home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A rekorder dinasztia, amelynek a létét köszönheti Magyarország
MTVA
2022.04.12.
LXXVII. évf. 14. szám
A rekorder dinasztia, amelynek a létét köszönheti Magyarország

A magyar állam jogrendszerének évszázadokon át fontos hivatkozási alapja lett az Aranybulla, amelyet 800 évvel ezelőtt 1222-ben bocsátott ki II. András Székesfehérváron. E dokumentum, valamint az Árpád-házi uralkodók jelentőségével foglalkozott az M5 História legutóbbi adása.

Az Árpád-házi fejedelmek és királyok négyszáz évet felölelő uralkodása szinte egész Európát meghatározta. E korszak jelentőségét mutatja, hogy a Kárpát-medencébe érkező népek közül csak a magyarok tudtak államot alapítani, emelte ki a közép-európai térség egy sikertörténetét a műsorban Teiszler Éva, a Magyarságkutató Intézet Történeti Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa. Ehhez kapcsolódva Makoldi Miklós, az intézet Régészeti Kutatóközpontjának igazgatója kifejtette, kevés hozzájuk fogható rekorder család van a történelemben, akik ennyi időn keresztül uralni tudtak egy olyan fontos geopolitikai helyszínt mint a Kárpát-medence. Mindezt úgy, hogy visszaverték a támadásokat, és fontos dinasztikus kapcsolatokat is kialakítottak. Ezeknek köszönhetjük, hogy ma is itt élünk, létezik Magyarország és magyarul beszélünk - fogalmazott a szakember.

Vizi László Tamás az intézet Történeti Kutatóközpontjának tudományos főigazgató-helyettese az Aranybullát kibocsátó uralkodó szerepének történelmi megítélése mellett ismertette azokat a tényezőket, amelyek a kiváltságlevél kiadásához vezettek. „Az Aranybulla európai szinten is jelentős jogalkotási tényező. Az előtte hét évvel Angliában kiadott Magna Charta Libertatum mellett ugyanis az első olyan dokumentumok egyike, amely a király és a különböző társadalmi csoportok kiváltságait, jogait fundamentumszerűen tartalmazza, méghozzá írásba foglalva. Ezek a kiváltságok lettek a rendi jogok alapjai, amelyek 1848-ig meghatározóvá váltak” – emelte ki e díszes oklevél jelentőségét a szakember a műsorban.

Az M5 História legutóbbi adása bemutatta a nézőknek azt a Székesfehérváron megnyílt tárlatot, amelyen az Árpád-kor legfontosabb relikviáit állítottak ki. Ezek között megtekinthető például Szent István kardja, olvasható az Ómagyar Mária-siralom és a Gesta Hungarorum is.  A műsor utánajárt annak is, hogy mennyire felel meg a történelmi hűségének Katona József Bánk bánja és megmutatta, mi történt volna, ha 1301-ben nem hal ki férfiágon az Árpád-ház.

Az M5 História szombati adás újranézhető az alábbi linken: ITT

M5 História – szombatonként 20 órától az M5 kulturális csatorna műsorán!

A fotón Vizi László Tamás, a Magyarságkutató Intézet tudományos főigazgató-helyettese beszédet mond az abasári 11. századi királyi központ maradványainak történelmi emlékhellyé nyilvánítását jelző sztélé avatásán 2021. szeptember 2-án. Fotó: MTI/Komka Péter

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..