home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A régi karácsonyok megidézése
Kónya-Kovács Otília
2014.12.24.
LXIX. évf. 52. szám
A régi karácsonyok megidézése

Régmúlt karácsonyok nyomában címmel rendhagyó kiállítást szerveztek a nagybecskereki Sonja Marinković Általános Iskolában. Marcsók Vilma nyugalmazott magyartanárnő minden jel szerint „termékeny” talajba hintette el az ötlet magvát, hiszen egykori tanítványai — akik napjainkban az iskolában dolgozó pedagógusok — fogékonyak voltak erre a lehetőségre, és újabbnál újabb ötleteket adtak hozzá az alaphoz.

Az elképzelés onnan eredt, hogy a közelmúltban elkezdődött a tanintézményben egy tanterven kívüli helytörténeti műhelymunka, mellyel a tanárnő a régi karácsonyokat szeretné megidézni.

— Hiszem, hogy a fiatalok, ha megmutatjuk nekik a régit, sokkal jobban megbecsülik majd azokat a tárgyakat is, amelyek otthon kallódnak. Ezeket vagy elfelejtették, vagy semmi értéket sem látnak bennük, mert azt sem tudják, hogy lényegében mi volt a szerepük. Miért volt fontos egy-egy tárgy a dédmamának, vagy esetleg a még távolabbi felmenőknek? Búvárkodni mindenhol lehet, a legbiztonságosabban és a legeredményesebben pedig a múltunkban — mondta Marcsók Vilma tanárnő.

A tárlaton régi porcelán teáskészletből kínálták a teát, és süteményt is adtak hozzá. A fenyőfa alá régi játék, hintaló kerül, hallatszik a gyertya sercegése, az óra ketyeg, a könyv mellett ott a szemüveg, a szép kidolgozású, féltve őrzött csipkék, a lámpák, és mind-mind a régmúlt idők szellemiségét idézi.

A megvalósításban részt vett Salamon Venczel Valentina, Süveg Valentina, Restás Valéria, Lázár Angéla, Jenovay Jelena és Mezei Belovai Irén. A kiállítás célja, hogy az egykori karácsonyi hangulatot az iskola előcsarnokába varázsolják, hogy a gyerekek is megérezzék. A Sonja Marinković Általános Iskola bejárati ajtaja, és minden ablaka is az ünnep közeledtét jelzi. Az üvegre festett fehér minták jégvirágmotívumból alakultak ki, és a képzőművészet szakos tanárnő, Salamon Venczel Valentina keze munkáját dicsérik.

Az egykori karácsonyok szellemisége a pedagógusokra igencsak jó hatással volt, a szünetekben egy-egy pillanatra helyet foglaltak a régi karosszékben, fotelben, ott fogyasztották el a kávéjukat, teájukat, hogy aztán jobb hangulatban, talán erőt is merítve, feltöltődve menjenek be a következő tanórára.  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..