home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A reneszánszát élő tapéta
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2017.08.16.
LXXII. évf. 32. szám
A reneszánszát élő tapéta

A tapéta napjainkban újra a fénykorát éli. Sokan emlékezünk még a ’80-as évekre, amikor egy szobába belépve a Karib-tenger hangulata tárult elénk. A tervezőknek köszönhetően azóta — ezen a téren is — sokat változott a divat.

A legszembeötlőbb újdonság, hogy a tapéták új textúrát, színt és mintát kaptak, ennek hála pedig otthonunkban úgy vonultathatunk végig egy színvilágot, hogy közben többféle mintát alkalmazunk. Egy-egy helyiséget nem szabad teljes egészében nagy mintás tapétával beborítani. Az a legjobb, ha ez egyetlen falra vagy csupán egy falrészre kerül. Lehet az színes, tarka, halvány — de az a lényeg, hogy az árnyalatot a lakás többi részébe is vigyük tovább, közben pedig játsszunk a mintákkal. Így lehelünk életet az otthonunkba, határt pedig csupán a fantáziánk szabhat.

Ahogyan a textilek, úgy a tapéták esetében is többféle anyag létezik. Van papírból készült, fűrészporos, textil, vinyl, fémhatású és üvegszálas burkolat is. Ha tanácstalanok vagyunk, a szaküzletben bizonyára segítséget kapunk az eligazodáshoz.

A tapéta felhelyezése manapság sokkal egyszerűbb, mint régen volt. Elegendő csupán felkenni a ragasztót a falra, és ezután egyszerűen felillesztjük a burkolatot. A gyártási technológia is sokat fejlődött az elmúlt években. A gyapjúrostos tapéták előnye, hogy moshatóak, súrolhatóak, sokkal hosszabb ideig tudjuk „frissen” tartani őket. Mindemellett ha megunjuk, nagyon könnyen lehúzhatóak a falról, ráadásul egy makula nevű anyagot hagynak maguk után, melyet könnyű festeni, és melyre egyszerűbben helyezhetjük fel a következő tapétát.

Nem mindegy azonban, hogy milyen stílust választunk, hiszen nemcsak a színeknek kell harmonizálniuk, hanem a mintának is. Fontos, hogy ez utóbbi kiválasztásakor vegyük figyelembe a már meglévőt is.

MODERN MINTÁZAT

Ez a stílusirányzat sokféle mintát foglal magában. Ide tartozik például a retró, az újbarokk, a minimál, illetve a természetes alapanyagokból készült bambusz-, nád- és szizáltapéta.

KLASSZIKUS MINTÁZAT

Ebbe a csoportba a barokk, az empire és a szecessziós stílus valamennyi irányzata beletartozik. Jellemző, hogy az üzletek polcain sötétebb színekben találjuk meg őket.

RETRÓ MINTÁZAT

Az idén talán ezé a mintázaté a főszerep, hiszen a legnagyobb cégek mindegyike előállt valamilyen új, retró mintás kollekcióval. Alkalmazásukkal igazán vidám és divatos enteriőröket lehet kialakítani.

VINTAGE TAPÉTA

A vintage stílusú tapétákat azoknak ajánlom, akik kedvelik a nosztalgikus hangulatot, illetve akik szeretettel gondolnak nagyszüleink polgári stílusú otthonára, hiszen ez az irányzat melegséggel tölti meg a teret.

FOTÓTAPÉTA

A fotótapéta különösen a tiniszobákban trendi. Általa egy egész várost, a tengert vagy éppen egy erdőt költöztethetünk a helyiségbe. És van még egy különlegessége: akár a saját emlékeinket is rányomtathatjuk. Ezeket a tapétákat általában méretre gyártják, csupán meg kell találnunk a számunkra legjobban tetsző fotót, és már fel is helyezhetjük a megfelelő helyre.

CSÍKOS TAPÉTA

Ezt a mintát is sokféleképpen lehet alkalmazni, annak függvényében, hogy milyen hatást szeretnénk vele elérni. Lehet szabályosan vagy szabálytalanul csíkos, felragaszthatjuk függőlegesen vagy akár vízszintesen is. Találunk belőle modernt, klasszikust és retrót is. Leginkább a gyerekszobát tehetjük vele vidámmá, de bárhol alkalmazható.

NATÚR BAMBUSZTAPÉTA

Minden természetes alapanyagú tapéta ebbe a csoportba tartozik, például a szizál-, a juta- és a tengerifű-alapú is. Megtalálhatóak benne a természetes földszínek, mint a barna, a napsárga, továbbá különböző meleg színek is.

Véleményem szerint az idén a modern barokk, illetve a retró mintájú tapéta, a növényi ornamentikát, azaz a természetet idéző kő-, fa- vagy vízi minta, emellett a bőr- és velúrhatású burkolat, valamint az emlékeinket megjelenítő fotótapéta a legérdekesebb.

Ne feledjük azonban, hogy nem mindegyik minta, szín illik az otthonunkhoz. Ez esetben is, mint mindig, a mértékletesség a lényeg, de olykor megéri merésznek lenni. Kísérletezzünk hát kedvünkre!

 

A legtöbb tapétához ma már ugyanolyan mintázatú bútorszövet, textil, drapéria vagy függöny is kapható. A választék rendkívül színes és széles. Egyetlen tekerccsel is hihetetlenül könnyen megváltoztathatjuk lakásunk karakterét. Például ha megtetszik egy kanapé, mely nem igazán illik a helyiségbe, akkor válasszunk hozzá egy színben illő tapétát, ragasszuk az egyik falrészre, és máris megteremtettük az egységes hangulatot.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..