home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A reggeli harmat hangja
Tóth Tibor
2007.10.17.
LXII. évf. 42. szám

A szabadkai Morning Dew Band már rangot vívott ki magának városunkban, hiszen az öttagú együttesnek alig akad szabad hétvégéje, hétről hétre újabbnál újabb fellépések várnak rá. A 2003-ban alakult zenekar ritmusgitárosával, Bagi Jánossal beszélgettem el a kezdetekről, az általuk képviselt zenei stíl...

A szabadkai Morning Dew Band már rangot vívott ki magának városunkban, hiszen az öttagú együttesnek alig akad szabad hétvégéje, hétről hétre újabbnál újabb fellépések várnak rá. A 2003-ban alakult zenekar ritmusgitárosával, Bagi Jánossal beszélgettem el a kezdetekről, az általuk képviselt zenei stílusról, további terveikről.
- Négy évvel ezelőtt szólógitárosunk és énekesünk, Nenad Došenović indítványozta a zenekar megalakítását. å nagyon érzi a zenét, igazi profi. Szeretjük a 60-as, 70-es évek rock, beat, blues zenéjét, mivel az a zenei kifejezés, az a szövegharmónia rendkívül közel áll hozzánk. Csaknem 150 dal szerepel a repertoárunkon, a szerzők között többek között megtalálható az AC/DC, B. B. King, Bob Dylan, Atomsko Sklonište, Deep Purple, Eric Clapton, Doors, Gary Moore, Janis Joplin, Jimi Hendrix, Led Zeppelin, Metallica, Nazareth, Pink Floyd, Santana, Scorpions, ZZ Top. Van már néhány saját szerzeményünk is - mondta Bagi János.
Došenović és Bagi mellett az együttes tagja még Tomislav Kolundžić (basszusgitár), Fekete Vilmos (dob) és Glimber Attila (billentyűs hangszerek). A zenekar főleg szabadkai kávézókban koncertezik (Beer&Co, Sly, Mladost Club, Cobra, Brick&Steel, Galija, Rog, Gentlemen s Pub, Sax, MG Club, YU Fest, Oasis, Ex Yu Club), de fellépett már Palicson a Club Del Lagoban, a horgosi motortalálkozón, a magyarkanizsai Old Tisa Pubban, a szabadkai Blues fesztiválon, valamint a verbászi Gitárparádén is.
- Fellépéseink helyszínei közül külön meg kell említenem a szabadkai Beer&Co kávézót, mivel nemcsak nekünk biztosít bemutatkozási lehetőséget, hanem a fiatal együtteseknek is. Szabadkának több tucat kiváló együttese van, amit másoknak is észre kellene venni és jobb feltételeket biztosítani nekik. Nagy szükség lenne egy helyre, ahol a fiatal zenekarok hétről hétre bemutatkozhatnának a nagyközönség előtt. Városunkban a 70-es években több zenei fesztivált is tartottak, ezt a gyakorlatot fel kellene újítani - tudom meg Bagitól.
Az együttes neve magyarra fordítva hajnali harmatot jelent. Vajon honnan is ez a nem mindennapi elnevezés?
- A 60-as években Bonnie Dobson kanadai énekesnő előadott egy számot, ami a II. világháborúról, a nukleáris katasztrófáról szólt. Azokról a veszélyekről, amelyek a manapság is előfordulhatnak. Robert Plant, a Led Zeppelin énekese egy koncerten a Morning Dew című szerzeményt egészen egyedi módon adta elő, ami döntőnek bizonyult zenekarunk elnevezését illetően.
Egyelőre angol és szerb szerzemények szerepelnek a zenekar repertoárján, de magyar számok - Omega, LGT stb. - előadása is hamarosan esedékes. Bagi elmondta, hogy már több meghívást kaptak Újvidékről, Belgrádból, Magyarországról és Szlovéniából is, a közeljövőben eleget tesznek nekik.
- Külön helyiségben próbálunk, minőségi felszereléssel rendelkezünk, szeretnénk minél jobb hangzásban, minél kifogástalanabbul előadni dalainkat. Mivel már hosszabb ideje együtt zenélünk, így nem kell sokat beszélnünk, ismerjük már egymásnak a gondolatait is. Fellépések után az éjszaka közepén visszavonulunk és megbeszéljük, mit csináltunk jól és mit rosszul. Hetente egyszer-kétszer próbálunk, egyénileg azonban mindenki akkor gyakorol, amikor ideje engedi. Az általunk játszott zenei stílust megpróbáljuk közelebb vinni a fiatalokhoz, de senkire sem akarjuk rákényszeríteni ezt a fajta zenét. Élvezzük, amit csinálunk, és örömmel tölt el bennünket, ha a közönség is ugyanezt érzi. A tavalyi verbászi Gitárparádén másfajta zenét, más zenekarokat is hallottunk, ami kitűnő tapasztalatszerzés volt számunkra. Az ottani közönséget pozitív értelemben megdöbbentette az általunk előadott zene, sokan nem hitték, hogy mindez még létezik - tudom meg Bagitól.
A zenekar nemrégiben videoklipet forgatott, december folyamán az egyik szabadkai tévéállomás műsorán kerül bemutatásra. Nemrégiben kiadtak egy dvd-t - amit főleg a baráti kör számára készítettek -, de egy saját cd kiadása is a terveik között szerepel. A világhálón a www.youtube.com oldalon találhatjuk meg a Morning Dew Band néhány dalát. Az elkövetkező hetekben a Beer&Co és a Gentlemen s Pub mellett, szeptember 22-én a palicsi férfistrandon lépnek fel.
Tervekben, elképzelésekben nincs hiány, megvalósításuk azonban sokkal gördülékenyebb lenne egy menedzser segítségével. Aki kedvet érez arra, hogy a város egyik közkedvelt együttesének munkáját segítse, jelentkezhet Nenad Došenovićnál, a 064/17-89-344-es vagy Bagi Jánosnál, a 063/537-873-as telefonszámon.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..