home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A rendelet visszavonásáért
(T. T.)
2013.04.30.
LXVIII. évf. 18. szám
A rendelet visszavonásáért

Ismeretes, hogy a mezőgazdasági termelők körében mekkora felháborodást keltett az a rendelet, miszerint be kell jegyezni mindazokat a mezőgazdasági kapcsolható eszközöket (a többi között a csőtörőt, trágyaszórót, sima hengert, tárcsázót), amelyeknek tengelyük és kerekük van.

Ez azonban nehézségekbe ütközik, hiszen az említett eszközöket főleg kisiparosok vagy a gazdák otthon, saját kezűleg gyártották, és sok esetben nem felelnek meg a műszaki vizsga követelményeinek. Körmös Lajos csantavéri termelő elmondta, hogy ezeket az eszközöket a gyártó nem bejegyzésre tervezte, hiszen nagy részükön nincs fék, s utólag nem is lehet rájuk szerelni. Az Észak-vajdasági Agráregyesületek Szövetsége aláírásgyűjtést szervezett a rendelet visszavonása érdekében.

— Képtelenség ezeket az eszközöket bejegyeztetni. A trágyaszórót még az egykori Csehszlovákiából vásároltuk, mely ország már nem is létezik. Kérdezem én, vajon honnan szerezzük be a bejegyzéshez szükséges dokumentumokat?! Ha valamilyen közlekedési kihágás miatt veszik el a járművezetői engedélyt, az érthető, de az nincs rendben, hogy ilyen átgondolatlan rendelet miatt vegyék el három hónapra a polgárok engedélyét. Az aktuális hatalomnak rendesen befizettük a szükséges illetékeket, hozzájárulásokat, s akkor most hoznak egy ilyen rent! A mezőgazdaság az egyetlen működőképes gazdasági ág az országban, de egy ilyen rendelettel nem tudom, meddig lesz ez így. Mi is aláírtuk a visszavonását követelő petíciót, de attól tartok, hogy egyhamar nem kerül az illetékesek elé. Nekünk pedig addig is dolgoznunk kell, hiszen a kedvezőtlen időjárás miatt már így is késésben vagyunk — vélekedik Körmös Lajos.
A legújabb információk szerint a parlament mezőgazdasági bizottságának következő ülésén szó lesz erről a rendelkezésről.

Körmös gazda elmondta még, hogy nagy gondot okoznak a gazdáknak a tolvajok. Ősszel ismeretlenek autókkal és lovas kocsikkal lopták a termést, most már a vetőmagot is eltulajdonítják.

— A lakosság már nem látja értelmét annak, hogy jelentse az illetékeseknek a lopást. Egy zsák napraforgó-vetőmag 26 000 dinárba kerül! Bele sem merek gondolni, mi lesz itt ősszel, amikor a betakarításra kerül sor — mondta Körmös.

A legújabb információk szerint ha a kapcsolható eszköz biztonságosan van rögzítve, és a hátulján levő lámpa működik, akkor az illetékesek egyelőre visszafogottan büntetnek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..