home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
A ridegség az, ami rabul ejt
Gyurkovics Virág
2013.04.03.
LXVIII. évf. 14. szám
A ridegség az, ami rabul ejt

Gondolatok Lázár Tibor festőművész kiállításáról — Még szinte meg sem száradt a festék Lázár Tibor festőművész legfrissebb alkotásain, amikor március 21-én már önálló kiállítása nyílt a Magyar Házban.

A Fórum- és Kristálygömb-díjas képzőművész munkáinak szabadkai tárlatát Várkonyi Zsolt, a Magyar Nemzeti Tanács Közigazgatási Hivatalának elnöke és dr. habil. Raffay Endre művészettörténész, a Pécsi Tudományegyetem Művészettörténet és Művészetelmélet Tanszékének vezetője nyitotta meg.

Lázár Tibor festményei egy letűnt világot idéznek. Virágos és más figurális, korai művészettörténeti korszakokban feltűnő motívumai a XIX. századi szalonokból köszönnek vissza. Munkáin ugyanakkor felfedezhető a nyolcvanas évek graffitiművészetének hatása is, ám ezeket az impressziókat sem vegytisztán, hanem önmagán átszűrve, egyedi nyelvet használva, kortárs köntösbe bújtatva tárja a közönség elé.

Korábbi alkotásainak nyersességéhez képest legújabb festményei már kissé finomodtak, lágyabb irányvonalat képviselnek, de éppolyan távolságtartóak, figurái nem keresik a néző szemkontaktusát. Noha gazdagabb színpalettáról válogat, felületein továbbra is a hideg tónusok dominálnak. Talán éppen e hidegség, az elérhetetlenség folytán annyira vonzóak alkotásai; talán éppen ebbe a ridegségbe akar beférkőzni a szemlélő; valami belső, ösztönös indíttatástól hajtva ennek az intimitásnak kíván a részese lenni.

Jóllehet nem akkora hangsúllyal, mint amikor nagyon is hús-vér, masszív térfogatú testeket ábrázolt, de továbbra is foglalkoztatja őt az emberi test. Alakjainak súlyos izomkötegei lassan felszakadozni látszanak, ezt a légiesség-érzetet pedig a fehér szín fátyolszerű alkalmazásával mélyíti tovább.

Noha a korábbi munkáihoz képest kétségkívül más alkotói irány figyelhető meg képein, a művész saját bevallása szerint új törekvésével nem tett pontot az előző korszakának végére, csupán folyamatos fejlődésének egy újabb állomása ez.
Hogy művészetének útja merre vezet tovább, az egyelőre a jövő titka, de abban biztosak lehetünk, hogy szemléletmódjával, mellyel képes új perspektívából látni és láttatni a múlt és a jelen összefüggéseit, még számos meglepetést tartogat a közönsége számára.

Lázár Tibor kiállítása április végéig tekinthető meg a Magyar Ház földszinti tanácstermében.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..