A sebesség mértékegysége

A sebesség mértékegysége

Évtizedek óta tudjuk és tapasztaljuk, hogy Szerbiában az egyik legnagyobb bűn a gyorshajtás. A belügyi szervek legalábbis, úgy látszik, ezen a téren a leghatékonyabbak.

Ha abból indulunk ki, hogy az országban hemzsegnek a mindenféle bűnözői csoportok, illetve hogy a Balkán-félsziget eme része valójában főútvonala jó néhány illegális cselekménynek, akkor azt feltételezhetnénk, hogy a szervezett bűnözés felszámolása az első számú célpont. A gépkocsivezetők viszont — és számos esetben abszolút jogosan — úgy érzik, hogy valójában ők a rendőrség fő célpontjai.

A gyorshajtás megfizettetése rendkívül kreatívvá teszi a belügyi szerveket, az utóbbi években ugyanis a legelképesztőbb módszereket dolgozták ki ezen a téren. A legújabb „gyöngyszem” az az elképzelés, amely szerint a jövőben a középsebességet fogják mérni az autópályán, vagyis a két fizetőkapu közötti pontos távolság alapján állapítják majd meg egy-egy jármű sebességét. Az viszont természetesen egy kicsit sem zavarja a tisztelt közlekedésrendészetet, hogy olyan utak, amelyeken lovas kocsin, illetve szekéren kívül mással is haladni lehetne, valójában nem léteznek. Ahogyan az sem zavar senkit, hogy az utak állapota miatt a járművek többségén tíz kilométerenként lehetne felnit és gumit cserélni.

Ebben az országban a sebesség mértékegysége nem a kilométer/szekundum, hanem a kátyú/centiméter. Megálmodták az autópálya fizetőkapuit a Horgos—Újvidék szakaszon. Nagyszerű! Most márt csak autóút hiányzik a kapuk közé. Amíg csak álom az európai mérce szerinti középkategóriás úthálózat, addig egyetlen mondatot sem érdemes fecsérelni bármiféle gazdaságfejlesztő programmal kapcsolatban. Alaptézis, hogy ahova nem vezetnek utak, oda nem fog megérkezni a tőke sem.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Heti Jegyzet rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

A sebesség mértékegysége
Heti Jegyzet
  • Dudás Viktor
  • 2020.05.27.
  • LXXV. évfolyam 22. szám
Facebook

Támogatóink