home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A sírból a nyolcba
Tóth Tibor
2016.03.14.
LXXI. évf. 10. szám
A sírból a nyolcba

A sírból hozta vissza a Davis-kupán induló szerb teniszválogatott a Kazahsztán elleni mérkőzést a Világcsoport első fordulójának hétvégi mérkőzésén. Két nap után a kazah válogatott 2:1-re vezetett, de a szerb együttes fordított, és — ha nehezen is, de — bejutott a legjobb nyolc közé.

A pénteki első napon minden a terv szerint indult, hiszen a világelső Novak Đoković három sima játszmában — 6:1, 6:2, 6:3 arányban — győzedelmeskedett a világranglista 200. helyén álló Alekszandr Nedovjeszov felett. A belgrádi Aleksandar Nikolić — korábban Pionír — Sportcsarnokban, melyet mindenki a jugoszláv, majd a szerbiai kosárlabda szentélyeként ismer, talán a szépszámú, dobokkal, trombitákkal felszerelt kazah szurkolókon kívül kevesen gondolták volna, hogy a ranglistán 23. helyezett Viktor Troicki nem diadalmaskodik a 79. helyen álló Mihail Kukuskin felett. Nagyon nem volt jó formában ezen a találkozón a szerb játékos, míg ellenfele annál inkább, így Kukuskin 7:5, 6:2, 6:4-es győzelmével kiegyenlítette az állást. A szombati páros mérkőzés előtt már sokan előre elkönyvelték a hazai győzelmet, hiszen a Đoković—Nenad Zimonjić párost esélyesebbnek tartották a Nedovjeszov—Andrej Golubjev duónál.


Szalai Attila felvételei

De mint ahogy már sokszor, ezúttal is bebizonyosodott, hogy a páros játék teljesen más műfaj, másféle helyezkedést és koordinációt igényel, így az összeszokott kazah kettős három szettben (6:3, 7:6, 7:5) legyőzte a szerb kombinációt. A döntés a harmadik napra és a két egyéni mérkőzésre maradt. Elsőként Đoković és Kukuskin lépett pályára. A kazah az első játszmát 7:6-ra nyerte, a másodikban a világelső ugyanilyen arányban vágott vissza. A harmadik játszmában Đoković továbbra sem találta a játék ritmusát, Kukuskin viszont eddigi pályafutása legjobbját nyújtva valósággal szárnyalt, és 6:4-es győzelmével szettelőnyhöz jutott. Đoković szenvedett, a negyedik játszma elején hasizomsérülésre panaszkodott, viszont — még ha összeszorított fogakkal is, de — folytatta a mérkőzést. A fordulópont a játszma közepén volt, amikor Đoković 3:2-nél elvette Kukuskin adogatását, ezzel 4:2-es előnyre tett szert, majd újra megnyerte a sajátját, amire ellenfele már nem tudott válaszolni. A közönség biztatása közepette egyre inkább magára talált a világelső, és az ötödik játszmában megmutatta, miért is a világ legjobb játékosa. Teljes ellenőrzés alatt tartotta a kazah játékát, és az ötödik szettet 6:2-re megnyerve pontot tett a 4 óra 57 perces mérkőzés végére.

— Fizikailag és pszichikailag is nagyon nehéz mérkőzést játszottam Kukuskinnal, aki élete legjobb játékát nyújtotta ellenem. Ellenfelem közel állt a győzelemhez, a harmadik játszma után már a befejezésre is gondoltam. A fejem és a szívem vitt tovább, habár a testem olyan jeleket adott, hogy meg kell állnom. A közönség biztatása átsegített a hullámvölgyön, és megnyertem karrierem egyik legnehezebb mérkőzését — mondta Đoković.

A továbbjutás Troicki kezében volt, akinek le kellett győznie Nedovjeszovot. A péntekihez képest sokkal jobb teljesítményt nyújtó szerb játékos keze nem remegett meg a nagy tét miatt, és a 6:2, 6:3, 6:4-es győzelme által Szerbia bekerült a legjobb nyolc közé. Az elődöntőbe jutásért a szerb válogatott Nagy-Britanniát fogadja július közepén.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..