Jaksa Róbert, a községi tanács művelődéssel megbízott tagja mondott.

Első fellépőként a házigazda Tiszagyöngye ME kiscsoportja, a Tiszavirág tánccsoport rábaközi táncokat mutatott be. Őket követte a Szlovákiából érkezett Višljani néptánccsoport, mely királyi polkát adott elő. Hagyományos roma tánccal és hastánccal mutatkozott be a tornyosi Romano Drom. A tordai Petőfi Sándor ME tagjai felcsíki táncokkal, a nákófalvi (nakovói) Izvor ME Drvar vidéki kólóval, a magyarkanizsai Tisza néptáncegyüttes somogyi táncokkal, majd sárközi karikázóval, a tiszaszentmiklósi Tihomir Ostojić ME táncosai pedig Leskovac környéki táncokkal érkeztek a találkozóra. A község minden művelődési egyesülete képviseltette magát, ott volt az oroszlámosi Dr. Gavrilo Pekarović ME bánáti, a törökkanizsai Bánát ME palánkai, a szerbkeresztúri Milan Ajvaz ME Bosilegrad környéki, valamint a szerbkeresztúri roma folklóregyüttes roma táncokkal. Nagy tapsot kaptak a zentagunarasi Petro Kuzmjak ruszin művelődési egyesület tagjai, valamint a magyarcsernyei Ady Endre ME, a horgosi Bartók Béla ME, a nagykikindai Egység ME és a horgosi Haro Drom táncosai is, emellett pedig vendégfellépők is érkeztek a romániai Kisőszről (Gottlobról). A rendezvényt a törökkanizsai Tiszagyöngye és a nagykikindai Egység ME közös műsorszáma zárta.

Kovács Magdaléna elnök házigazdaként örült a nagy érdeklődésnek és a szép időnek is.

— Azt tapasztaljuk, hogy évről évre nagyobb az érdeklődés, mind a fellépők, mind az idelátogatók részéről. Az idén 18 csoport 19 műsorszámmal szerepelt a színpadon.

Este, a néptánctalálkozó befejeztével két rockkoncert várta az érdeklődőket. A rendezvényt a Magyar Nemzeti Tanács, Törökkanizsa község, a Tartományi Gazdasági és Művelődési Titkárság, valamint a Pannon RTV, a Hét Nap, a Törökkanizsai Tájékoztatási Központ Közvállalat és a csókai Max Rádió támogatta.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..