home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A remegő Mutti
Talpai Lóránt
2019.07.19.
LXXIV. évf. 29. szám
A remegő Mutti

A kancellár asszonyért aggódik Németország — Egyre több német városban kerülnek kisebbségbe a németek — Olaszország szigorít

A kancellár asszonyért aggódik Németország

„Egyszerűen nem múlik el” — ezzel a szalagcímmel jelent meg a Bild, Németország egyik legolvasottabb bulvárlapja, miután Angela Merkel német kancellár egy hónapon belül harmadszor is teljes testében remegett a nyilvánosság előtt. Először június közepén léptek fel a tünetek, amikor Volodomir Zelenszkij ukrán elnököt fogadta Berlinben, majd alig kilenc nappal később Katarina Barley igazságügyi miniszter búcsúztatóján összekulcsolt kézzel próbált parancsolni testének, legutóbb pedig a múlt héten, a finn miniszterelnök, Antti Rinne fogadásán rázkódott látványosan. Másnap már előrelátóan inkább ült Mette Frederiksen dán kormányfő társaságában, ami hatásos, de a diplomáciában meglehetősen szokatlan megoldás. „Jól vagyok” — ismételgeti rendre Merkel, de most már hozzátette, hogy kezelik a problémát, mellyel egy ideig együtt kell élnie. A Muttiért aggódó német média már számba vette, hogy a gyakori kiszáradás mellett állhat még a panaszok mögött fáradtság, alacsony cukorszint, korai diabétesz vagy súlyosabb idegrendszeri betegség, például Parkinson- vagy Alzheimer-kór.

 

Egyre több német városban kerülnek kisebbségbe a németek

Frankfurt volt az első, de mára több olyan német nagyvárost is találni, amelyben kisebbségben vannak a nem migrációs hátterű németek. Jens Schneider, az Osnabrücki Egyetemen dolgozó migrációs szakértő szerint Frankfurt volt az első olyan város Németországban, amelyben kisebbségbe kerültek a németek. Azóta több ilyen várost is találni, a Frankfurthoz közeli Offenbachban például csak 37 százalék a nem migrációs hátterű németek aránya. Számos egyéb olyan kisebb-nagyobb város van még Németországban, ahol már nem éri el az 50 százalékot a németek aránya. A német statisztikákban három kategória van migrációs szempontból: nem migrációs hátterű németek, migrációs hátterű németek és külföldiek. Ha csak a külföldieket tekintjük migránsnak, akkor egyelőre még nincs olyan város, ahol a németek kisebbségben volnának, ám az előbb már említett Offenbachban csak a külföldiek aránya is már 40 százalék felett van.

 

Olaszország szigorít

Olaszország az illegális bevándorlás feltartóztatása érdekében szorosabbra fűzi együttműködését a líbiai parti őrséggel — jelentette be az olasz kormány. A közlemény szerint az embercsempészet elleni küzdelemhez további felszereléssel és kiképzéssel fogják támogatni a líbiai hatóságokat. A helyi sajtó korábban arról számolt be, hogy még a nyár vége előtt Olaszország további tíz hajót engedne át a líbiai parti őrségnek, szintén az embercsempészek elleni fellépés érdekében. A Tripoli és Róma közötti együttműködésnek köszönhetően jelentősen csökkent az Olaszországba érkező migránsok száma. Az utóbbi hónapokban viszont egyre többen érik el — főleg Tunéziából indulva — kisebb csónakokon közvetlenül az olasz partokat.


Nyitókép: Pixabay.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..