A sajtószabadságról

A sajtószabadságról

A sajtónak szabadnak kell lennie — mondom ezt annak ellenére, hogy meg vagyok róla győződve: tulajdonképpeni sajtószabadság nem létezik. Nem létezhet, hiszen minden sajtóterméknek van vagy vannak tulajdonosai. Az pedig elképzelhetetlen, hogy a tulajdonosok maguk ellen szóljanak. Őket a konkurens sajtó veszi igen gyakran célba.

Ugyanez a helyzet a vajdasági magyar sajtóban is, a Hét Napnál is. Mi nem tömegmédium vagyunk, azokhoz a vajdasági magyar emberekhez szólunk, akik közösségben, nemzetben gondolkodnak, fontos nekik a magyar identitás, szívükön viselik a magyar kulturális, közoktatási intézményeinket, érdeklik őket a közélet eseményei. A Hét Napot is olyan újságírók írják, akik hisznek a közösségben, hiszik, hogy a kisebbségi újságírásnak „küldetése” van. Én is ebben hiszek, és ezt akkor is így gondolnám, ha nem a Hét Napnál dolgoznék.

A hetilap igyekszik minél több embert megszólítani, meggyőzni, hogy minket olvasson. Jó érzés, ha kíváncsiak ránk, felismerik a lap hasábjain saját gondolataikat, hasonló értékeket vallanak, mint amilyeneket közvetítünk — mégsem minden vajdasági magyarhoz szólunk. Azoknak készítjük a lapot, akik hasonlóan gondolkodnak, mint mi, és azok vásárolják meg a Hét Napot, akik hasonló értékeket vallanak, mint az újság. Persze hogy lehet kritizálni — és kell is — a vajdasági magyar sajtótermékeket, de ne olyanok tegyék ezt, akik nem olvasnak bennünket, akiknek fogalmuk sincs róla, hogy miről írunk. Tessék végre félretenni az előítéleteket. Lehet vitatkozni, eszmét cserélni olyan dolgokról például, hogy vajon a kisebbségi újságírás többletfeladattal jár-e, vagy hogy az öncenzúrát hogyan lehetne levetkőzni, esetleg hogyan lehetne az újságírók képzettségét magasabb szintre emelni. De az nem igaz, hogy csak egyetlen párt szócsöve volnánk, és az sem igaz, hogy nem foglalkozunk az életszerű, az átlagolvasót érdeklő kérdésekkel. Biztosan alaposabban, esetleg másképp kellene egy-egy témát megközelíteni, de az az állítás, amely szerint csak a VMSZ népszerűsítése folyik a lapban, egyszerűen nem igaz. Egyébként is: a Hét Nap nem politikai hetilap, ha az volna, akkor sokkal könnyebb volna a dolgunk. Az az állítás sem állja meg a helyét, hogy nagyon kevesen olvasnak bennünket, hogy a vajdasági magyaroknak nincs olvasott köztájékoztatási médiumuk. A számok minket igazolnak, hiszen a világháló segítségével manapság sokkal több „fogyasztóhoz” jutunk el, mint néhány évvel korábban.

A Hét Nap számára fontos a mondanivaló, és mi pontosan tudjuk, hogy kinek írjuk az újságot.

A másképp gondolkodók? — ők más újságot vesznek meg. A hírfogyasztó választhat, és talán ez is a sajtószabadság...

Címkék: sajtószabadság
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Heti Jegyzet rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

A sajtószabadságról
  • MÁRTON Attila újságíró, szerkesztő
  • 2015.11.22.
  • LXX. évfolyam 46. szám
A sajtószabadságról
Média
  • (Tha)
  • 2015.03.18.
  • LXX. évfolyam 11. szám
Facebook

Támogatóink