home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A sikertörténet folytatódik
Kartali Róbert
2020.06.18.
LXXV. évf. 25. szám
A sikertörténet folytatódik

Öt újabb pályázati kategória indul a vajdasági terület- és gazdaságfejlesztési program keretében — jelentette be Bácsfeketehegyen Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere. Az anyaországi politikus vajdasági látogatása során részt vett a Prosperitati Alapítvány nagyszabású rendezvényén, melyen 435 újabb sikeres pályázó írta alá szerződését, továbbá Pásztor Istvánnal, a VMSZ elnökével átadták az Aretol vállalat nagyléptékű mezőgazdasági beruházását.

Magyarország Kormánya az elmúlt négy év során 13 026 pályázatot támogatott, a magyar költségvetésből összesen 47,5 milliárd forint érkezett gazdaságfejlesztésre, így összesen 93 milliárd forintnyi beruházás jött létre Vajdaságban. Szijjártó elmondása szerint továbbra is az a cél, hogy a lehető legtöbb vajdasági magyar vállalkozóhoz és gazdához eljussanak ezek a pályázatok, hiszen ennek a támogatási rendszernek a hatása minden, határon túl élő magyar család számára érezhetővé kell hogy váljon.

A rendezvényen 435 pályázóval írták alá a gazdaságfejlesztési terv keretében elnyert összegről szóló szerződést, földvásárlásra és kezdő turisztikai vállalkozók segítésére. A támogatás összege 1 milliárd 890 millió forint. Összesen 2000 hektár termőföld megvásárlása válik lehetővé a földvásárlási támogatásnak köszönhetően 6,6 milliárd forint értékben, a kezdő turisztikai vállalkozások támogatásának köszönhetően pedig 180 millió forint értékű fejlesztés jön létre.

— Mi, magyarok olyanok vagyunk, akiknek az esetében az ország és a nemzet határai nem esnek egybe, és ez nagyon komoly felelősséget ró a mindenkori magyar kormányra. Annak a felelősségét, hogy gondoskodjon a határon túl élő magyar nemzeti közösségekről — fogalmazott Szijjártó Péter. Mint mondta, minden magyar felelős minden magyarért, és egyetlen magyart sem hagynak magára.

Öt újabb pályázat indul: házvásárlásokra a Vajdaság területén élő családok számára, a méhészeti tevékenységet végző gazdák számára, a mezőgazdasági tevékenységhez földvásárlás támogatásra. Lesz egy pályázat azoknak a kezdő magyar vállalkozóknak is, akik külföldről térnek haza Vajdaságba, és azokat a munkanélkülieket is támogatják, akik az idén alapítják meg vállalkozásukat.

A gazdaságfejlesztési program a nemzetpolitika új eszköze lett, nemcsak Vajdaságban, hanem az egész Kárpát-medencében — mondta Pásztor István, kiemelve, hogy a magyar közösségeket kettős cél mozgatja: egyrészt az identitásuk megőrzése, másrészt pedig, hogy egzisztenciálisan megerősödve tudjanak gyökeret engedni a szülőföldjükön. A VMSZ elnöke a Prosperitati sikerességét azzal a példával is alátámasztotta, hogy ha egymás után sorba raknák az összes traktort, pótkocsit, kapcsolható eszközt és egyéb gépet, melyet a pályázók megvásároltak, akkor az csaknem 50 kilométert tenne ki.

Szijjártó jelenlétében az Aretol Kft. nagyléptékű mezőgazdasági beruházását is átadták Bácsfeketehegyen. A zöldségfélék és gyümölcsök feldolgozásával foglalkozó vállalat fejlesztésének értéke meghaladta a 8,3 millió eurót. Ebből 3,7 millió vissza nem térítendő támogatás, a fennmaradt összeget önerőből, illetve az OTP Banktól felvett kamattámogatott hitelből fedezte a családi vállalat. Új gépsorokat vásároltak, valamint három hűtőházat építettek, Bácsfeketehegyen, Péterrévén és Ókéren. 160 termelővel kötöttek integrátori szerződést, és 80 új alkalmazottal bővült a vállalat, mely évi 20 millió eurós összbevételével Szerbia legnagyobb zöldségfeldolgozó vállalata lett, a bevétel több mint 80 százaléka pedig kivitelből valósul meg — mondta Nagy Sándor cégtulajdonos.

Pásztor István, a VMSZ elnöke Bácsfeketehegyen arra kérte a sikeres pályázókat, hogy segítsék a Vajdasági Magyar Szövetséget a vasárnapi erőpróban, hozzátéve, hogy ezt ne hálából tegyék, hanem azért, hogy közösen megteremtsék annak a lehetőségét, hogy folytatni tudják a négy és fél évvel ezelőtt megkezdett munkát, melynek eredménye a vajdasági magyar közösséget szolgálja.


Még több kép!▼ 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..