home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A skótok a függetlenségre szavaznának
(—)
2014.09.10.
LXIX. évf. 37. szám
A skótok a függetlenségre szavaznának

Egyre nő azoknak a skótoknak a száma, akik a függetlenségre szavaznának — derül ki a legfrissebb közvélemény-kutatásokból. A legutóbbi mérés — melyet a YouGov cég végzett el a The Sunday Times megbízásából — pedig a népszavazási kampány kezdete óta először mutatta ki, hogy többségben vannak az elszakadás hívei. A többi intézet felmérése szerint azonban még mindig a függetlenedést ellenzők vannak többségben.

Népszavazás jövő csütörtökön

Egyre nő azoknak a skótoknak a száma, akik a függetlenségre szavaznának — derül ki a legfrissebb közvélemény-kutatásokból. A legutóbbi mérés — melyet a YouGov cég végzett el a The Sunday Times megbízásából — pedig a népszavazási kampány kezdete óta először mutatta ki, hogy többségben vannak az elszakadás hívei. A többi intézet felmérése szerint azonban még mindig a függetlenedést ellenzők vannak többségben.

Van, ahol a függetlenségpártiak népszerűsége nagyon is érezhető: Glasgow-ban egymást érik a kirakatokban a Come on Scotland plakátok, több autó rendszámának a sarkában pedig a GB helyett a SCO országjelzés látható, méghozzá a kék skót zászlón, melyen Skócia mártír védőszentjének, Szent Andrásnak a fehér keresztje látható.

A függetlenségellenes Better Together szerint viszont nemcsak az angoloktól szakadnának el, de elvesztenék az akadálytalan belső utazás lehetőségét is. Az ellenzéki brit Munkáspárt vezetője és miniszterelnök-jelöltje, Ed Miliband egy glasgow-i kampánygyűlésen lehetséges jövőképként őrposztokról és határkerítéssel védett skót—angol határról beszélt, ha a függetlenségpártiak lesznek többségben. Úgy véli, ha önálló országként lépnek be az EU-ba, akkor a schengeni övezetnek is tagja lesznek — Nagy-Britannia azonban nem az. Miliband szerint ezáltal a skót—angol határ is ellenőrzött, tényleges országhatárrá válhat.

A londoni gazdasági-üzleti elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) elnöke, Douglas McWilliams — aki maga is skót — hétfőn ismertetett tanulmányában közölte az MTI-vel: a ház becslése szerint a független skót állam megteremtésének közvetlen és azonnali induló költsége 2,4 milliárd font (több mint 950 milliárd forint) lenne, ami jelentős költségvetési terhet róna az alig 5 milliós ország kormányára.

A népszavazás a jövő csütörtökön, szeptember 18-án lesz esedékes.

A jószággal etetik fel

Az Oroszország által augusztus 7-én bevezetett, az Európai Unióra és más országokra vonatkozó importtilalom különösen a zöldség- és a gyümölcságazatot sújtotta. Ennek következtében nagy mennyiségű zöldség és gyümölcs maradt eladatlanul az EU piacán. Az így kialakult élelmiszer-ipari válság kezelésére az Európai Unió szeptember 1-jén rendkívüli intézkedéseket vezetett be annak érdekében, hogy a piacról kivonja a felesleges termékmennyiséget, ezáltal pedig csökkenjen a termelők kára. Az intézkedés a paradicsomra, sárgarépára, káposztára, paprikára, karfiolra, brokkolira, kígyó- és konzervuborkára, gombára, almára, körtére, szilvára, bogyós gyümölcsökre, csemegeszőlőre és kivire vonatkozik.
A döntés értelmében az Európai Unió támogatja a piacról kivont árumennyiség ingyenes szétosztását, de ezen túlmenően korlátozott mértékben támogatható a zöldség- és a gyümölcsfélék állatokkal való feletetése, biogázüzemekben történő felhasználása, valamint a be nem takarítása.

Húszezer házaspár kapott engedélyt

A kínai fővárosban a családtervezési politika korábbi enyhítésének köszönhetően csaknem húszezer házaspár kapott engedélyt második gyerek vállalására — közölte a pekingi önkormányzat statisztikái alapján a Hszinhua hírügynökség. Augusztus végéig 21 249-en adták be kérvényüket, s közülük 19 363-at hagytak jóvá. A kérelmező nők 56 százaléka 31 és 35 év közötti, 537-en 40 év felettiek. A születésszabályozás lazítását február végén jelentették be, miután az ország több térségéből is kezdeményezték a szabályok átgondolását. A kutatók és a helyi tisztségviselők elsősorban arra hivatkoztak, hogy felborult a férfiak és a nők egymáshoz viszonyított aránya, a társadalom gyorsan öregszik, illetve idővel munkaerőhiánnyal is számolni kell.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..